Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

Stockholm filmfestival går in på sin första visningshelg. Här ett skräddarsytt schema för dagens (8 november) visningar, från förmiddag till kväll.

13.00 ”Master class: Claire Denis”, Bio Mauritz

Börja dagen med föreläsning av årets pristagare av Lifetime achievement award 2013, Claire Denis, som är flyttad till Filmhusets Bio Maurtiz i dag, 13.00. Enligt programmt kommer Denis att diskutera ”sin långa och varierande karriär, genom vilken hon har utforskat ämnen från postkolonialism”.

På vägen till filmhuset på Gärdet passar du på att läsa Jon Asps Understreckare ”Claire Denis filmer går förbi förnuftet”.

15.30 ”Stray dogs”, Victoria 4

Med en snabb förflyttning bör det gå att hinna till Södermalm och ”Stray dogs” av Ming-liang Tsai. Med filmen, om en alkoholiserad pappa med två barn som försöker överleva i dagens Taipei, vann Tsai stora jurypriset på årets filmfestival i Venedig. Ska vara extremt visuellt vacker.

YouTube Preview Image

18.30 ”Bluebird”, Sture 1

Kyligt, delvis svenskproducerat, drama om ett ödesdigert misstag som får långtgående konsekvenser i en småstad i Maine i Nordamerika. Med bland andra Amy Morton, John Slattery och Adam Driver. För klippningen svarar Dino Jonsäter. Efter visniingen hålls ett Face2face.

YouTube Preview Image

21.30 ”Blue caprice”, Victoria 2

Avsluta dagen med ”Blue caprice” som utgår från händelserna i oktober 2002 då tio personer mördades i Washington i USA av en krypskytt. Regissören Alexandre Moors berättar skeendet ur gärningsmännens perspektiv och undersöker den far-och-son-relation som uppstod mellan och skytten och hans unge medhjälpare och som ledde fram till morden. Välspelat, obehagligt thrillerdrama.

YouTube Preview Image

Kategorier

Fler bloggar