Tranströmer hederslektor på sin gamla skola

Litteratur 63 år efter debuten med fyra dikter i Södra Latins skoltidning Loke var Nobelpristagaren Tomas Tranströmer i går tillbaka i sin gamla skola. Vid en samling i aulan delades då Tranströmerstipendiet, instiftat av Målsmännens förening på Södra Latin, ut för första gången. Eleverna Agnes Mührer och Linnea Carlström prisades för var sin svit om tre haikudikter. De båda fick diplom, signerade exemplar av Tranströmers samlade verk och 3 000 kronor var. Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever i årskurs två ”att på svenska språket skriftligt med klarhet, enkelhet och precision, formulera tankar, känslor och stämningar”.

Men Nobelpristagaren fick inte bara ge namn åt det nya stipendiet, han blev också själv belönad under samlingen i skolan aula. Gymnasiechefen Anders Lundevi förärade nämligen Tranströmer med lagerkrans och titeln Hederslektor på Södra Latin.

Här är två exempel på stipendiaternas haikudikter. Först en skriven av Agnes Mührer:

Hon fällde domen

och blommorna vissnade

i mina händer

 

Ett moln gled undan

där jag låg blev bassängen

ett flöde av ljus

 

När vårsolen skymde

min blick hade jag glömt

bort det som gjorde ont

 

Och här är en dikt av Linnea Carlström:

Ljumna duggdroppar

landar i gatans smilgrop

tusen gånger om

 

Nattregnet täcker

allt utanför dörrarna

med kolmörkrets lack

 

Vattenpussarna

speglar sig i molnhimlen

utan längtan dit

Tranströmerstipendiaterna Agnes Mührer och Linnea Carlström tillsammans med hederslektor Tomas Tranströmer.

Foto: Angelica Zander

Visa kommentarer (16 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Hyckleriet i full blom. ”Staden” och dess rektorer avskyr verksamma lektorer och anställer ingen
  i den befattningen. 

 • Anonym

  Om Nordnet går ihop med Avanza bör Avanza-spararna känna till Nordnets politiska kampanj mot SD inför valet 2010. Jag valde själv bort Nordnet pga deras stöd till Expo.

  http://www.affarsvarlden.se/hem/bank_finans/article2597874.ece

  • Anonym

   Jättebra att du tar upp detta, stor heder till Nordnet.
   Nu får jag ta och flytta mina pengar till Nordnet, där man visar på att man har en moralisk kompass.

  • Johan

   Populisten på Nordnet som skändade svenskarnas demokratiska röster, och som numera är VD på SBAB (inte konstigt genom att vara så PK) bor själv på Östermalm här i Stockholm, och är en riktig höginkomsttagare.

   Det går bra att vara generös med andras pengar när man själv bor på fashionabla Östermalm. Hyckleri.

   • http://loweschmidt.se Lowe Schmidt

    Vafan har demokratiska röster med att donera pengar till ideella föreningar att göra.

    Du jämför inte ens äpplen och päron, du gör en verbal fruktsallad och säger att den inte smakar pasta.

    • Anonym

     Expo jobbar aktivt MOT demokrati. Det är det som är poängen.

   • http://loweschmidt.se Lowe Schmidt

    Vafan har demokratiska röster med att donera pengar till ideella föreningar att göra.

    Du jämför inte ens äpplen och päron, du gör en verbal fruktsallad och säger att den inte smakar pasta.

  • Nogger White

   Jag har depå, ISK och IPS hos Avanza. Inte mycket i sammanhanget, men enbart från mig blir det ju i alla fall ett tvåsiffrigt antal miljoner som får hanteras av ett annat institut ifall Avanza skulle gå ihop med Nordnet och ta över deras policy att ge stöd till det vänsterextrema och antidemokratiska Expo. Jag antar att många fler än jag gör likadant bara de får veta vad som pågår.

   Mycket bra påpekande, Tomas1975. Vill man kokettera inför kulturvänstern så kan det kosta mer än det smakar, då det inte främst är kulturvänstern som utgör finansinstitutens kunder. Den moraliserande eliten i la gauche caviar må vara förmögen, men de är inte lika många som vi ickestalinister.

 • Johan

  Avanza gör allting bättre än Nordnet. Och bara en sådan sak att de sätter in spolingen Jan, bara för att han heter Dinkelspiel i efternamn, som Sverigechef säger väl ett och annat. Grabben är icke, och kommer icke att bli, mogen uppgiften.

  Så vad ni än gör Avanza, gå inte ihop med Nordnet.

  Ett samgående kommer inte att resultera i några delikata våfflor; det kommer istället att bli pannkaka av alltihopa.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  En saga direkt från höften med ursäkt för korrekturen : 

  Det var en gång ett litet land. Det fanns förresten flera länder men just detta land var anmärkningsvärt, eftersom människorna trodde sig om att vara lite klokare än alla andra människor i andra länder.Människorna i de andra länderna drabbades en dag av ett underligt problem som på sikt såg ut att drabba människorna i det lilla kloka landet och detta började att oroa människorna i det lilla kloka landet.Problemet var till sin grund att människorna behövde ett medel för att kunna bedriva handel med varor och tjänster inom sina respektive länder, och mellan sina länder. Inte så många människor i länderna förstod att pengar styr ekonomi som styr politiken, färre människor förstod att pengar var skulder i en form som kallades krediter och ännu färre människor förstod att mera pengar alltså innebar mera skulder. Nu hade de andra länderna börjat drabbas av skuldkriser, eftersom alla pengar var just skulder som växte.Utifrån denna möjligen ringa förståelse så hade människorna arrangerat sina samhällen på så vis att man hade skapat en religion, som man kallade för marknaden, vilken byggde på att alla människor skulle tro på att marknaden fungerade av sig själv vad som än hände, och alltså att själva denna konsekvens av trosvissheten skulle göra så att detta skulle fungera för alltid, alltså ett slags tro att inbillning kan försätta både berg och naturens lagar.Människorna fick med tiden ett växande problem med skuldsättning eftersom pengar var skulder som hade en kostnad av ränta, vilket gjorde att skuldbördan totalt sett hela tiden växte. Människorna som var snälla i grunden, lydde sina politiker vilka proklamerade att sparsamhet var en dygd och att människor genom att samla på pengar som alltså var någons skulder, skulle kunna förbättra situationen för landet.I andra länder hade man en lite annan syn på hur man skulle lösa detta problem, där tänkte man mera känslomässigt betingat att mera skulder helt enkelt skulle minska den totala mängden skulder.För att riktigt göra problemet till någonting som var möjligt att bekämpa med trosmässighet, så hade människorna skapat ett gemensamt system för dessa skulder som pengar. Nåja, ett sådant system hade presenterat för människorna av ett antal väldigt berömda och fina människor, med stiliga uniformer, titlar och grötmyndiga stämmor. Människorna som var snälla, tog underdånigt de finare människorna på orden eftersom dessa uttryckte att systemet var till för allas bästa.För att vara riktigt goda och för allas bästa så hade de fina människorna inrättat ett system med institut som skapade dessa pengar i form av skulder åt samhället och människorna. Människorna tyckte att detta var väldigt vänligt gjort och tyckte att det var bra och hedervärt med denna välvillighet mot samhället och andra människor, så de accepterade att dessa institut som kallades för banker, skapade de pengar som samhället och människorna behövde för sin handel med varor och tjänster. För att riktigt manifestera denna rätt att skapa skulder som kallades pengar så lät människorna samhället beskatta människorna själva i just dessa skulder som skapades i bankerna, eftersom då blev skulderna det legitima betalningsmedlet i samhället.Situationen förvärrades med tiden i alla länder och människor blev alltmera oroliga. I det lilla kloka landet fanns en ung gosse av gammaldags modell som hette Victor, som undrade varför människorna var så intresserade av att få det sämre i stället för bättre ur det materiella välfärdsperspektivet. Victor gick därför till sin far och frågade hur detta kunde komma sig och varför ingen egentligen sade på det vis som det var i verkligheten.Fadern som bland annat var en själsligt sett mycket erfaren människa sade till sin son att denna kontrovers på intet sätt var ny i människans historia och att detta faktiskt redan fanns beskrivet betydligt fler gånger än vad fadern kunde påminna sig trots ett inte undermåligt minne.Victor tänkte i sitt stilla sinne som den kloke gosse som han var, att det må vara så att mot människors tro, så kämpar även människors gudar förgäves eftersom dessa gudar bor i trosmässigheten, men mot tiden och naturlagarna så kämpar även denna dumhet förgäves och därför kommer allt att bli bra med tiden.Förr eller senare så förstår människor att om skulder är de pengar som styr den ekonomi som styr politiken, så kan inte en skuldkris lösas med växande skulder och då gör de någonting åt saken. Vad som bestämmer när och vad de gör, bestäms av deras vilja att tänka själva. Sedan bestämde han sig för att göra som sin far, att skynda på denna allmänna varseblivningsprocess genom att upplysa andra, för att minska det allmänna lidandet i samhället.

 • Gary

  Portugal: 60 dagars väntan på en höftledsoperation, 11 dagar för en bypass. Statliga sjukhus och det enda man betalar är viss medicin. Bypass-operation görs i Lissabon och staten står för transport dit och därifrån samt tillfällig bostad för medföljande.

 • Herr Hur

  Hur många är det som väntar ihjäl sig i Sverige?

  • politikerkritiker

   Många,själv ska jag efter 13! månader in och få gjort en invasiv elfys…

  • bigson1612

   Det sparar pensions- och sjukförsäkringspengar och som tidigare nämnts behöver man inte använde de dyra apparaterna som anskaffats, det blir ju dyrare att använda dem än att låta dem samla damm.

 • Vaestgoete

  Ursäkta men du får gärna göra ett klargörande. Var är ”här”?

 • bigson1612

  Kolla min profil: Emsland

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

Paul Auster hittar inte fokus och vägrar sluta

recension

Letar efter sitt yngre jag.

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.