Annons

Kulturbloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Det låter som ett sånt där oförargligt, ”uppbyggligt” kulturpolitiskt projekt som ska stöda ”unga kulturarbetare” och ”stärka banden mellan de nordiska länderna” men som sällan brukar göra särskilt mycket väsen av sig.

Finansiärer som Svenska filminstitutet, Film i Väst, Nordiska kulturfonden och Kulturkontakt Nord har låtit ungdomar från Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge filma sin vardag under tio veckor. ”Fyra unga människor runt 18-25 i varje nordiskt land är utvalda för att med videokameror dokumentera sitt liv och sin vardag under 10 veckor i höst! /…/ Med stort mod och uppriktighet bjuder de dig en inblick i sina liv!”, heter det på hemsidan, där resultatet visas upp.

Projektet Doxwise låter som frid och fröjd, med andra ord, men nu sprider sig ett av bidragen som en viral löpeld på nätet, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det rör sig om ett klipp där en grupp unga finska män bestämmer sig för att uppsöka hungerstrejkande afghaner i närheten av riksdagshuset i Helsingfors – och där ställa till med en grillfest. Jargongen är berusat upprymd och när en frusen afghansk man slår sig ner för att värma sig vid elden blir han föremål för både ärekränkande och rasistiska kommentarer.

Man kan i videon ana att den hungerstrejkande mannen inte kan finska tillräckligt bra för att uppfatta förolämpningarna, men att det rör sig om ett rasistiskt övergrepp kan vem som helst se utan att förstå vad som sägs:

[[Uppdatering 31/10 10:40: videon tycks nu ha plockats bort]]

Man kan bara hoppas att det kommer att avslöjas som ett ”konstprojekt”, att videon inte är dokumentär utan iscensatt, för att ”lyfta debatten”, som det brukar heta. I annat fall får nog Doxwise betraktas som nordismens absoluta lågvattenmärke.

 

 

 

 

 

Kategorier