Annons

Kulturbloggen

Anna Ångström

Anna Ångström

 

Hooman Sharifi foto Matthew William Smith

Hooman Sharifi. Foto: Matthew William Smith

Medan Cullbergbaletten ännu söker en ny konstnärlig ledare efter Anna Grip som slutade i somras, har Norges nationella kompani för samtidsdans, Carte Blanche i Bergen, redan utsett en ny teaterchef: koreografen Hooman Sharifi, som tillträder den 1 augusti. Det är ett uppfriskande val. Den 40-årige Hooman Sharifi, som har gästat Sverige flera gånger med sitt Impure Company, har en bakgrund inom hip-hop och streetdans och är utbildad på koreografilinjen på Kunsthøyskolen i Oslo.

Han kom till Norge som 14-åring från Teheran i Iran, och för ofta in en politisk dimension i sina verk på teman som hierarki, våld och makt. Som koreograf rör sig Hooman Sharifi i skärningspunkten mellan teater, dans och bildkonst med en tydlig strategi: att inte lämna publiken ifred. Vår roll som betraktare eller medaktör är central, liksom frågan om konstens plats i den värld vi lever i.

Sharifi jobbar just nu med ett verk för Carte Blanche som kommer att ha urpremiär den 16 januari på Opéra de Dijon i Frankrike tillsammans med ett verk av kanadensiska koreografen Crystal Pite. Hon, som även har arbetat med Cullbergbaletten, är för övrigt även aktuell i vår på Kungliga Operan i Stockholm.
Det var 37 kandidater som sökte jobbet på Carte Blanche. Hooman Sharifi efterträder Bruno Heynderickx.

FOTNOT: Dagen efter att detta skrevs kom beskedet att Cullbergbaletten har utsett holländaren Gabriel Smeets till ny konstnärlig ledare:

http://www.svd.se/kultur/hollandare-tar-over-cullbergbaletten_8893594.svd

 

Kategorier