Annons

Kulturbloggen

Jenny Leonardz

Jenny Leonardz

Så blev det bestämt, vad den nya konsert-, kongress och hotellanläggningen i Malmö ska heta. Malmö Live.

Det ska bli en storsatsning på såväl förstklassig konsertmiljö där Malmö symfoniorkester får ny hemvist, som på kongresslokaler, hotell, kaféer, restauranger och utställningslokaler. Mitt i centrala Malmö.

Och så kallar man det Malmö Live.

I tidningen Byggvärlden förklarar Malmö stads kommunikationsdirektör att ”namnet skulle lyfta Malmö, vara internationellt gångbart och spegla såväl husets övergripande och gemensamma karaktär såväl som de enskilda aktörernas”.

Jaha. Malmö Live.

Men paradoxalt nog så ger de flesta sådana försök att på konstgjord väg skapa en ”internationell känsla” bara en provinsiell smak i munnen. Typ Dala Airport (flygplatsen i Borlänge), urban outdoor walkingskor (promenadskor)  och Stockholm Entertainmaint District (affärer och hotell runt Globen).

Lite jönsigt så där; kolla vi kan engelska också. Men ibland kan man inte ens det. Som när nybyggda Globen presenterades med sitt engelska namn The Glob. Bara det att glob betyder klick, liten klump, geggamoja. Så man ändrade till Stockholm Globe Arena. Men självklart säger alla Globen.

Eller som den gamla historien – skröna eller inte? – om de stolta ledarna i forna Götabanken, som när de skulle lansera sitt nya namn Gota Bank internationellt, lär de ha sagt: We are the same guys as before, but without pricks.

 

 

Kategorier