Kulturbloggen

Erika Hallhagen

Erika Hallhagen

Under avdelningen ”oväntade saker på merchendisebordet” lägger vi sedan torsdagens Martha Wainwright-konsert på Strand till ”kokbok” till listan.
Bland skivor och t-shirts kunde man nämligen inhandla ”Kate’s christmas dinner”, där Martha tecknat ner sin mors julrecept. Folksångerskan Kate McGarrigle gick bort i cancer för två år sedan, något Martha bearbetar på sin senaste skiva ”Come home to mama”.
I kokboken, eller broschyren som Marthas make (basisten Brad Albetta) kanske mer rättmätigt kallar den, kan man bland annat lära sig baka Kates ”Ski biscuits” – hon gillade att åka längdskidor.
Här är receptet, så där på en höft översatt till svenska (det där med att behöva knö ner smöret i en kopp känns ju lite onödigt) och inte alls provlagat.

Kate’s ski biscuits
* 1/2 kopp osaltat smör (jag sku säga att saltat också funkar)
* 1/2 kopp farinsocker
* 2/3 kopp mörk sirap
* 1 tsk bakpulver
* 1,5 tsk malen ingefära
* 0,5 tsk malen nejlika
* 0,5 tsk malen muskot
* 0,5 tsk malen kryddpeppar
* 0,5 tsk malen kanel
(* 1 tsk vaniljsocker)
* det rivna skalet från en halv apelsin
* 1 matsked mörk rom
* 2 1/2 koppar vetemjöl
* silverkulor för dekoration
* kanderad ingefära för dekoration

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smör, sirap och socker i en kastrull, rör och ta bort innan det börjar koka. He sedan i bakpulver, kryddor och mjöl. Låt svalna i 30 min. Dela degen i två delar på mjölat bakbord. Rulla ut till pepparkakstjocklek. Dela i 6 längdskideformade bitar (skär ut skidspetsar i ena ändan och låt dem med fördel lutas lite mot bakplåtens kant så att de får sin böj). Arrangera små mönster med ingefära eller silverkulor, grädda i 6-8 minuter och låt sedan svalna.
Här lagar Kate sina kakor:

Kategorier

Fler bloggar