Annons

Kulturbloggen

David Stillberg

David Stillberg
YouTube Preview Image

Finns det något fantasyepos har gemensamt så är det promenerandet. Glöm drakarna och svärden. Oavsett om det handlar om film, tv-spel eller böcker så har resan alltid en symbolisk roll. ”Game of thrones” är inget undantag – från dag ett knatar, skrittar och marscherar huvudpersonerna genom George R R Martins medeltidsvärld, precis som i valfritt ”Sagan om ringen”-kapitel.

Under ytan väntar något helt annat. Martin vrider fantasyklyschorna ur våra händer och vänder dem ut och in. Hela första säsongen av ”Game of thrones” handlar om att handgripligen avliva hjältemyten. Rakryggade, ridderlige och naive Ned Starks resa slutar där, som ett varnande exempel.

Adelsfamiljen Stark splittras, och när Aryas (Maisie Williams) promenerande på landsbygden nu fortsätter i tv-seriens tredje säsong, får vi se hur illa underklassen far i kriget som  äldste brodern Robb (Richard Madden) startat. Robbs armé plundrar och mördar sig fram, på precis samma sätt som hans fiender gör. Ned Starks arvtagare har fått hans naivitet och oförmåga att se sina handlingars konsekvenser.

YouTube Preview Image

Lika naiv är också Sansa Stark (Sophie Turner), som gått på varenda historia om renhjärtade hjältar. Hennes resa är mental, när hon konfronteras med maktspelet vid hovet – och får lära sig vad kvinnor egentligen är värda i Westeros. Speglingen av historiska klass- och kvinnoroller är ett genomgående tema i den uttalade feministen George R R Martins böcker. Han pekar på var vårt eget samhälles normer kommer ifrån, och hur lika de fortfarande är medeltidens. Från Cersei Lannister (som jag skrev om inför säsongspremiären) till prostituerade Ros (Esmé Bianco) och Shae (Sibel Kekilli). Många av kvinnorna bryter också mot normerna – inte minst Arya. Ta på genusglasögonen nästa gång du tittar på serien! Det tydligaste exemplet är Brienne av Tarth (Gwendoline Christie, magnifik i Youtubeklippet ovan). Hon bestämde sig för att bli riddare – och under resans gång bli mer ridderlig än de män som ratar och hånar henne.

Mer läsning!
• Vem blir avrättad? – Gör Elias Björkmans ”Game of thrones”-quiz.
• Fantasy för realister – SvD:s intervju med George R R Martin inför premiären av säsong ett.
• Stolthet och fördom – Reportage om kortväxtas villkor i Hollywood, apropå Peter Dinklages tacktal på Golden Globe-galan i fjol.

 

Kategorier