Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

I USA jämför Hillary Clinton den ryske presidenten Vladimir Putin med Adolf Hitler. Hemma i Sverige jämför utrikesminister Carl Bildt i sin tur Ukrainas före detta president Viktor Janukovitj med Norges Vidkun Quisling.

Inte särskilt lyckade liknelser, tycker Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som är upprörd och vill poängtera att de riktiga nazisterna finns i partiet Svoboda som nu ingår i den nya ukrainska regeringen.

Och visst är det är groteskt att jämföra Putin med Hitler. Det naturliga vore väl snarare att dra paralleller mellan den ryske presidenten och Josef Stalin. Båda kan ses som representanter för imperialism styrd från Kreml och hos dem båda kan man finna en tydlig tendens att invadera sina grannar i väster.
Och vem ska man då jämföra Janukovitj med? Tja, hellre än Quisling vill jag föreslå DDR:s Walter Ulbricht, Rumäniens Gheorghiu-Dej, Bulgariens Dimitrov eller någon annan tidig ledare för det sovjetiska imperiets lydiga satellitstater.

Vladimir PutinWEB_UTRIKES

 

Vladimir Putin och Viktor Janukovitj. Foto: AP

sp1b206fspd5bb26

Josef Stalin och Walter Ulbricht. Foto: TT

 

Kategorier