Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

När Pussy Riot fick sin dom på två års fängelse i Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva så föll en flammande röd färg över hela det ryska rättsväsendet. Eller det är vad jag hoppas i alla fall. En rodnad av skam. Sannolikheten till den insikten är väl tyvärr obefintlig. Och att Putin, som är lika feg som alla andra som har för mycket makt, skulle ta sitt förnuft till fånga var inte att hoppas på.

Tre tjejer med färgglada ansiktsmasker som i mars hoppar upp i Moskvas Frälsarkatedral och vrålar med en ohygglig entusiasm ”Jungfru Maria kör iväg Putin” skrämmer tydligen presidenten så mycket att han hellre låter en hel värld fördöma honom än att backa lite grann. Något som antagligen inte finns i hans tankevärld. Å andra sidan är det kanske inte så överraskande för det är ju samma man som ständigt står på den syriska regeringens sida. Amnesty anser att de tre dömda från och med nu är samvetsfångar.

Det har inte hjälpt att bland andra Madonna, Peaches, Björk, Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand och Paul McCartney hyllat de tre medlemmarna – Nadezhda Tolokonnikova, 22, Maria Alekhina, 24 och Yekaterina Samutsevich, 29. Rätten har kallat deras uppträdande för ”huliganism” motiverat av religiöst hat och feminism för en dödssynd. Så då återstår det bara att spärra in tjejerna ungefär som Burmas regering gjorde med Aung San Suu Kyi.

Paul McCartney skrev ett öppet brev till ”Nadya, Katya och Masha” på sin webbsajt häromdagen: ”Jag vill att ni ska veta att jag verkligen hoppas att de ryska myndigheterna ska stödja principen om yttrandefrihet för alla deras medborgare och inte känna att de måste straffa er för era protester”.

Pussy Riots hyllas för att de är så coola och när Squirrel, som ingår i kollektivet, får en fråga om hennes pappa vet vad hon sysslar med blir svaret: ”Nej! Min pappa skulle döda mig! När domen lästes upp log de tre och kunde knappt hålla sig för skratt. Bara en sådan sak.

Electropopdrottningen Peaches hyllar Pussy Riot i sin nya låt Free Pussy Riot.  På slutet av videon skriker massor med människor ”We are all Pussy Riot!”: Det är bara att instämma.

Här är Pussy Riots protest i kyrkan i mars, det som domstolen menar är ”huliganism” med ett straff på två år:

YouTube Preview Image

Och här uppträder de på ett tak.

YouTube Preview Image

 

 

Kategorier

Fler bloggar