Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

Texten innehåller spoilers

Game of thrones – ”Valar Dohaeris” (S03E01)

Säsongspremiären av ”Game of thrones”, HBO-serien som nu är inne på den tredje säsongen, kräver tålamod. Karaktärernas nuvarande situation måste återetableras, nya personer ska introduceras samtidigt som handlingen, sakta, drivs framåt. Det blir mycket förklarande dialog. ”Valar Dohaeris” är inte ett omedelbart premiäravsnitt, men det återspeglar å andra sidan serien som sådan – ”Game of thrones” har alltid främst handlat om politken, intrigerna, maktspelet och relationerna. Våldet har aldrig varit centralt, men när det väl förekommer är det brutalt och rättframt.

Avsnittet inleds med en vilsen och livrädd Samwell Tarly, övergiven av The night’s watch. I King’s landing slickar en förödmjukad Tyrion Lannister (fenomenale Peter Dinklage) såren efter slaget vid Blackwater och det faktum att hans far berövad honom titeln som kungens hand. I norr, bortom Väggen, försöker Jon Snow vinna the wildings förtroende (utmärkte Ciarán Hind som Mance Rayder, ”the king beyond the wall”, är en av många nya karaktärer som introduceras denna säsong). Och Daenerys fortskrider med sin plan att återta sin plats på järntronen.

”Game of thrones” extremt ambitiösa, ibland högtravande, anslag skulle kunna ligga serien i fatet. Här finns inte plats för direkta nyanser eftersom varje avsnitt oundvilken måste fyllas med enorm mängd information i och med de många parallella handlingarna och det stora karaktärsgalleriet. Så har också den tredje boken, ”Svärdets makt” – av många ansedd som George RR Martins bästa – delats upp i två tv-säsonger (HBO ännu inte gett klartecken för en fjärde säsong av ”Game of thrones”, men att det inte skulle bli en fortsättning verkar osannolik). Men det är förmodligen just det faktum att serien tar sig självt på så stort allvar som gör den så pass bra.

Som välgjort tv-drama har ”Game of thrones” nämligen hittat en perfekt ton med avstamp i det digra källmaterialet – och den oundvikligen mörka utvecklingen lovar gott för resten av säsongen. Faktum är att detta välgjutna tv-maskineri definitivt är en av de bästa serierna just nu. Efter säsongspremiärens av nödvändighet redovisande ton återstår alltså med all säkerhet nio avsnitt av finaste fantasymörker.

Premiär på C More series, 20.00 i morgon måndag samt på HBO Nordic

Kategorier

Fler bloggar