Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

I förrgår gick SvD kultur igenom 19 nya tv-serier. Vad som inte fick plats i tv-svepet var ett par av höstens mest emotsedda säsongsstarter.

Boardwalk empire, s04
9 september, HBO Nordic samt C More

Det har hunnit bli februari 1924 när vi återvänder till Atlantic City och Enoch ”Nucky” Thompson som försöker komma på god kant med Joe Masseria igen. Men trots att han bemödar sig med hålla en låg profil hamnar Nucky i konflikt med borgmästaren Bader samtidigt som han börjar intressera sig för fastighetsaffärer i Florida. Bland andra Patricia Arquette(!), Jeffrey Wright och Ron Livingston ansluter sig till skådespelarensemblen denna säsong.

Trailer:YouTube Preview Image

Bron, s02
22 september SVT

I somras hade den amerikanska versionen premiär, där handlingen flyttades till gränsen mellan USA och Mexiko, men ”The bridge” har fått mestadels ljumma recensioner. Nu kommer den andra säsongen av den svenska originalserien. Ett tomt lastfartyg med kurs rakt mot Öresundsbron är upptakten till brottet som återigen, givetvis, tvingar svensk och danska polis att samarbeta.

Parks and recreation, s06
26 september, NBC

Amy Poehler regisserar, skriver, producerar och spelar i denna en av få kvarvarande sitcoms på NBC värd namnet efter det att ”30 Rock” nu har lagts ner (med reservationen för att Dan Harmons comeback i ”Community” borgar för att den serien kan rycka upp sig igen). Tyvärr försvinner både Rashida Jones och Rob Lowe halvvägs in i höstens säsong. Kommer givetvis ändå fortsätta hålla sedvanlig hög klass.

Homeland, s03
29 september, Showtime
I Sverige: 30 september, SVT

Ibland märkligt fördomsfullt vilket gör det svårt att ta serien på allvar – men spännande är det hela tiden. Claire Danes har aldrig varit bättre och samspelet med skäggmysige CIA-veteranen Saul, gestaltad av Mandy Patinkin, är direkt njutbart. En förhandskopia – vissa specialeffekter och dialogbitar fattas dock – av första avsnittet läckte häromdagen och delas nu flitigt på nätet.

Trailer: YouTube Preview Image

Eastbound & down, s04
30 september, HBO Nordic samt C More
Danny McBride tar farväl av sin karaktär Kenny Powers i denna den fjärde och sista säsongen av ”Eastbound & down”.

Trailer: YouTube Preview Image

American horror story, s03
5 oktober, FX

Undertiteln till tredje säsongen av den oväntade rysarsuccén är ”Coven”: här är det det häxjakt, slaveri, häxkraft och voodoo som avhandlas, med utgångspunkt i häxprocesserna i Salem på 1690-talet. Serien utspelar sig dels 1830 och dels i nutid och uppges skildra de som överlevt häxprocesserna men som återigen lever i livsfara. Jessica Lange repriserar sin roll och får sällskap av bland andra fenomenala Kathy Bates.

Trailer: YouTube Preview Image

The walking dead, s04
12 oktober, AMC

Att ändå ge serien en chans efter den bedrövliga avslutningen av första säsongen säger något om zombiernas dragningskraft – samt att det laddade, lika påkostade som ödesmättade pilotavsnittet visade att serien visst hade potential. Dessvärre stod mindre vassa skådespelarinsatser, förlegad kvinnosyn och brist på vettiga kvinnliga karaktärer i vägen för den i grunden utmärkta historien (serietidningsversionen briljerar dock i berättarteknik, karaktärsutveckling och zombievardag jämfört med tv-diton). Efter den andra säsongens långsamma start övergav många serien, som dock fick något av en nytändning i tredje säsongen. I höst fortsätter den envisa gruppen överlevanden – ledda av före detta polisen Rick – det blodkleggiga kriget mot zombierna.

Trailer: YouTube Preview Image

Sherlock, s03
Hösten 2013, BBC

Inget premiärdatum finns ännu för den tredje säsongen av BBC:s populära ”Sherlock” med Benedict Cumberbatch i titelrollen, där Sherlocks fejkade självmord lär få sin förklaring. Blir förmodligen den sista säsongen i nuvarande format med tanke på de båda huvudrollsinnehavarnas internationella framgångar och åtaganden.

Trailer: YouTube Preview Image

This is England ’90
Inget sändningsdatum, höst 2013/vintern 2014, Channel 4

Slutet(?) på Shane Meadows ”This is England”-epos. Ännu finns inget startdatum för serien som beskrivs som en fortsättning för karaktärerna som introducerades i filmen ”This is England” – men i ny miljö och med nytt soundtrack. Nu är vi nämligen framme vid ravekulturens intåg och VM i Italien 1990.

Äkta människor, s02
1 december SVT

Att en svensk science fiction-serie väcker uppmärksamhet utomlands hör inte till vanligheterna. Oftast väldigt ojämnt men ambitionerna är det inget fel på i detta drama om hubotarnas kamp för att få leva fria liv.

Plus ytterligare två tv-starter att inte missa:

Family tree
15 september, C More

Christopher Guest och Jim Piddocks ”Family tree” är en småputtrig komediserie om Tom Chadwik, spelad av Chris O’Dowd, som efter att ha förlorat både jobb och flickvän börjar gräva i sin familjs förflutna. Det helt onödiga mockumentära greppet – men om någon ska göra det så är det väl Guest – står i vägen för vad som hade kunnat bli en alldeles lysande serie. Fina birollsinsastser av bland andra Nina Conti som Toms syster Bea – som enbart kan kommunicera sina känslor genom  sin en apa i form av en docka – och Michael McKean som Toms sitcomälskande pappa. Tyvärr har man skrivit in en jätteknasig, fullkomligt overklig bästavän-karaktär för att framhäva att Tom är the straight guy. Ett slappt och alltför vanligt förekommande grepp. Men det finns tillfällen då ”Family tree” blixtar till och dessa stunder är det en lysande serie.

Trailer: YouTube Preview Image

Under the dome
CBS
I Sverige: Oktober, Kanal 5.

Usla skådespelare, slarvligt manus och billig action – trots detta är det svårt att sluta titta på ”Under the dome” som bygger på en roman av Stephen King. Kanske tack vare den kittlande premissen – plötsligt en dag finner sig invånarna i den lila staden Chester’s Mill instängda under en okrossbar kupol som verkar leva sitt eget liv. Skildringen av hur det enkla småstadslivet ställs på ända är mer än lovligt klumpig och människorna är karikatyrer snarare än karaktärer. Det är inte ens speciellt spännande – antalet skämskuddemoment är högre än i någon annan hyggligt påkostad serie på tv just nu och det finns ingen karaktär man inte blir fullkomligt rasande på. Men börjar du titta är det nästan omöjligt att sluta. Tyvärr får den 13-avsnitt långa säsongen en fortsättning.

Trailer: YouTube Preview Image

Kategorier

Fler bloggar