Annons

Kulturbloggen

Erika Hallhagen

Erika Hallhagen

Barnkanalen rivstartar det nya året med två nya storstilade programstarter, bägge på torsdagar. Halvtimmeslånga programmet ”Superdräkten” kan beskrivas som ”Pysselskogens” queera kusin. Dragshowartisten och klädskaparen Peter Englund är programledare. Han flyr från pappersarbetet i sitt grå kontor och iklär sig rollen som Super-Peter. I det första programmet hjälper hans högklackade actionhjälte tre barn att skapa dräkter som kan förflytta dem till ett fiktivt 1700-tal. Krinoliner skapas av rockringar, kavajer av sopsäckar och en spetsklänning blir till en gigantisk cupcake. Som förälder känner man en viss oro inför några av de komplicerade designmomenten som ens små telningar kan komma att kräva assistens med (fläta ihop hundra färgglada plastpåsar till ett klänningsliv). Samt en föraning om att det redan överskridna Pandurokontot fullkomligen ska ruinera en. Men samtidigt en stor entusiasm inför den gränslösa fantasirikedomen.

”Snickesnackarn” är mer i ett novellformat. I korta tiominutersprogram får vi möta Snickesnackarn, som en gång i tiden fick namnet för att han var så snacksalig. Med åren har han dock bara blivit blygare och blygare och i vuxen ålder pratar han bara sporadiskt med sin syster i Jakobsberg samt med föremål runt omkring sig som lampor och korsordsböcker (vars ansikten animeras). Serien är skapad av Carl Englén som skrivit och regisserat ”Häxan surtant” och första säsongen av ”Supersnälla Silversara och Stålhenrik”. Framförallt är han medlem i humorgruppen Klungan som på onsdag har premiär för sin nya föreställning ”På rätt sida om okej” i Umeå. Samma vemod och underfundiga komik som Klungan har gjort sig kända för återfinns i ”Snickesnackarn”. Den tystlåte mannen (spelad av Ulf Eklund) firar att han löst färdigt korsordet med en bit ambrosiakaka och mjölk. Han fastnar med armen i sopsorteringskärlet och skrattas ut av Ewa Frölings tonårslika kulturtant på parkbänken intill. Ibland stannar kameran på några barn som får ge uttryck för hur de själva tampas med sin blyghet – hur jobbigt det kan vara att bara räcka upp handen i klassrummet. Glöm fredagsmyset och bänka er i tv-soffan – torsdag är det nya fredag.

Se det första avsnittet av  ”Snickesnackarn” och ”Superdräkten” på svtplay.

Kategorier