Annons

Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

 

Det är mycket science fiction på bio i år. I dag har Tom Cruise-ledda ”Oblivion” premiär, i juni kommer M Night Shyamalan-regisserade ”After earth” och i augusti släpps Neill BlomkampsElysium”. Där ”Oblivion” till mångt och mycket verkar vara ett hyfsat grunt Cruise-spektakel, och ”After earths” smetiga far och son-tema (Will Smith spelar mot sin son Jaden) förvaltat av Shyamalan, som även skrivit manus, borgar för sedvanligt nyandligt trams är det nog säkrast att sätta sitt hopp till ”Elysium”.

Neill Blomkamp slog igenom med filmen ”Distric 9”, en ganska klumpig science fiction-allegori där utomjordingar landar på jorden – men i stället för att mottas med respekt tvingas in i sjabbiga flyktingläger. Filmen, som kostade 30 miljoner dollar göra och spelade in 115 miljoner dollar över hela världen, blev fyrfaldigt Oscarsnominerad – märkligt nog bland annat i Bästa manus-klassen. Visserligen är den snygg och scenografin realistiskt ruffig, men ”District 9” levde inte upp till hajpen, mycket på grund av ett ofokuserat och närmast pajigt manus.

Men förväntningarna på ”Elysium”, med Matt Damon och Jodie Foster, är efter – att den första trailern släpptes i natt – oerhört storta. I denna framtidsdystopi, året är 2154, är världens befolkning uppdelad i två: de fattiga som lever kvar på jorden och de rika som skapat idealiska Elysium, ett utopiskt paradis i rymden, kliniskt fritt från sjukdomar (och fattiga människor). Scenerna från jordens söndetrasade städer ser fantastiska ut, och Jodie Foster som ond administratör som desperat försöker hålla samman Elysium från angrepp är givetvis en briljant castning. Och vem älskar inte Matt Damon?

Elysium har premiär 9 augusti.

Kategorier