Annons

Kulturbloggen

David Stillberg

David Stillberg
YouTube Preview Image

I helgen har den tredje säsongen av ”Game of thrones” premiär på HBO. Trailern ovanför är snygg men rörig – symboliskt, eftersom fantasyeposet befinner sig vid en kritisk punkt. Det komplicerade persongalleriet från George R R Martins romaner expanderar hela tiden. Hur manusförfattarna hanterar det utan att få handling och tempo att kollapsa kan avgöra tv-seriens framtid.


Lena Headey
gör en av
de allra bästa rolltolkningarna som änkedrottningen Cersei Lannister. En högadlig maktmänniska med ett stort problem: hon är kvinna i ett samhällsskikt där kvinnor på sin höjd kan användas för att giftas bort till allierade. Hennes ambitioner kanaliseras därför genom sonen, pojkkungen Joffrey (spelad med sociopatisk perfektion av Jack Gleeson).

YouTube Preview Image

Hittills har Headey ingjutit Cersei med ett återhållet ursinne. Youtubeklippet ovanför är ett bra exempel, där hon läxar upp finansministern Lord Baelish (Aidan Gillen). Det stenhårda yttre balanseras fint mot Cerseis karaktärsutveckling. Både insikten att Joffrey är spritt språngande galen och glimtarna av moderskänslor för hans trolovade Sansa Stark (Sophie Turner) ger henne djup. En roll som hade kunnat bli klichéartat ondskefull rör sig i stället i moraliskt mörkgrå vatten.

Lägg till ett incestuöst förhållande och tre barn med tvillingbrodern Jaime (Nikolaj Coster-Waldau), fadern Tywin (Charles Dance) som enbart vill ha henne som en kvinnlig bricka i det politiska spelet, och hennes andre bror, Tyrion (Peter Dinklage, Golden Globe-belönad för rollen) som avskytt Cersei – och hon honom – sedan barnsben. Dysfunktionalitet är bara början i familjen Lannister.


Det här är
en skärva, en liten tråd av handlingen i ”Game of thrones”. Säsong tre lär också innehålla truliga tonåringar i polarklimat, en armé av eunucker, och förhoppningsvis hinna med klassperspektiv på en krigshärjad landsbygd. Dessutom kommer ett av romanseriens största trauman. En händelse som gjorde mig fysiskt illamående när jag läste den. Sedan tv-seriens första avsnitt har R R Martin-fans världen över tisslat och tasslat och längtat. ”Hur kommer de att göra? Hur ska de väva in det här och lyckas behålla tittarna?”

Om tio avsnitt kommer vi äntligen att veta. Äntligen ska vi få prata om det. Vi återsamlas här på Kulturbloggen för att diskutera.


Mer läsning!
Vem blir avrättad? – Gör Elias Björkmans ”Game of thrones”-quiz.
Fantasy för realister – SvD:s intervju med George R R Martin inför premiären av säsong ett.
Stolthet och fördom – Reportage om kortväxtas villkor i Hollywood, apropå Peter Dinklages tacktal på Golden Globe-galan i fjol.

Kategorier