Annons

Kulturbloggen

henrik.sahl.johansson

henrik.sahl.johansson

”I varje ögonblick, bakom den skenbart mest mogna människas yttre, hålls barndomens värld likt ett glas vatten som när som helst kan rinna över” skriver poeten Ted Hughes till sin son Nicholas i ett brev daterat till 1986. Nicholas Hughes var då 23 år gammal; lika många år senare skulle han tragiskt nog ta sitt liv, liksom hans moder Sylvia Plath en gång hade gjort. I sitt brev till sonen skriver Ted Hughes om varje persons inneboende barnslighet, och hur det enda människan kan ångra är att hon inte levt med tillräckligt stort mod. Han avslutar med att citera Buddha: ”Lev som en mäktig flod”.

Hughes brev finns med åtta hundra andra bevarat på sidan ”Letters of note”, som vikt sitt hörn av internet åt att plocka russinen ur historiens korrespondenskaka. Att bläddra genom dessa brev är som att stiga ned rakt ned i en kista glömd på vinden – det är om vartannat humoristiskt, sorgligt, dräpande och gravallvarligt.

Bland de många breven återfinns bland annat en lista över saker att oroa sig för, skriven av F. Scott Fitzgerald till sin dotter ”Scottie” (”Oroa dig inte för myggor, oroa dig inte för flugor, oroa dig inte för insekter överhuvudtaget, oroa dig inte för föräldrar, oroa dig inte för pojkar […]”); här finns ett lidelsefullt refuseringsbrev till Gertrude Stein från hennes förläggare (”Jag är bara en, bara en, bara en. Bara en varelse, en i taget. […] Bara ett exemplar skulle sälja här. Knappast ett. Knappast ett.”); här finns en flaska fylld med drömmar som en flicka skickade till Roald Dahl, samt hans svar (”Jag ska gå ner till byn i kväll och blåsa den genom barnens sovrumsfönster för att se om den fungerar”); och mycket, mycket mer. Briljansen i många av dessa texter är just att de är skrivna med en sådan stor ärlighet; när man riktar sig mot en annan människa, och inte en hel publik, finns det inget behov av att förställa sin röst.

Samtidigt kan man inte låta bli att fråga sig vad som sker med de många mejl som skrivs i vår tid. Där de utdrag som publiceras av ”Letters of note” är upphittade i böcker, bland mappar eller i skrivbordslådor kommer vår veritabla flugsvärm av elektronisk post, statusuppdateringar och tweets att behöva grävas fram bortom det fysiska rummet. Det kommer att bli intressant att se hur en sådan historieskrivning kommer att te sig – och hur många gamla mejl som överlever tidens tand.

Kategorier