Annons

Kulturbloggen

Lina Kalmteg

Lina Kalmteg

Du, jag, vi? Nej, nämnda pronomen skulle aldrig locka åhörare till en stor sal på Bokmässan.
Men så plockar vi fram årets mest omdebatterade ord, hen, och vips så sitter man där på ett seminarium och röstar på om figurerna på bilden från olika barnböcker är en han, hon, hen eller en den (som Språkrådet förordar).

Det var skönt att seminariet nu i förmiddags ägde rum utan de vrål som hörts när hen har kommit upp. I stället avhandlades dess ursprung från 1960-talet, påpekades av två tredjedelar av alla språk inte skiljer på han eller hon och att det på 90-talet började användas för oklar könsidentitet. Först 2012 kom vrålen.
Jesper Lundqvist, som var med och satte igång det hela med sin hen-barnbok, ger nu ut ”Kivi och den gråtande goraffen”. På scenen kallade han goraff för ett ”art-neutralt substantiv”. Låt goraff-debatten börja.

Kategorier