Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

 

Den omdiskuterade Carl Larsson-målningen ”Karin skalar äpplen/Karin skalade äpplen” dras tillbaka på Bukowskis. Akvarellen från 1904 fanns i Norrköpings konstmuseums ägo fram till 1988

Verket som målades av Carl Larsson 1904, försvann alltså från mystiskt från Norrköpings museum 1988.

För drygt ett år sedan kontaktades auktionsfirman Bukowskis av en norsk konstsamlare som ville sälja verket. Den gången tackade Bukowskis nej, efter att ha haft kontakt med Norrköpings museum .

Till höstens Klassiska auktion (visning pågår just nu), hade alltså Bukowski ändrat sig och bjöd ut tavlan för 1,2 – 1,4 miljoner kronor, eftersom ”säljaren köpt tavlan i god tro och stölden också anses preskriberad”.

Sedan dess har det debatten kommit att handla om att Bukowskis tänkt sälja en ”stulen” tavla. Något som bevisligen gjorde att den norske samlaren fick kalla fötter. I dag när jag var på Bukowskis fanns heller inte tavlan på plats, men däremot en stor lapp som meddelade att ”tavlan var borttagen för fotografering”.

Enligt auktionsfirman handlar det om att den norske samlaren nu bestämt sig för att inte sälja målningen.

”Jag och min familj har beslutat oss för att behålla konstverket och inte utsätta Bukowskis eller oss själva för ytterligare tramsigheter”, skriver den anonyme säljaren i en kommentar.

Nummer 130 på höstens Klassiska auktion gapar nu alltså tom.

Kategorier

Fler bloggar