Annons

Kulturbloggen

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger

J.F Willumsens "Sol øver Sydens bjerge” från 1902 visas just nu för första gången på mycket länge på Thielska.

Annika Öhrner, konstvetare och lektor på Södertörns högskola blir ny ledamot i Thielska galleriets styrelse som samtidigt krymps från sex till fyra ledamöter.

Någon vecka efter att tillförordnade intendenten Andreas Brändström slutat efter en förtroendekris med styrelsen ändrar Kulturdepartementet och regeringen vissa delar av reglementet för stiftelsen Thielska galleriet. Publikframgången under Edward Munchutställningen mellan februari och maj i år var tänkt att stärka Thielskas ställning som fristående museum. Trots det har det under våren allt intensivare ryktats att Thielska ska knytas till Nationalmuseum, men något sådant beslut har inte tagits ännu.

Anders Brändströms sista utställning blev den just nu pågående Stockholm New där nationalromantik från sekelskiftet mellan 1800- och 1900-tal möter modefoto som ursprungligen publicerats i tidskriften Stockholm New under åren kring millennieskiftet. Andreas Brändström har lyft fram mycket måleri ur gömmorna. Bland annat J.F. Willumsens stora – drygt två gånger två meter – sällan visade ”Sol över Syden” från 1902.

Styrelsen för det nu intendentlösa Thielska består nu efter år av stridigheter förutom Annika Öhrner av landshövdingen för Uppsala län, före detta statssekreterare i regeringen Bildt samt ledamot i föreningen Beridna högvakten Peter Egardt, departementsråd Eva Bergqvist, finansinspektör Anders Kjäll samt arkitekt Tina Wik.

 

 

Kategorier