Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Melodifestivalen fortsätter att slå rekord. Den första delfinalen i Karlskrona sågs av 3,5 miljoner tittare. I lördags blev det högsta noteringen någonsin för en delfinal – 3 670 000 tittare. ”Overkligt”, tycker Thomas Hall, evenemangschef på SVT.

Han tror att det handlar om en Loreeneffekt och två riktigt bra delfinaler. Själv tror jag det mest beror på programledarna Gina Dirawi och Danny Saucedo. Båda lockar unga tittare. Gina med sin humor och Danny med sin sångkarriär. Kollade runt lite snabbt hos ett par tonåringar och anledningen till att de börjat titta på Mello igen är programledarna. Inte Loreen eller Sean Banan.

Tittarsiffrorna från MMS visar  att i kategorin 3-14-åringar tittade 661 000 och bland 3-11-åringarna kollade 542 000. De siffrorna kan öka nästa vecka i Skellefteå när de tidigare Idol-deltagarna Amanda Fondell och Eddie Razaz ställer upp liksom Janet Leon från TV4:s musikserie ”Made in Sweden”. I sista delfinalen i Malmö tävlar Ulrik Munther, Robin Stjernberg från Idol och Army of Lovers, vilket lär dra tittare.

Förhoppningsvis fortsätter Gina Dirawi att våga säga oväntade saker. I Göteborg i lördags ströks skämtet om Laila Bagge. Dirawi skulle driva med henne för att hon på sin blogg ifrågasatt att tiggare med mobiltelefon är hemlösa. ”Många hemlösa ringde och röstade förra veckan och då blev Laila Bagge jättearg. Hon har bestämt att man bara får ringa och rösta om man har telefon. Och ett hem”, skulle Dirawi ha skämtat.

Detta skulle bidra till näthatet, påstår nu SVT. Larvigt. Just Laila Bagge som hånat barn i Idol och med emfas hävdat att det måste de tåla om de ska göra karriär i den hårda musikbranschen, ska väl själv kunna tåla ett skämt. Men det gör hon uppenbarligen inte för, enligt Aftonbladet, vädjade hon till SVT att stoppa ”hånet”. Om den rättmätiga kampen mot ”näthatet” får till följd att man inte får skämta det minsta lilla har vi hamnat helt snett. Det var ju Laila Bagge som hånade de hemlösa. Och tidigare barnen i Idol.

Hoppas hon kommer ihåg det om hon blir jurydeltagare i Idol när det drar igång igen. Även om jag har svårt att tro att deltagarna i kommande Idol skulle få någon respons om de vädjade till  henne att stoppa ”hånet” mot dem.

Kolla när Gina Dirawi berättar att Laila Bagge sa att hon lät som ”en gnällig råtta” när hon sökte till Idol.

YouTube Preview Image

Kategorier