Annons

Kulturbloggen

David Stillberg

David Stillberg
YouTube Preview Image

Hur många science fiction-filmer tål biobesökarna? Åtminstone en till.

I romanen ”Ender’s game” drillas barn, med hjälp av avancerade krigsspel, till att bli nästa generations strategiska genier. Självklart för att besegra det obligatoriska utomjordingshotet. Sexårige Ender Wiggin är officersakademins nästa stjärntalang. Fånigt? Absolut inte. Boken tar upp allt från mobbing och hjärntvätt till digitala nätverks betydelse för världspolitik – för att inte tala om det brännande aktuella ämnet drönarkrig. Författaren Orson Scott Card har dock på senare tid mest gjort sig känd för homofoba uttalanden, och drar ett löjets skimmer över det mesta han förknippas med.

När ”Ender’s game” får filmpremiär i höst tvättas förhoppningsvis den stämpeln bort. Om inte från Orson Scott Card själv, så i alla fall från historien om Ender. Det är inte varje dag det görs film av science fiction-romaner som faktiskt har något att säga. Tills dess kan vi njuta av lillgamle Asa Butterfield i trailern, tillsammans med Harrison Ford och en magnifikt tatuerad sir Ben Kingsley.

Kategorier