Vi ska inte skriva nån jävla bok

Bokmässan 2011 Fast det var precis vad de gjorde. Och med just den titeln också, en bok som berättar någonting helt annat än den gängse Bokmässeproduktionen.

40 montörer på Volvo. En samling texter. En nu också en teaterföreställning. Men så ville det inte bli från början.
Här ska inte komma några jävla konsulter, vi vet nog. Konsulter smyger i monteringen med mobilen och klockan och låtsas om ingenting. Drar slutsatser, försämringar.
Ungefär så reagerade de flesta från början när skådespelaren och konstnärliga ledaren för Teater Spira, Jonas Fröberg kom till Volvo.

Men nu har den kommit ut; en liten tunn bok med täta, starka, förbannade, roliga, vanmäktiga texter – berättelser som prövar hur människovärde stavas innanför fabriksportarna och utanför, om ”medelklassens rädsla för att skita ner sig” i mötet med en volvoarbetare, berättelser från ett arbetsliv som av någon anledning är i stort sett osynligt i litteraturen.

Tyvärr var också publiken ganska osynlig när boken presenterades på Bokmässan. Med tanke på hysteriskt mycket folk som trängdes mellan montrarna för att lyssna på olika författarkändisar så var det lite sorgligt. Men vi som var där fick några fina läsningar av bland andra Magnus Östman, montör som sparkades i ett nedskärningspaket och återanställdes via bemanningsföretag.

Och vi som var där fick med oss något ut, något som gjorde att marknadsgycklet, det öronbedövande bruset där försäljarna överröstar varandra, där händer ivrigt griper efter bästsäljare, bekännelser och biografier, såg lite annorlunda ut för en stund.

Så om ni vill stoppa en bok i tygkassen som porlar utanför den stora mainstreamfåran så är Vi ska inte skriva nån jävla bok – texter från verkstadsindustrin 2006-2010 (Sekel förlag/Teater Spira) ett tips.

 

Bokvåg tack!

Bokmässan 2011 ”Jag är på Facebook och tramsar ibland. Men så plötsligt kommer en bok över mig. Som en våg. Där i skrivandet kan jag sedan befinna mig i flera år”. 
Orden är Sigrid Combüchens och de gör mig avundsjuk. Jag tramsar också på Fejset men någon bokvåg har minsann aldrig sköljt över mig. Men visst är tanken lockande…

Är vi färdiga med Pippi?

Bokmässan 2011 Måste alla barn gilla Pippi Långstrump? Nä, verkligen inte svarade holländska Rachel van Kooij, schweiziska Gabrielle Alioth och tyskorna Nadia Budde och Cornelia Funke, alla författare till böcker för barn och unga. De konstaterade att Pippi för länge sedan lämnat sina berättelser och far runt mest som ett begrepp; man känner henne även om man inte har läst henne. Hon är filmer, bilderböcker, docker och klistermärken.

I USA vet ingen vem Astrid Lindgren är, berättade Cornelia Funke som bor i Los Angeles, men alla känner Pippi. Som ikon.

Och Gabrielle Alioth menade att hon var för gammal för att upplevt Pippi, till skillnad från hennes barn. Det vill säga det som Pippi blivit, inte de ursprungliga berättelserna för de är betydligt äldre än Alioth. Också ett tecken på vad Pippi blivit, tyckte någon.

Så handen på hjärtat, sa Nadia Budde efter en stund, låt oss vara lite hädiska. Kan vi inte bara skippa Pippi?  Eller får man inte säga så?

Tja, får man?

 

En vandrande monter på bokmässan

Bokmässan 2011 Har man inget förlag så får man ge ut boken själv. Det har Ann Allan från Lidingö gjort. Boken heter ”Kan någon ta ett snack med mina uppnosiga blåsippor”. Men har man inget förlag har man heller ingen monter på bokmässan. Om man inte som Ann Allan helt enkelt klär på sig en monter och vandrar runt i den bland mässbesökarna.

20110923-161910.jpg

En modig man trängde sig på – och Mario Vargas Llosa skrev Keltens dröm

Bokmässan 2011 Men hur kommer det sig att ni valde en sådan hjälte som Roger Casement till er senaste roman Keltens dröm, signor Vargas Llosa?

– Jag har aldrig gjort rationella val av vilka ämnen jag ska skriva om, det är ämnet som väljer mig. Jag har en känsla av att kontrollen över vad jag håller på med kommer först när jag är igång med projektet.

Roger Casement var Irlandsfödd brittisk diplomat, som avslöjade brutaliteten och övergreppen i kolonierna i Kongo och i Peru. Han anslöt sig också till motståndsrörelsen på Irland och greps under Påskupproret 1916, dömdes för förräderi till döden och hängdes, 51 år gammal.

Vargas Llosa stötte på honom via Joseph Conrad och förstod att Conrads mästerverk Mörkrets hjärta inte kunnat skrivas utan Casemans och Conrads vänskap. Ju mer Mario Vargas Llosa läste om Roger Casement, desto mer förstod han vilket oerhört mod den mannen besatt som vågade utmana de förhärskande åsikterna att europeisk kolonialism var en gåva till mänskligheten.

– Så plötsligt upptäckte jag att jag hade bestämt att skriva en roman om Roger Casement.

Vargas Llosa berättar om att när Casement började bekämpa kolonialismen hade han fint rykte som en god brittisk diplomat. Nu vet vi att det som europeerna utsatte folket i kolonierna för var barbari – och dagens kolonialism är så mycket mer fördold och subtil – men det var extremt modigt att utmana så djupt rotade idéer på hans tid.

Hans Black Diaries, som länge var hemligstämplade, är förstås ett kittlande inslag i diplomatens historia. Vargas Llosa hävdar bestämt att Casement var homosexuell, men han har svårt att tro att han verkligen hade gjort all det han skrev om i dagböckerna.

– Hade han gjort det skulle han aldrig kommit undan med det på den tiden, med den förhärskande viktorianska moralen. I stället tror jag att han skrev sina drömmar. Medan andra menar att alltihop är fejk för att smutskasta honom.

När Vargas Llosa reste till Kongo i Casements fotspår blev han bestört.

– Ingen kom ihåg honom, ingen verkade veta vad han betytt för kampen mot kolonialismen. Det är en så sorglig historia.

Bokmässan goes punk

Bokmässan 2011 OMG, plötsligt kom hon farande förbi, den ständiga punkprisessan Hagen. Ett klart avvikande inslag bland alla bokmalar, med sin tyllkjol à la svart ballerina, upprört käxande på sitt entourage.
Så plötsligt tvärvände hon, sprack upp! Nina Hagen gör aldrig något halvhjärtat, har hon sagt. Inte heller samtal med bebis, fick vi erfara.

Oväntat möte. Foto: Jenny Leonardz

Vilks på bokmässan

Bokmässan 2011 Lars Vilks är på plats på Bokmässan i Göteborg med sin nya konstteoretiska bok Art. Uppståndelsen är som vanligt stor kring konstnären som säger att han hela tiden tänkt besöka mässan, men att han ”av säkerhetsskäl” tvingades påstå att han ställt in besöket.

Enkelspåriga självbiografier

Bokmässan 2011 Att det är den självbiografiska romanen som vunnit mark i Sverige har knappast undgått någon. I går kunde Morgan Alling sälla sig till den prisbelönta krets av författare som skrivit om sin risiga barndom. Han fick nämligen Iris ljudbokspris 2011 för debutboken Kriget är slut. Inget ont om Alling, men han är det sista beviset i raden på vad man skulle kunna kalla en litterär trend.
Därför var det befriande att höra Sigrid Combüchen tala om sin bok Spill – en damroman.
- Många som skriver självbiografier gör det som de ser sig själva i en spegel. Jag ville ge en bild från en gammaldags spegel där man får syn på sig från flera håll.

Är det litteraturens sprängkraft som gör att Bokmässan besöks av beväpnad polis?

Bokmässan 2011 Rader av polispiketer, och beväpnad polis som blandar sig med alla tygkassebärande bokälskare. Så brukar det väl ändå inte vara på Bokmässan? Men konstnären kommer ju inte på grund av hotbilden. Det beslutades att han inte skulle delta i den planerade diskussionen, och själv konstaterade han att seminariet inte kunde hållas om han deltog.

Men varför alla dessa poliser? Litar de inte på Lars Vilks? Eller har man äntligen förstått vilken sprängkraft som finns i litteraturen?

Vi väntar spända på svaret.

Sverige tema på världens viktigaste barnboksmässa

Bokmässan 2011 Sverige blir hedersgäst på den internationella barnboksmässan i Bologna i Italien i mars 2013. Det presenterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och
Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson på bokmässan i Göteborg idag.
Barnboksmässan i Bologna klassas som världens viktigaste internationella arena för barn- och ungdomslitteratur och har i flera år samarbetat med Sverige i samband med tillkännagivandet av Litteraturspriset till Astrid Lindgrens minne (Alma-priset).
Att Sverige blir hedersgäst på mässan i Bologna innebär bland annat att samtida svenska illustratörer presenteras i en stor utställning där.

Veckans filmer

Still Life fullpoängare och råkurr i Hercules

Recensioner och filmklipp

FOTO: Foto: Folkets Bio


”Söderhavsdrinkar och oturistigt klientel”

Helgtips

Topiska takbar och 2x queerteater.

Spolar för snabbt mellan äventyren

Sommar i P1

Oskar Kihlborg.

Löparkroppar och reklamfirmor tar över

Krönika

Södermalms kulturliv dräneras.

Funkband cashade
in på tystnad

Spotify

Tyst men lönsam kupp.

Första trailern till
”Fifty shades of grey”

Kultursvep

Så gestaltas Grey och Steele.

Källa: ”Regeringen
har öst in pengar”

Kulturministern om sparkade museichefen.

Populäraste sommarpratarna

Kultursvep

”Trots sin rädsla har han flest”

Juliette Binoche krigsfotograf i ny film

Film

”Otroligt hur väl förberedda de var”.

Moderat politiker
rasar mot P1 Sommar

Kultursvep

”Public service är vänstervridet”

Karibisk piratstil i svävande värld

Spelbloggen

Inkluderande steampunk.

”Biopics med kvinnor
kan bli en ny trend”

Krönika

Genre länge förbehållen män.

J.M. Coetzee söker
sanningen om ön

Del 3

Om en resa i böckernas värld.

Korttänkt jämföra litteratur med tv

Krönika

Isabelle Ståhl om Amazon Unlimited.

”Borde skrämma livet ur alla som sålt skolor”

Lästips för politiker

Del 4 Elfriede Jelinek.

Omdiskuterat dödsfall väntar i The Simpsons

Kultursvep

En karaktär ska falla ifrån.

Tabut i svenskjudiska offentligheten

Krönika

Ricki Neuman om skuldkänslor.

”Jag är inte en sådan som drömmer”

Söndagsintervjun

Åsa Grennvalls mörker.

Utøyas minnesplats -
sår som aldrig läker

Tre år efter

”Vissa saker behöver människor och samhälle komma ihåg.”

Så här kan monumentet se ut

Bildspel

Se Jonas Dahlbergs förslag här.

Vad hände efter
självmålet i VM?

Quiz

Dick Harrison om Colombias historia.

Inspireras till nya Attefallshuset

Bildspel

Se det flyttbara strandhuset.

Kartlade Sydafrikas moraliska slagfält

Under Strecket

Per Wästberg efter vännens död.

Mannheimer; skarp och opretentiös

Minnesord

Den krassa verklighetens mästare.

Sverige är beroende av impulser utifrån

Kulturchefen

”Extra viktigt för oss.”

Krönika

”förhoppning om
renande eld”

Längtan efter krigets åska.

Det är på sommaren
vi ska läsa elithyllan

Krönika

Våga motstå spänningsromanen.

Checklista för dialektlyssnaren

Språkspalt

Koll på diftongerna i sommar!

Kulturchefen

Våra dörrar måste fortsatt vara öppna

Fristäderna bör bli fler.

Tove Bengtsson

Tove BengtssonSpelbloggen

Till bloggen

Verskonst från exilen

Under strecket

Melitta Urbancics poesi nyupptäckt

Hon skapade en rysk vår i Sverige

under strecket

Ryssland var hett i 1880-talets Stockholm

Det litterära Odessa varken ryskt eller ukrainskt

Under strecket

En litterär rörelse föddes vidOdessas stränder.

Se unika färgbilder från förra sekelskiftet

Bildspel

Dokumenterade det ryska imperiet.

Kultur med livet
som insats

Leka med döden

Skottskadad för konsten.

Filmat våld lockar unga till Isis

Under strecket

Slåss om arvet efter bin Ladin.

Här är sommarens
bästa läsning

Del 2

SvD:s tips om läsning på semestern.

Tsarens rike på ett nytt sätt

Del II

Unika färgbilder från förra sekelskiftet.