Annons

Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

När Hollywood Foreign Press Association firar film- och tv-året brukar vad som helst kunna hända – åtminstone när gäller vilka verk som prisas. När det kommer till galaegenskaper är Golden Globe oftast mest ett småtjurigt småsykon till Oscarsgalan. Men när man de senaste åren börjat använda sig av regelrätta galavärdar har Golden Globe lyft avsevärt: Ricky Gervais avväpnade Hollywoodeliten effektivt med sina elakheter 2010 (men blev tyvärr bara sämre de två följande åren) och förra året intog USA:s favoritkomiker Tina Fey och Amy Poehler scenen med den äran.

Gårdagens gala blev – trots att Fey och Poehler återupprepade sitt värdskap – aldrig mer än ljummen. Vilket inte berodde så mycket på värdarna, som i ärlighetens namn borde fått betydlig mer tv tid, som de märkliga valen av vinnare. Det actiondrivna spektaklet ”Breaking bad” stal både Bästa dramaserie och Bästa manliga huvudroll i en dramaserie framför näsan på ”House of cards”, ”Her” fick manuspriset i stället för ”12 years a slave” och Matthew McConaughey vann Bästa manliga huvudroll i ett drama  för ”Dallas buyers club”. Att inte Chiwetel Ejiofor fick det sistnämnda priset är givetvis inget annat än en skandal. Som tur var tog ”12 years a slave”, välförtjänt, hem kvällens sista pris: Bästa drama.

Någon överlägsen vinnare stod inte att finna när kvällen var över, men ”American hustle” fick tre priser, och tv-komedin ”Brooklyn Nine-Nine” vann två kategorier varav bland annat bästa komediserie – en kategori som borde ha vunnits av antingen ”Girls” eller ”Parks and recreation”.

Kvällens bästa: 

 … komiker förutom Fey/Poehler: Julia Louis Dreyfus i fantastiskt samspel med värdarna.

 … presentatör: Emma Thompson.

… skämt: ”And now, like a supermodel’s vagina, let’s all give a warm welcome to Leonardo DiCaprio” (Tina Fey).

Se hela öppningsmonologen här (extren länk):

Hela listan med samtliga vinnare.

Kategorier