Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

När de 123 mest säljande singlarna i Storbritannien presenteras i en ny lista platsar Abba bara med en låt, trots att de hade nio listettor. ”Dancing queen” hamnar på 98:e plats på en lista där bara miljonsäljare finns med.

Listan kommer från the Official Chart Company som firar 60-årsjubileum med sin singellista. Etta hamnar ”Candle in the wind” med Elton John, som sålt 4,9 miljoner ex. Sedan NME publicerade den första listan den 14 november 1952 – med ”here in my heart” med Al Martino på förstaplatsen – har mer än 32 000 skivor funnits med.

Den första plattan som sålde en miljon ex var ”Rock around the clock” med Bill Haley & His Comets 1955. Beatles har haft sex miljonsäljare, enligt the Guardian. På tio i topp listan kommer på andra plats”Do they know it’s Christmas” med Band Aid. Sedan följer ”Bohemian rhapsody” med Queen, ”Mull of Kintyre” med Wings, ”You’re the one that I want” med John Travolta & Olivia Newton John, ”Rivers of Babylon” med Boney M, ”Relax” med Frankie Goes To Hollywood, ”She loves you” med Beatles, ”Unchained melody” med Robson Green & Jerome Flynn och ”Love is all around” med Wet Wet Wet. Här är hela listan.

Här är några av de 123 miljonsäljarna. Först ”Dancing queen” med Abba:

YouTube Preview Image

Den mest säljande låten, ”Candle in the wind” med Elton John:

YouTube Preview Image

”Do they know it’s Christmas” med Band Aid:

YouTube Preview Image

”You’re the one that I want” med John Travolta & Olivia Newton John:

YouTube Preview Image

”She loves you” med Beatles:

YouTube Preview Image

”Barbie girl” med Aqua på 13:e plats:

YouTube Preview Image

”…baby one more time” med Britney Spears på 29:e plats:

YouTube Preview Image

”Killing me softly” med Fugees på 43:e plats:

YouTube Preview Image

”Diana” med Paul Anka på 57:e plats:

YouTube Preview Image

”Hey Jude” med Beatles på 95:e plats:

YouTube Preview Image

”Only girl (in the world)” med Rihanna på 103:e plats:

YouTube Preview Image

 

 

 

You’re

Kategorier