Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

…på länge är också den minst omskrivna, märkligt nog. Sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern, under Benny Fredrikssons ledning, borde ses som en braskande nyhet, men har hittills fått minimalt med utrymme i medierna. Att två av stadens tyngsta kulturinstitutioner slås ihop, om detta finns nästan inget att säga, inget att ifrågasätta.

Besynnerligt.

Särskilt som vi inte har fått någon särskilt övertygande förklaring till varför. Vad är egentligen poängen med denna plötsliga fusion?

Handlar det om synergi, det vill säga är syftet att spara pengar?

Eller handlar det om en naturlig utveckling, en fortsättning på arkitekten Peter Celsings ursprungliga tankar om byggnaden, ett modernt allkonsthus, och blir det därmed en organisk återförening av två verksamheter som borde vara en?

Eller handlar det om att staden är missnöjd med Kulturhusets nuvarande chef, Eric Sjöström, och ger ännu ett revir till Benny Fredriksson, så att han slutar drömma om att få ta över Dramaten?

Eller handlar det om att kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt har en vision, och föreställer sig en sprakande gnistrande korsbefruktning mellan Bennys och Erics två gäng? Om så, varför inte säga det högt?

Den 19 november tas förslaget upp i Stadsfullmäktige. Då kanske vi får veta?

Kategorier