Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

…heter Bassem Youssef, är inspirerad av Jon Stewart och har ett eget satiriskt tv-program, El Bernameg. I fredags visade han två videosekvenser från 2010, bägge med landets nuvarande president i huvudrollen.

I den ena filmen ser vi Mohamed Morsi som talar till folket i sin hemstad, och som uppmanar åhörarna att föda sina barn och barnbarn med hat mot zionisterna och judarna, och detta hat är dessutom ett sätt att tillbe Gud. Vidare konstaterar Morsi att Egyptens fiender är Frankrike, Europa och USA – och framför allt Barack Obama, som är en lögnare som förser oss araber med tomma meningslösa ord.

I den andra videon, en tv-intervju, anklagar han zionisterna för att vara blodsugare, krigshetsare och släkt med apor och grisar.

Som kontrast klippte Youssef in en aktuell video där presidenten deklarerar att han hoppas att Egypten och USA snart kan bli riktigt goda vänner.

Flera egyptiska bedömare förvånas över att Youssef vågade spela upp dessa två  videos, inte minst med tanke på att han redan är polisanmäld för sina program, inte minst med tanke på att filmerna försätter Morsi i en omöjlig situation. Å ena sidan kommer hans antisemitiska kommentarer att få konsekvenser i väst, å andra sidan kan han inte förneka eller mildra dem; det skulle öppna upp för inhemsk kritik, och han är redan anklagad för att vara alltför vek gentemot USA och Israel.

Kategorier