Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

 

Buffet is in the house

 

Och så är han då äntligen här. Magnaten, legenden, vd:n för konglomeratet Berkshire Hathaway och nu – twittraren. I går laddade Warren Buffet upp sitt twitterkonto och ett knappt dygn senare har en kvarts miljon människor hittat dit.

Efter sitt redan legendariska öppningstweet: ”Warren is in the house”, så har han också länkat upp en essä där han bland annat hyllar jämställdhet:

”I samma sekund som jag föddes så överskuggade mina möjligheter mina syskons – för jag var pojke! Och mina smarta, snygga syskon med intressanta personligheter var det inte. Våra föräldrar älskade oss alla lika mycket och lärarna gav oss likartade betyg, men vid varje vägskäl så skulle mina systrar få sig till livs – mer underförstått än uttalat – att deras framgång skulle ske genom äktenskapet. Samtidigt som jag intalades att alla världens möjligheter låg framför mig”.

Buffet exemplifierar sina argument med framgångsrika kvinnor, som trots allt stått tillbaka för sina egna eller andras män i framstående positioner. Och påpekar att inget land i dag kan nå framgång om man bara nyttjar 50 procent av kapaciteten.

”Manliga kollegor, häng med. Ju närmare Amerika kommer att använda hela befolkningen, desto större kommer landets sammanlagda vinst av varor och tjänster att bli. Vi har sett var vi kan uppnå när vi använder hälften av vår mänskliga kapacitet. Om du kan föreställa dig vad vi kan åstadkomma med 100 procent – så är du likväl som jag – en obotlig optimist när det kommer till Amerikas framtid.”

Kan inte annat än att lyfta på hatten åt Buffets insiktsfulla rader. Och att tala om jämställdhet utifrån ekonomiska termer är sannolikt en framgångsfaktor, om inte i hemmet så i ett makroperspektiv och det är gott så.

 

 

 

Kategorier

Fler bloggar