Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

…bör läggas till, när man till slut räknar ihop andra världskrigets elände, det vill säga de etniska tyskar som efteråt tvingades lämna sina hemländer, tvingades utvandra från Polen, Tjeckoslovakien, Bulgaren och Rumänien, tvingades överge sina hem, sin mark, sina fabriker, sina aff’ärer.

Somliga hade bott där i århundraden, som till exempel Sudetentyskarna som hade levt i Tjeckoslovakien sedan 1200-talet.

Författaren George Orwell var en av få som reagerade.

Detta fruktansvärda övergrepp har i stort förtigits i väst, fram till för några år sedan. Och nu kommer ännu en bok i ämnet, R M Douglas The Expulsion of the Germans After the Second World War, och i den citeras ett dekret från 1946, utfärdat av Tjeckoslovakiens president, en lag som ger immunitet åt den som har mördat en tysk under de sex första månaderna efter kriget.

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier