Vi i väst har förlorat ledningen…

…skriver historikern Niall Ferguson i IHT Magazine. Vi ligger inte i framkant längre, och det har inte bara att göra med att öst satsar hårt och gör bra val, det är också förbundet med att vi i väst satsar för lite och gör dåliga val. Ta antalet patent, som ett av många mått på framåtskridande: Japan leder, USA är tvåa, och nyligen gick Sydkorea och Kina förbi Tyskland, och ligger alltså trea och fyra. Ta matematisk kapacitet vid 15 års ålder: ungdomar i Shanghai är så mycket bättre än ungdomar i USA, samma stora skillnad som mellan ungdomar i USA och ungdomar i Albanien.

Enligt Ferguson finns det sex faktorer som radikalt ändrar historiens gång: tekniska innovationer, idéer och institutioner, även fungerande politiska systems tendens att degenerera, befolkningsutveckling, tillgång på råvaror och klimatförändring. De tre första förklarar varför vi i väst har tappat stinget, och författaren dröjer en stund vid de demokratiska samhällenas förfall i USA och Europa. På bägge ställen finns en oroande nedgång i laglydighet, och en ökande uppgång i korruption och ineffektivitet.

Så vad blir nästa stora vändpunkt?

En borgerlig revolution i Kina, tror Ferguson, och baserar sin förutsägelse på statistik från Credit Suisse. Mer än 300 miljoner kineser har tillgångar på mellan 70 000 och 700 000 kr, cirka 20 miljoner kineser har tillgångar på över 700 000 kr. Dessa människor kräver nu att deras ägodelar skyddas av lagen, och det största hotet är det korrumperade kommunistpartiet, som dessa nya rika allt oftare kritiserar på nätet. Härnäst väntar en samlad medelklassrevolt.

Visa kommentarer (13 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Manne Monvall

  förvisso kokar Kina av missnöje mot politikerna men det är snarast lokala och inte nationella politiker som man är missnöjda med, så länge Kinas Kommunistparti kan leverera tillväxt tillräcklig för att mata majoriteten av kineserna sitter både Xi Jinping och partiet säkert i båten

 • Anonym

  när man håller på och rangordnar måste det ju bli litet skillnader-men hur MYCKET skiljer det och hur kan man egentligen ta reda på fakta och ha samma kriterier-sånt här är bara larv. i fattiga länder har folk så tråkigt att det blir roligt att gå till plugget-för övrigt hade edison totalt 12 timmar i skolan-vilket gnäll!

 • Anonym

  Skönt att en kulturskribent har uppmärksammat det som alla andra har iakttagit, att ”väst” går ned. Frågan är om det är långtidsverkningar av den socialistiska tänkandet, alla skall vara lika dåliga, eller om väst pga denne artikel nu kommer att ändra inriktning och satsa mer på spetskompetens, elitism och att klara och leda konkurrens? Eller är lösningen att öst blir lika mätta på framgångar? Man skall beakta att inte bara har Kina ett budgetunderskott som får USA att likna amatörer, utan också en totalitär regim. När betalningsansvaret utkrävs kommer Kina att gunga politiskt, kommunistpartiet sitter ingalunda säkert vid makten. Ser fram emot mer artiklar i denne stil, mest för att kunna säga; vad var det  jag sa,..

  • Anonym

   ”långtidsverkningar av den socialistiska tänkandet”?
   Var då? I USA? I Tyskland?

   Du ställer en märklig fråga för det är ju de små små spår av socialistiskt tänkande som vi i Sverige en gång hade men som började försvinna för mer än 20 år sedan som är grunden till vår framgång. 

   • Anonym

    Grunden till svensk framgång kom av uppsvinget efter andra värskriget, för vilket sossarna inte hade ett dyft med att göra mer än ett kusinparti,
    nationalsocialister, började kriga.
    Svensk arbetssamhet har funit sedan århundraden. Luther? Den är inte socialistisk.
    Kriget, potatisen, den hög utbildningsnivån. Men inte socialism lade grunden för svensk uppsving-
    socialismen dödade arbetsförmågan. En gång i tiden sade järnvägsbaronen Morgan? Ge mig svenskr,
    och snus, och jag skall bygga en järnväg ned till helvetet.
    Idag skulle han inte vija använda svenskar. De är socialister, och är redan förskansade i
    helvetet

   • Anonym

     USA spenderar otroligt mycket pengar som man inte har. ALltså socialism. Men i deras fall finansierar de inte det med skyhöga skatter utan med lån. Båda sätten är idiotiska.
    45% skattetryck är inte små, små spår av socialism.

 • Anonym

  Jag är själv på plats i ett av de mest framstående länderna i Asien, nämligen Singapore. Här kan jag med egna ögon se den framåtanda som finns och jag är djupt imponerad. På de 47 år som landet existerat har de byggt en modern stat där allt fungerar. De har bl.a med 700 mil (!!) avloppsnät fått bukt med monsunregnegnens följdverkningar, med stora barriärer ut mot havet har floderna blivit sötvattensreservoarer, här finns ingen brottslighet i form av gatuvåld och inbrott osv. ett otroligt väl fungerande kommunikationsnät med tunnelbana och bussar och ett företagsklimat som vi bara kan drömma om. Ett mönsterland som inte finns i väst längre. I denna del av världen finns det nya välståndet, tro mig.

  Och det viktigaste av allt, singaporeanerna är otroligt stolta över sitt land!! Till skillnad från oss i Sverige som inte ens erkänns ha en egen kultur och vara ett eget folk. DET om något är förödande för att känna solidaritet med varandra och vara stolta över och det leder till ett snabbt förfall. Ett förfall som vi redan ser början på. Tyvärr.

 • Elementary

  Naturligtvis kommer öst ifatt och i vissa fall går om. Allt kokar ner till vilken samhällsmodell man väljer och därmed hur konkurrenskraftig man blir. Detta har mycket lite att göra med politiska beslut om skolan etc det handlar snarare om så grundläggande saker som exempelvis beskattningnivå på arbete och företagande. Resten ger sig själv. Det som förvånar är varför alla tror att västs försprång skulle bestå. Så fort länder slänger av sig det planekonomiska oket och går över till en effektiv marknadsekonomi så kommer deras ekonomier ofelbart att växa.

 • Anonym

  Det räcker inte att räkna patent. Visst, det går jättebra för Japan. Som dom gasat om oss de sista 20 åren. Det är ju Japan som har Apple, Facebook och Skype. Det är ju Sydkorea som dominerar den industriella utvecklingen.

  Att räkna patent är inte innovation och affärsutveckling.

 • Anonym

  Gangnam style! Snart ligger Hollywood nere för räkning.

 • Anonym

  Vi kan datera nedgången. 1968. Efter oss syndafloden,…

 • Anonym

  Vi kan datera nedgången. 1968. Efter oss syndafloden,…

 • Anonym

  Intressant artikel och naturligtvis undangömt på SvD så att den inte når flertalet läsare.
  Detta är vår ödesfråga, inte påstådda klimathot eller annat.
  Vår självbild av I- land och ekonomisk överlägsenhet rämnar när den möter verkligheten.
  Innebär också att väst inte kan fortsätta se sig som världsräddare och biståndsgivare.
  Energin och pengarna behövs till det egna landets medborgare.

D' Angelo har nystartar karriären med bland annat en rad konserter med sitt band. I helgen fick Annexet i Stockholm besök. Globen

Imponerande comeback

D´Angelo briljerar i klassiska låtar

”Mordet väcker
konspirationsteorier”

Grigoriev: Ryska makten är insvept i mörker.

Världens cyklister
tvingas bli aktivister

Överkörd

Striden om gatan: ”Livsfarligt”

Så blir Stockholm cykelstad

Bildspecial

Se stadsplanerarnas skisser.

12 myter om Gustav Vasa

Dick Harrison: Åkte Gustav Vasa första Vasaloppet?

Författaren Yaşar
Kemal är död

Bitte Hammargren: Han var en stor berättare.

”Jag är för svartvit
– det är problemet”

Paprika Steen

Danmarks Gena Rowlands.

Scen

Rolig drift med manliga radarpar

Mycket teater för pengarna

FOTO: Moment

Skilj på islamkritik
och islamofobi

Språkspalten

Orden blir slagträn.

Språkspalt

Ingen högtidsdag
för kommatecknet

Folk påstår att de inte kan.

Covers

Dylans album genialt
enbart för fansen

Sympatiskt men inte angeläget.

”Ett hån mot alla
högerpopulister”

Reaktioner på världens mest omtalade bok.

Profil

”Vet att den handen
styckat en person”

Jarecki om en gåtfull miljardär.

Harrison

Harrison utreder
myten om Mona Lisa

Nio mytomspunna legender i historien.

Journalistik chanslös
mot söta kattungar

Sam Sundberg

Schibbyes projekt dödsdömt.

Komisk satir över
frustrerade stjärnor

Filmer

Maps to the stars och sex andra.

”Sverige bör utreda
sitt mörka förflutna”

Kulturdebatt

Ny rapport om antiziganism.

”Att vara avvikande
är en mentalitet”

Desiree Akhavan

Jämförs med Lena Dunham.

”Sällan arrogansen
varit så tydlig”

Perspektiv

Slussenmotståndet har bytt ansikte.