Kulturbloggen

Erika Hallhagen

Erika Hallhagen

Del två i Utbildningsradion påkostade lässatsning är radioprogrammet ”Meka med ABC”. I tio avsnitt får vi följa Timpani (Tuvalisa Rangström) och hennes bokstavsvänner. Som en slags koppling, medveten eller ej, till tv-programmet ”Livet i bokstavslandet”föds bokstäverna ur ägg som Timpani hittar i bråten i en gammal övergiven fabrik. Ur det första vecklar ett konstigt spretigt och skrynkligt djur ut sig – bokstaven A eller närmare bestämt bokstavsdjuret Alf, vars späda stämma görs av Johan Ulveson. Ur det andra kläcks ett den bulliga bebisen Björna, som gestaltas av Ann Petrén. ”Bladpersilja” briljerar hon, när Timpani letar efter ord på b. Alf fnyser ”blöjbarnsbabbel”, men när hon kontrar med ”brakfis”, ”ballefjong” och ”bajskorv” blir han lika förtjust som den unga lyssnarskaran.

Mina barn, 5 och 2 år, är helt nere i ”Livet i bokstavslandet”, de bryr sig inte alls om att jag tycker att programmet borde kreddat ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, som förresten fyller 40 år just idag, mer. ”Meka med ABC” är tack vare just Johan Ulvesons och Ann Petréns situationskomik nästan ännu mer omedelbart. Samtidigt är det lite svårare för de förskolebarn som ännu inte ser bokstäverna framför sig att bara höra hur de uttalas.

Även radioprogrammet rör sig på nostalgisk mark – en gammal fabrik som tagits över av naturen känns väldigt 1970-tal, men här blir det bara ett extra smarrigt bete för nostalgiska föräldrar. Ulveson skaldar om AD-droppar, och tappar likt Brasse bort första bokstaven i olika ord, men han gör det på sitt eget surrealistiska vis – likt en yngre version av Axel i Orionteaterns ”Hjälp sökes”.

”Meka med ABC” sänds vardagar kl. 17.45 i UR:s Barnradio i P4 fram till 29 november. Det tio avsnitten finns på ur.se/abc.

 

Kategorier

Fler bloggar