Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

63 år efter debuten med fyra dikter i Södra Latins skoltidning Loke var Nobelpristagaren Tomas Tranströmer i går tillbaka i sin gamla skola. Vid en samling i aulan delades då Tranströmerstipendiet, instiftat av Målsmännens förening på Södra Latin, ut för första gången. Eleverna Agnes Mührer och Linnea Carlström prisades för var sin svit om tre haikudikter. De båda fick diplom, signerade exemplar av Tranströmers samlade verk och 3 000 kronor var. Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever i årskurs två ”att på svenska språket skriftligt med klarhet, enkelhet och precision, formulera tankar, känslor och stämningar”.

Men Nobelpristagaren fick inte bara ge namn åt det nya stipendiet, han blev också själv belönad under samlingen i skolan aula. Gymnasiechefen Anders Lundevi förärade nämligen Tranströmer med lagerkrans och titeln Hederslektor på Södra Latin.

Här är två exempel på stipendiaternas haikudikter. Först en skriven av Agnes Mührer:

Hon fällde domen

och blommorna vissnade

i mina händer

 

Ett moln gled undan

där jag låg blev bassängen

ett flöde av ljus

 

När vårsolen skymde

min blick hade jag glömt

bort det som gjorde ont

 

Och här är en dikt av Linnea Carlström:

Ljumna duggdroppar

landar i gatans smilgrop

tusen gånger om

 

Nattregnet täcker

allt utanför dörrarna

med kolmörkrets lack

 

Vattenpussarna

speglar sig i molnhimlen

utan längtan dit

Tranströmerstipendiaterna Agnes Mührer och Linnea Carlström tillsammans med hederslektor Tomas Tranströmer.

Foto: Angelica Zander

Kategorier