Annons

Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Konsortiet Stockholmsbyggmästarnas vision om en strykjärnsformad skyskrapa i glas vid Roslagstull oroar ungdomsföreningen KFUM som redan har satsat 600 000 kronor på att rita en annan symbolbyggnad – en stor idrottshall som uppfyller internationella krav som basketarena.
Enligt KFUM Central har det inte byggts en idrottshall i innerstan med läktare sedan Eriksdalshallen på 1940-talet. Bland annat därför fick KFUM Central och fastighetsbolaget Areim ett öppet löfte om mark på Roslagstull redan i höstas. Men man fruktar nu att projekteringen av en idrottshall fördyras och urgröper ungdomsföreningens ekonomi när stadenlåter idéer från flera byggherrar konkurrera om samma geografi.

KFUM / Areim anlitade Equator architects. I korthet är en av visionerna därifrån att busstationen Tekniska högskolan / Östra station flyttas ut till Danderyds sjukhus där den får samma koppling till röda linjen och Roslagsbanan som inne i stan. Följden av ett sådant beslut – som måste fattas av SL – blir att Valhallavägens norra ände inte längre behövs som huvudled efter Norra länkens öppnande. Valhallavägen mellan Odengatan och Roslagstull kan då göras om till lokalgata med nya bostadsområden längs nordostsidan. På så vis får också idrottshallen en bra omgivning även om den placeras där den trafiknära kiosken Tullfritt ligger idag. Möjligen kan idrottshallen byggas samman med Engelska skolan.
– Staden måste göra ett val mellan Valhallavägen och Birger Jarlsgatan. Båda kommer inte att behövas som stora huvudgator in mot city, säger Equator-arkitekten Yves Chantereau som menar att trafiken på Birger Jarlsgatan bör kunna rätas ut över den grästriangel – mellan Ingemarsgatan, Valhallavägen och Birger Jarlsgatan – där det konkurrerande byggkonsortiet ritat den skyskrapa som vållat stor debatt på SvD:s sajt.
– Jag tror det blir svårt att få lönsamhet i ett höghus på den lilla gräsplätten. Vem vill förresten hyra kontorsyta i den smala spetsen längst ut? Det blir nog dyra kvadratmetrar, funderar Yves Chantereau.
Frågan om hur Roslagstull ska gestaltas med nya bostäder och karaktärsbyggnader kommer troligen att debatteras under en längre tid framöver. Politikerna i exploateringsnämnden får ärendet på sitt bord nu på torsdag. Först sent i höst kan mer konkreta byggprogram tas fram. Därefter väntar en detaljerad stadsplanering som också måste klubbas i stadsbyggnadsnämnden.
Ett trumfkort för KFUM är att Stockholms stad behöver idrottshallar, och att föreningen är beredd att skjuta till flera hundra miljoner kronor för att realisera ett sådant bygge.

Kategorier