Annons

Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Skyskrapan Forum Academica, som föreslås av konsortiet Stockholmsbyggmästarna mellan Ingemarsgatan, Birger Jarlsgatan och Valhallavägen, brottas med grova formfel. Det påpekar vakna läsare för SvD Kultur.

Den här gången handlar det dock inte om mer subjektiva brister – typ att höga hus skapar blåst, trängsel och skuggor (det senare särskilt på nordliga breddgrader) –  utan om att Forum Academica har varit helfel sedan ett par tusen år.

”Ett landmärke för okunskap”, varnar till exempel Bengt Lidal, bland annat tidigare chef för Socialdepartementets internationella enhet. Han var allra först med att avslöja skyskrapans böjningsfel.

”Det är brist på klassisk bildning. Det måste heta FORUM ACADEMICUM eller FORUM ACADEMICORUM (= akademikernas forum) eller vad som helst utom Den Akademiska Torget eller något lika fasansfullt”, skriver han.

Arkitekterna som satte det grammatiska felet i stora röda blockbokstäver på glashuset får nu tipset att rita om förslaget till DOMUS ACADEMICA som betyder Akademiska huset. Bengt Lindal förklarar att ”Domus till skillnad från Forum är ett femininum, varför adjektiv med a på slutet blir rätt i det fallet”.

”Lycka till med räddningsoperationen”, hälsar han.

 

Kategorier