Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Sven Ljungberg tog gärna en rejäl fajt med byråkrater och politiker. Som när beslutsfattarna hade låtit såga ner lindarna på Kungsgatan i hemstaden Ljungby – han protesterade då med målningen ”Förslag till statyuppställning av kommunalpampar i Ljungby”. Den föreställde gatan i fråga, men i stället för en allé stod där kommunalråden uppradade. ”Jag gjorde statyer av dem, så att hundarna fick något att pissa på”, berättade konstnären i en intervju i SvD i maj 2010, bara två månader innan han avled, 96 år gammal.
Sven Ljungberg målade sig igenom nästan hela 1900-talet och berättade därmed Sveriges moderna historia för oss. Bland hans motiv finns gummor i undantagsstugor, likvakor, strejker, torghandel och rivningar för 60-talets stadsomvandlingar. Han var så produktiv att det räckte till ett helt museum – Ljungbergmuseet – som ligger på den plats vid Lagan där Sven Ljungberg föddes och växte upp.

Den 15 december skulle han ha fyllt 100 år och redan förra sommaren påpekade jag att detta vore värt en minnesutställning i Stockholm. Någon sådan verkar dessvärre inte bli av, men i morgon invigs ”Jubileumsåret Sven Ljungberg 100 år” på Ljungbergmuseet. Året startar med ”Minnesutställningen”, som pågår till 26 januari. Väl värt att svänga av från E4:an för!

svenljungberg_610847c

 

Sven Ljungberg i Ljungbergmuseet, maj 2010.

Foto: Anders Q Björkman

Kategorier

Fler bloggar