Annons

Kulturbloggen

henrik.sahl.johansson

henrik.sahl.johansson

Hösten erbjuder vad sommaren inte lyckats åstadkomma – i mitt fall ett par olästa romaner, som likt storögda hundar väntar trofast på att fånga sin läsares uppmärksamhet. När så regnet börjar falla över Stockholms gator och mörkret kryper närmre ökar läslustan på nytt; kom hit lilla bok så ska du bli läst.

När det gäller att ta sig an de tunga romanerna, dem som man alltid försöker hitta tid att läsa men som så ofta får vänta, finns det dock en del alternativ till den traditionella tegelstenen. Som tidigare omskrivits släpptes nyligen – om än på engelska – Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt” som ljudbok. 159 timmar tar det att färdas genom Prousts märkliga värld; översatt i promenadtid skulle man kunna gå från Malmö till Gävle på en lyssning.

I ett spännande interaktivt projekt tog en samling skribenter häromveckan också ett nytt grepp kring Herman Melvilles roman ”Moby Dick”. På www.mobydickbigread.com publiceras ett nytt kapitel ur Melvilles klassiker varje dag. För inläsningarna står författare och skådespelare, och varje kapitel ackompanjeras också av ett konstnärligt verk.

”Moby Dick”-projektet är en vidare tagning på den stora utställning under titeln ”Dominion” som tidigare i år visades på Plymouth University i Storbritannien. Under ett påföljande symposium möttes konstnärer, musiker, författare och vetenskapsmän för att diskutera och tolka Melvilles roman utifrån olika perspektiv.

Att ett nytt, intermedialt, intresse för litteraturhistoriens stora klassiker vaknat till liv är bra, speciellt för en tid där läsandet är långt ifrån självklart (och tvingas samsas med så många andra kanaler). ”Dominion” och den nuvarande interaktiva uppläsningen visar att det går att hitta spännande beröringspunkter mellan text, musik och konst. I sig är det ett roligt sätt att blåsa nytt liv i tidlösa berättelser.

Kategorier