Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Författaren Jonas Gardell kommer att synas en hel del på årets Pridefestival eftersom han där lanserar sin nya romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar, en lika sorglig som ilsken skildring av hiv i Sverige.

Självklart kan han inte låta bli att göra ett inlägg i årets stora Pridedebatt, den om vilka som ska få vara med och vilka som inte ska få fara det.

– När man kommer in på Pride är det Eskilstuna kommun i ena ståndet och Botkyrka brandförsvar i det andra och man letar efter någon information om homosexualitet men det har de inte. När jag gick i senaste Prideparaden var Mark borta, så jag ringde upp Mona Sahlin och frågade om vi kunde gå tillsammans. Jag upptäckte att vi gick med homosossarna, men det fanns inte ett homo så långt ögat nådde, det var Jämtin och Pagrotsky. Efteråt kom det fram en ung sossetjej och ville tacka mig för att jag gick med dem. Vänta nu! Det är ni som gick med mig! säger Gardell.

Han påminner också om att när Prideparken förra året öppnades för den heterosexuella allmänheten genom slopat inträde och placering i Kungsträdgården, så trakasserades många besökare i parken för att de var homosexuella.

– Jag vill tillbaka till att kalla det för den homosexuella frigörelseveckan, för då är man tydlig med vad det handlar om. Den stora sexualpolitiska tidningen Revolt på 80-talet blandade porr och politik. Det var för att kunna sälja, men i efterhand tror jag att det var väldigt bra. Vi borde ha mer porr i Pride för att få bort de värsta avarterna av ”Eskilstuna kommun informerar”!

En längre intervju med Jonas Gardell om hans nya romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar publiceras i SvD på söndag.

 

Kategorier