Sorgeskutt och pengaklirr i designvärlden

Guido Drocco & Franco Mello, 1971, klädhängaren Cactus, klubbad för 18375 kronor. Harry Bertoia, 1950-tal, Diamond chair. klubbad för 7350 kronor. Aino Aalto, 1930-tal, hurts till patientrum på Paimio-sanatoriet. Återrop. FOTO: Bukowskis.

 

När Stiftelsen Formens hus i Hällefors försattes i konkurs i mars i år, blev den pensionerade reklammannen Torbjörn Lenskogs designsamling plötsligt till salu. Förutom verk av storheter som Verner Panton, Ludwig Mies van der Rohe och Charles & Ray Eames, fanns också en inredning signerad Alvar Aalto från sanatoriet i Paimio.

Nu har alltsammans gått under klubban, utan att svenska museer hann köpa ett enda objekt.

”Konst och design tar glädjeskutt”, skriver Bukowskis i det pressmeddelande som sätter punkt för årets sista samtida auktion och fortsätter: ”Samlingen Formens hus gick strålande med få återrop”.

Förstås glädjande för auktionshuset att försäljningen ansetts bra, men det vilar också något sorglig över objekten från Formens hus i Hällefors, som nu gått under klubban. 2005 var jag och fotograf Jurek Holzer i det gamla brukssamhället Hällefors för att beskåda designundret som skulle vända kommunens dåliga självförtroende, stoppa utflyttningen och locka 25 000 besökare årligen. Spiken i kistan, som fick innevånarna i Hällefors att sluta hoppas på framtiden var 1993, när stålverket såldes till Kina och invånarna tvingades beskåda när bruket och därmed Hällefors själ och stolthet monterades ned bit för bit. När den stora skorstenen slutligen föll var det slut.

”Då kände vi alla – låt siste man släcka ljuset”, berättade Lennart Ljungberg, representant i Stiftelsen Formens hus.

Med Torbjörn Lenskogs designsamling som kronjuvel och två lägenheter som bevarats i originalskick från 1950-talet, så skulle det pågående lustmordet på brukssamhället stoppas. Så blev det alltså inte. I mars 2012 försatts i Stiftelsen Formens hus i konkurs av Örebro Tingsrätt. Diskussioner om hur kommunala medel har använts har kantat projektet, som totalt kostat drygt 60 miljoner kronor bara i investeringskostnader 2001-2006 (men där pengarna kommit främst från EU-bidrag). Vid konkursen fanns skulder på drygt 7,5 miljoner kronor och det är för att täcka dessa som designmuseets alster nu säljs.

Det är förstås beklagligt att Lenskogs enastående samling nu gått under klubban, men samtidigt finns det inget designmuseum så är det kanske lika bra att objekten sprids för vinden. Eller?

– Vi är alla lika upprörda över att det säljs ut. Men vi har inga anslag för att utöka vår samling och det har vi aldrig haft. Det vi äger har vi finansierat genom donationer, säger Karin Åberg Waern, kurator på Arkitekturmuseet.

Nationalmuseum förvaltar statens samlingar av äldre konst och konsthantverk men även designföremål ända fram till nutid. Och enligt Micael Ernstell fanns ett intresse från museets sida att införskaffa några objekt.

– Tiden var problemet för oss. Vi hade ingen förhandsinformation och visste inte att samlingen skulle säljas. Nationalmuseum har inga statliga medel att tillgå för köp, utan fonder som börjar sina vid årets slut. Att skaffa en donator eller en sponsor tar tid, menar han.

Inte heller Röhsska museets chef Ted Hesselbom visste om att Lenskogs samling var tillgänglig.

Numera pensionerade Torbjörn Lenskog tar det hela med ro. Han menar att samlingen inte var fullständig och att den krävde mycket arbete, vilket skulle ha varit svårt att klara för alla institutioner.

– Men samtidigt om någon vill agera på den här spelplanen så kommer det att ta många år att samla alla dessa objekt på nytt. Det går inte att köpa dem på Åhléns.

Men hur känns det i hjärteroten att allt nu sprids vind för våg?

– Inte särskilt mycket. Jag har samlat på så många olika saker i mitt liv och för mig har det alltid just samlandet varit det centrala. Men visst Alvar Aaltos Paimio-interiör hade passat på en institution.

Hur kunde det komma sig att inte Arkitekturmuseet, Nationalmuseum eller Röhsska museet i tid hade information om en så pass stor samling plötsligt fanns till försäljning? Jag ringer upp Paulina Sokolow, informationschef på Bukowskis:

– Det var knappast en hemlighet, utan har exempelvis stått på vår hemsida sedan i somras säger hon och bollar sedan vidare ärendet till den ansvariga intendenten Eva Seeman som väljer att svara mejlledes:

– Jag har varit i kontakt med flera av dessa institutioner, även internationella. Men generellt gäller det även för branschfolk att hålla sig informerade. Alla relevanta institutioner får våra kataloger kontinuerligt och min uppfattning är att informationen varit allmänt känd, inte minst med tanke på uppropet i branschtidningen Form nyligen.

– Sedan tror jag att det är så att i detta läge var det svårt för någon av institutionerna att gå in och köpa hela samlingen – för vilka pengar?  Det borde ha skett långt tidigare om det skulle varit en rimlig tanke, meddelar Seeman.

Just det, det handlar om tid och i slutändan – pengar. Inget nytt på kulturhimlen alltså.

 

 

Alvar Aaltos inredning från ett patientrum i Paimio såldes i sin helhet för drygt 190 000 kronor. FOTO: Bukowskis.

 

 

 

Visa kommentarer (17 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Herregud vilka slöfockar det sitter på museerna. Sega gubbar är bara förnamnet.

 • Anonym

  läs bättre-det fattas pengar och alliansen har fimpat alla kulturbidrag tydligen…

 • swerco

  uppfunnet ja – men det skulle dröja länge innan det blev allmän egendom. de var mycket dyra – handgjorda rakt igenom. fickrovan fick man ofta ärva. den var lättare laga pga storleken. för att få veta tiden fanns tornur osv överallt och kyrkklockor slog varje kvart.
  fabriksvisslor tjöt….

 • swerco

  farfar amiralen (19 år gammal) jagades alltså in till baltimore av engelska krigsfartyg. han återvände till frankrike med sin fru men napoleon förbjöd detta äktenskap och han tvingades gifta sig med en tysk prinsessa. kungariket westphalen förlorade han snart men sin amerikanska fru svek han…..

 • Kap Kennedy

  Det mest intressanta med skrönan om St Brendan är väl egentligen inte den efterkonstruerade möjligheten att han upptäckte Nordamerika, utan det faktum att den mytiska ön ”St Brendan’s Island” fanns med på seriösa världskartor långt in på 1700-talet. Det vill säga, även efter det att Columbus, Vespucci, med flera, kartlagt farvattnen i Nya Världen.

 • swerco

  petra i all ära men palmyra (tadmor) – var det verkliga nabateiska centret för handelsvägarna. det plundrades av romarna på 200-talet och ligger i ruiner ca 22 mil nordost damaskus. jesus talade arameiska var han rentav nabateé? vissa påstår att han överlevde och tog sig till kina och slutligen japan där myten lever. (ursäkta utvikningen)
  l

 • swerco

  men jemen är en annan historia sedan många hundra år tidigare utan detta är islam som slår tillbaka kinas expansion mot väster vid floden tala i kazakstan.

 • swerco

  håller med. och visst var väl karl den store dyslektiker? han hade en griffeltavla under huvudkudden och brukade träna innan han somnade. inte ett ord om hunnerna? man kan väl säja att karl återupprättade romarriket. starkast motstånd var det i nordväst. i verden skulle 4500 man ha avrättats vid ett enda tillfälle. men visst grundade han europa och han skulle ha infört allmän folkskola, åtminstone försökt.

 • KMT67

  Jag rekommenderar Dicks egen bok Krigarnas och helgonens tid: Västeuropas historia 400–800 e.Kr. som på ett bra sätt går igenom denna mycket fascinerande del av Europas historia.

  • swerco

   där har han tagit rygg på peter wells från barbarer till änglar där samma sak hävdas. det viktigaste är befolkningsminskningen-några överlever alltid och man kan tänka sig topparna-kulturbevararna hör till dem?

 • swerco

  men hur var det med befolkningsminskningen? utvandringen från sverige vid den tiden betyder det att vi var förskonade eller var det kylan som tvingade tex visigoterna ända ner till spanien? utgrävningar av gravar i västergötland påstås bevisa att där blev folktomt i många hundra år under denna epok?

 • Synpunktslamnaren

  Det finns uppgifter om att det fanns munkar (”eremiter”) på Island när de första nordiska bosättarna kom, men de tidigaste uppgifterna är från 1100-talet, dvs några hundra år efter bosättningen. Däremot har en irländsk arkeolog hittat en ruin som han uppger är från före den nordiska bosättningen, men jag har inte sett något om att de isländska historikerna i övrigt håller med om hans tidsbestämning.

 • swerco

  men hur tog de sig till island? även irland hade väl kontakt med vana sjöfarare i sin närhet förmodar jag? munkarna, klostren stod ju i kontakt med rom, det tar jag för givet.

 • Krister

  Redan i början av 1500-talet faktiskt.

 • LaHue

  För den intresserade finns artikeln att ladda ner via denna länk http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:31690/FULLTEXT03.pdf.

 • louislegrand

  Tack!!!

 • VictorA

  Ja, hela sportvärlden har tills nyligen alltid mörkat ”obehagligheter” som misshandel, dopning, drogmissbruk och andra brott. Idrott handlar tyvärr inte längre bara om att ”göra sitt bästa”, att göra en fin match och lyckönska motståndaren till segern utan mest om pengar.

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

Paul Auster hittar inte fokus och vägrar sluta

recension

Letar efter sitt yngre jag.

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.