Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

…skriver historikern Niall Ferguson i IHT Magazine. Vi ligger inte i framkant längre, och det har inte bara att göra med att öst satsar hårt och gör bra val, det är också förbundet med att vi i väst satsar för lite och gör dåliga val. Ta antalet patent, som ett av många mått på framåtskridande: Japan leder, USA är tvåa, och nyligen gick Sydkorea och Kina förbi Tyskland, och ligger alltså trea och fyra. Ta matematisk kapacitet vid 15 års ålder: ungdomar i Shanghai är så mycket bättre än ungdomar i USA, samma stora skillnad som mellan ungdomar i USA och ungdomar i Albanien.

Enligt Ferguson finns det sex faktorer som radikalt ändrar historiens gång: tekniska innovationer, idéer och institutioner, även fungerande politiska systems tendens att degenerera, befolkningsutveckling, tillgång på råvaror och klimatförändring. De tre första förklarar varför vi i väst har tappat stinget, och författaren dröjer en stund vid de demokratiska samhällenas förfall i USA och Europa. På bägge ställen finns en oroande nedgång i laglydighet, och en ökande uppgång i korruption och ineffektivitet.

Så vad blir nästa stora vändpunkt?

En borgerlig revolution i Kina, tror Ferguson, och baserar sin förutsägelse på statistik från Credit Suisse. Mer än 300 miljoner kineser har tillgångar på mellan 70 000 och 700 000 kr, cirka 20 miljoner kineser har tillgångar på över 700 000 kr. Dessa människor kräver nu att deras ägodelar skyddas av lagen, och det största hotet är det korrumperade kommunistpartiet, som dessa nya rika allt oftare kritiserar på nätet. Härnäst väntar en samlad medelklassrevolt.

Kategorier

Fler bloggar