Annons

Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

”Konstnärer i bolagsstyrelser och fler kulturskapare som engagerar sig i politiken”.
Så sammanfattade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sina kulturella önskningar under seminariet Framtidens kultur på Bokmässan i Göteborg. Utanför seminariedörren debatterade bland andra förläggaren Svante Weyler, Aftonbladets Åsa Linderborg, KF Medias Maria Hamrefors och Mathias Engdahl, vd för Pocketshop maktkoncentrationen i bokbranschen. Eller rättare sagt – Weyler såg till att det var dit samtalet styrdes. Och de var långt ifrån överens.
Påpassligt nog hann kulturministerns utfrågare, kulturekonomerna Tobias Nielsén och Emma Stenström, snappa upp den hetsiga debatten och bollade frågan om den ökande maktkoncentrationen till Kulturministern.
– Jag är medveten om att det funnits en obalans och att det produceras mycket böcker som aldrig kommer ut. Men när det gäller filmavtalet så har har kravet på biografvisning tagits bort så av filmer först kan gå upp på nätet. Och Bonniers uppköp av Pocketshop godkändes av Konkurrensverket, svarade ministern.

Kategorier