Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

på att respektera sina journalister, enligt amerikanska Committee to Protect Journalists, och har till och med fler fängslade reportrar än värstingarna Iran, Kina och Eritrea. Det framgår av nätverkets senaste rapport som berättar att det just nu sitter 76 journalister fängslade i landets fängelser, de flesta av dem i väntan på rättegång. Två anklagelser dominerar – man har formulerat sig nedlåtande om Turkiet, och man har skrivit om den kurdiska frågan.

Turkiet är sämst, och på samma gång bäst, märkligt nog. FN, Europarådet, EU och andra tunga aktörer kritiserar ofta landets pågående jakt på journalister, samtidigt som man gärna håller upp Turkiet som ett föredöme för regionen, en modell för Mellanösterns muslimska länder, och hoppas att Egypten, Tunisien, Marocko och andra ska inspireras av premiärminister Recep Tayyip Erdogan styre. Bara inte ifråga om pressfriheten.

Kategorier