Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Får man skoja om Hitler och judar? Och om man nu får det – får man då göra det i Tyskland? En som besvarar frågan klart och tydligt är komikern Oliver Polak, och han gör det så klart med ett skämt: ”Jag får det, jag är jude”. Svaret är också titeln på den bok han gav ut för några år sedan (”Ich darf das, ich bin Jude”) och från och med i dag (28 september) är Polak också ute på en ståupp-turné under samma namn. Med sig har han humor om i Tyskland så tabubelagda ämnen som nazism och judar.

Komikerns far satt i flera koncentrationsläger under Hitlers styre i Tyskland, men återvände efter kriget till sin hemstad Papenburg. Därmed kom Oliver Polak att bli något ganska ovanligt i det moderna Tyskland – en tysk jude. Och detta – att det efter Förintelsen finns så få judar i Tyskland – är också något som han vågar skoja om. ”Tyska judar är lite som pandabjörnar. Det finns inte längre så många av oss”. Och, konstaterar han, därför kommer folk till hans show – för att få se en äkta tysk jude. I en intervju i tidningen Der Spiegel berättar han om en kvinna som efter en föreställning kom fram och frågade honom: ”Herr Polak, ni är jude… intressant. Kan man leva av det?”. Varpå Polak svarade: ”Ja, man kan leva av det. Vi har ju inte längre så många som vi måste dela med”.

Tidningen konstaterar att Polaks bok och turné berör många tyskar lite illa ”…av tre skäl: Tyskland har för lite humor. Och så få judar. Och framför allt för lite judisk humor”. På sin turné har han med sig en schäferhund i militärmössa med ett (pixlat) hakkors ovanför skärmen och en davidsstjärna runt halsen. Och den tyska publiken vet inte riktigt om den törs skratta åt föreställningen.

Oliver Polak uppträder i gul träningsoverall. Foto: Oliverpolak.de

Kategorier