Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

har ofta något speciellt över sig, en särskild slags dekadans, som den aktuella historien om bankmannen Dominique Strauss-Kahns erotiska liv, som nyligen har lett till en bok, en pjäs och en kommande film, med Gerard Depardieu i huvudrollen. Det är inte svårt att se vad som lockar författare och manusskribenter: slutna middagar med affärsmän, advokater, domare, politiker, polischefer, journalister och musiker, med DSK som hedersgäst, och med utsökt mat och dyra viner – hemliga tillställningar som slutar med nakna gäster, fri sex och inhyrda prostituerade.

Än mer franskt är förstås DSK:s försvar, publicerat i senaste numret av tidskriften Le Point. Där skriver han att myndigheterna nu försöker ”kriminalisera lusten” och berättar vidare att han under lång tid har varit övertygad om att han kan leva sitt liv precis som han vill, utan att det påverkar hans professionella tillvaro, och det inkluderar ”fritt beteende mellan vuxna som är överens”. Men det var tydligen naivt, konstaterar han.

Än mer franskt är hans stigande popularitet. I Sverige och många andra länder hade han förmodligen varit körd, inte minst efter alla anklagelser om våldtäkt. Inte i det liberala (eller gränslösa) Frankrike, där han nu har startat en framgångsrik konsultverksamhet, blivit en efterfrågad föredragshållare plus anlitad inledningstalare vid stora ekonomiska konferenser.

Kategorier