Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

…det märks på flera ställen i världen, till exempel i före detta Jugoslavien, i Polen och Ryssland, och nu även i Hongkong, där journalisten och författaren Verna Yu kommer på sig själv med att längta tillbaka till kolonialtiden, när hon ska betala och får fram ett gammalt mynt med den engelska drottningen på. Hon beslutar sig för att behålla det, och minns den stora förväntan hon bar på i samband med överlämnandet till Kina år 1997.

Mottot på den tiden var ”ett land, två system”, men det gäller inte längre, för idag tränger den kinesiska fastlandskulturen in överallt, konstaterar hon dystert, och både pressfriheten och yttrandefriheten naggas i kanten.

Enklavens nye ledare, Leung Chunying, är vald av Peking och allmänt misstrodd av de boende i Hongkong, som öppet har demonstrerat sitt missnöje flera gånger under året, och då har mängder av deltagare viftat med den gamla kolonialflaggan.

Verna Yu tror inte att någon i Hongkong på allvar vill ha tillbaka det gamla engelska styret, även om man emellanåt saknar den frihet som då fanns.

Kategorier

Fler bloggar