Antikapitalister kidnappar Pride

Pride I konsensuslandet Sverige värnar vi våra gemensamma högtider, dit Pride kommit att räknas. Det är därför fördömandena blivit så starka – och samfällda – mot Uppsala Prides beslut att porta Folkpartiets ungdomsförbund Luf från festivalen.

Luf fick av Prides samordningsgrupp veta att de inte är välkomna till helgen med motiveringen ”era ståndpunkter strider mot vår vision”. Ett fullt logiskt beslut eftersom det i det omfattande visionsdokumentet bland annat slås fast att Uppsala Pride är socialistiskt och antikapitalistiskt.

Nog för att det kan vara uppfriskande med arga politiska festivaler. Men då ska man inte kalla dem Pride. Som författaren Annika Hamrud skriver på Newsmill går Uppsalafestivalen under falsk flagg – det är inte ett Pridefirande eftersom det saknar de grundläggande definitionerna av vad Pride står för. Nämligen tolerans, inkluderande av alla och gemensam kamp för hbt-personers lika värde oavsett politisk tillhörighet. Vill man ordna en hbtq-socialist-festival får man kalla det för just det.

För 24 UNT förklarar Anna Brittesland på Uppsala Pride närmare sitt beslut att exkludera FP:

– Den främsta anledningen är att Folkpartiet sitter i riksdagen och bidrar till en politik som utvisar hbtq-flyktingar till länder där de med största sannolikhet kommer att dömas till döden för sin kärlek, och det kan vi inte ställa upp på, säger Anna Brittesland.

En något historielös inställning kan tyckas, med tanke på att Folkpartiet, tillsammans med Vänsterpartiet, historiskt är det parti som mest kämpat för hbt-rättigheter genom åren.

Stockholm Pride har uppenbarligen inte samma liberalskräck som sin namne i Uppsala. Där ska folkpartistiska EU-ministern Birgitta Ohlsson invigningstala senare i sommar – tillsammans med socialdemokraten Mona Sahlin i en trygg uppvisning i rart, svenskt samförstånd.

Inte för alla.

 

Visa kommentarer (91 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Trät ni då trivs ni. Trevlig sommar alla ni andra!

 • Sven Svensson

  När liberalerna i Stockholm slängde ut anarkisterna ur Pride-tåget i Stockholm. Då var det ingen som gnällde.

  • Anonym

   I det fallet var det frågetecken om maskering och hurvida falangen kunde hålla sig från att ta till våld vid provokation. Ett helt annat scenario.

  • Anonym

   Anarkister är andra sidan av myntet ”nazism”. 

   • Anonym

    Om man med det anser att det är raka motsatsen så kanske.

    • Anonym

     Bägge vill med våld att tycka som dem. De som inte tycker som dem ska dödas. Ja, verkligen motsatser.

     • Anonym

      Aha, då förstår jag var felet i din analys ligger.

     • Anonym

      Tror du på allvar att ”svarta blocket” och liknande verkligen är Anarkister? De är arga skitungar som tycker det är kul att springa runt och förstöra för andra, de har ingenting med politik att göra.

   • Anonym

    Anarkismen är raka motsatsen till Fascismen (vilket Nazismen i allra högsta grad är ett exempelv av). Jag är inte själv Anarkist men det finns en hel del vettiga åsikter inom Anarkismen, lyssna på Noam Chomsky nån gång…

  • Anonym

   Anarkister är andra sidan av myntet ”nazism”. 

 • Anonym

  Kidnappar Pride? Från vem? Alla är välkomna som besökare men inte som organisationer.
  Vilken politik som HBT-personer tjänar mest på kan en diskutera, det är inte en allmän sanning att Folkpartiet har gjort mest för oss. Jag tycker att de har gjort mycket skada. Vilken tur då att det finns forum där det kan diskuteras, och andra där vi kan prata om något annat.
  Många vill inte se rasistiska organisationer under Pride-festivaler. Dessa organisationer hävdar ofta själva att de inte är rasistiska, och att deras politik värnar om HBT-personer (för stackars oss om det kommer islamister!). Om något Pride låter dem vara med som organisationer så besöker jag inte just den Pride-festivalen, för det känns obehagligt för mig. Likaså kanske den utförsäkrade känner för FPs medverkan eller den asylsökande för Migrationsverket. Varje Pride-festival måste ta beslut om vilka som får vara med, och sedan får besökarna bestämma om de vill köpa biljetter eller inte.
  Dessutom, som Sven Svensson skrev, ”När liberalerna i Stockholm slängde ut anarkisterna ur Pride-tåget i Stockholm. Då var det ingen som gnällde.”

  • Anonym

   Det blir bara barnsligt och fånigt när man hävdar att Folkpartiet är rasister…

   • Anonym

    Ja, de är faktiskt bara halvfascister!

    Nej, men skämt åsido är de däremot inte liberaler som parti. Enskilda liberaler finns i både Luf och Folkpartiet, men Folkpartiet har sedan länge övergett liberalismen utom när det gäller marknaden.

  • Hilfe!

   Intressant syn du har. Tror du att Sverige kommer att skilja sig från andra muslimska länder, där det inte går att vara öppet avvikande eller homosexuell?

  • Hilfe!

   Intressant syn du har. Tror du att Sverige kommer att skilja sig från andra muslimska länder, där det inte går att vara öppet avvikande eller homosexuell?

  • Anonym

    ”Dessa organisationer hävdar ofta själva att de inte är rasistiska, och
   att deras politik värnar om HBT-personer (för stackars oss om det kommer
   islamister!).”

   Ja, säg ett land där Islam inte dödar och stenar homosexuella så kan vi ju börja prata :)

   • Anonym

    Bosnien och Turkiet t ex. Majoriteten av muslimska länder tillämpar inte sharia så strikt att man stenar homosexuella.

  • Anonym

   Uppsala Pride kidnappar festivalen från HBT-personer som inte socialistiska. Det är väl ingen svår fråga?

   • Anonym

    Man kan ordna en egen festival eller parad då; just saying.

    I vilket fall kan noteras att det var LUF (och FP) som organisation som inte fick delta; enskilda människor stängs inte ute. Det handlar nog om att stänga ute organisasioner, vars program man motverkar ens mål. Något sådant låter det som att de menar, i alla fall.

    • Anonym

     Varför är då inte HBQT (väntar bara på ”P”… :roll: ) mer intresserade av HBQT-frågor än partipolitik? Det är ju bara löjligt som de håller på.

    • Anonym

     Om vi för tillfället glömmer vilka organisationer som är portade så deklareras det att Uppsala Pride är socialistiskt och antikapitalistiskt. Alltså utestängs enskilda HBT-personer som ej delar den socialistiska synen – även om de inte är direkt portade så känner de att de inte passar in.
     Hur bra är det för HBT-rörelsen att man har flera konkurerande festivaler som är baserade på vänster/höger-politik? Det borde inte direkt stärka HBT-rörelsen. Du kanske tycker att man kan ha en parad för HBT-personer som håller på AIK och en för de som gillar Djurgården?

  • Anonym

   Frågan är ju mer varför de vill vara med i Pridefestivalen…

 • Anonym

  Pride härstammar ju ur de våldsamma stonewallkravallerna. Sådant kan väl inte batongliberaler ställa sig bakom?

 • Anonym

  Pride i Uppsala måste ha fått totalt hjärnsläpp. Vilken otrolig förolämpning mot folkpartister som Barbro Westerholm, som drivit igenom historiska reformer gällande HBT. En total förolämpning mot alla homosexuella, man föds möjligen som homosexuell men man föds inte till socialist. Hur var det nu med den där taskiga människosynen, och historierevisionen som högern beskylls för? 

  • Anonym

   Så det går inte att kritisera, utan att försöka göra hela vänstern till skit? :) Det känns som om bland andra du gör samma sak som organisatörerna för Pride i Uppsala.

   Håll dig till ämnet.

   • Anonym

    Jo det går alldeles utmärkt, men det var inte särskilt långsökt att dra hela vänstern över en kam. Om du ogillar mina inlägg gör som alla andra, tryck på den där anmäl knappen. Personligen tycker jag att hela vänstern ur politisk synvinkel är skit. Och jag tänker att fortsätta med att kritisera på alla tänkbara sätt, så fort ett tillfälle som denna dyker upp.  Om jag hade varit Pride-organisatör så hade jag inte förbjudit något parti att ställa upp om de så önskar. Även SD hade varit välkomna, i synnerhet nu när de faktiskt sitter i riksdagen. Vänsterns alla falanger hade varit välkomna så länge man kan hålla sig från handgemäng och stenkastning. Jag chockade vänsterpartisterna förra året Pride, då jag arbetade i moderaternas partitält i kungsträdgården. Jag gick fram och hälsade på alla representanter, även i vänsterpartiets partitält, dom blev alldeles ställda av att en moderat kommer fram och hälsar. Men det hindrar inte mig från att kritisera partiet och politiken.  Jag har bekanta som är vänsterpartister, sverigedemokrater, socialdemokrater etc men det hindrar mig fortfarande inte från att kritisera politiken och respektive parti, lite verbala tjuvnyp får varje parti tåla.

 • http://www.facebook.com/bo.hogrelius Bo Hogrelius

  Vänsterkrafter styr och ställer i Uppsala med järnhand och det här
  påminner om hur kfmlR på sjuttiotalet snackade om fel klasståndpunkt
  osv.

  Hur f-n kan man utöva förtryck på andra människor på detta sätt
  samtidigt som man säger sig verka för frihet åt andra förtryckta?

  Jag har fullkomligt tappat all respekt för dagens stenkastarvänster, de är ju fullkomligt rabiata!

  När ledningen för Pride i Uppsala invecklar sig i konstiga resonomang om
  klass och inställningar så blir det ju ännu värre. Jag tror bestämt att
  de har förläst sig på Lenin eller Stalin?

  Gay-rörelsen tar sig för pannan och tar naturligtvis avstånd från sådana
  här dumheter, vänstern i Uppsala splittrar rörelsen och man kan fråga
  sig vems ärenden de går?

  • Anonym

   Jahaja.

   Alliansen är alltså en vänsterkraft (Kommunfullmäktige är rimligen en stor maktfaktor)?
   Hur som helst skriker du på ”vänstern”, och verkar lika intolerant mot dem som de som organiserar Pride i Uppsala är mot Folkpartiet. Kritisera försiktigt. 

 • Anonym

  Är det någon som tror att Folkpartiet skulle släppa in till exempel SD i sin egen manifestation för något?

  Nej, organisationer som de här finns till för att ha åsikter och vara partiska. Det handlar ju om att stödja den politik man tydligen tror leder till ens mål (och det uppfattar just de här arrangörerna tydligen inte vara Folkpartiets). Det är bara att acceptera att det fungerar så, och ordna en egen manifestation om man måste.

  • Anonym

   Jaha, så varför låter man då politiska partier organisera en sådan här sak; verkar ju vara ganska dumt.

   • limme

    en lärare på arkitekthögskolan presenterade ett ytterst fint ord för mig en gång; energipolitik.
    förenklat, den med mest kaffe får som hen vill.

 • Anonym

  Som vanligt så gör vänstern socialistpolitik av sexualiteten… det är ju inget nytt. Sedan kan de kalla alla som inte vill införa socialistdiktatur i sverige för homofober… används ju på alla oliktänkade, förlåt, feltänkade…

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Alltså, jag tycker inte det är märkligare att socialister inte vill ha liberaler i sitt tåg än att vissa kyrkor inte vill ha HBTQ-are inom sina led. Alla kan ordna sin egen Pride parad och alla kan starta egna kyrkor där man tolkar religionen på sitt sätt. Önskar bara att alla slutade hyckla så förbannat.

 • Anonym

  Varför ha Pridefestival då? Varför inte kalla det ”oppositionens HBQT-gala” eller något? Är Pride-”varumärket” vänsterpolitiskt? Det är ju så dumt att det inte liknar något.

 • http://pulse.yahoo.com/_JFNESEPSRH2RNATSJ2D47SQMPA Elin Danielsson

  Socialistiska Uppsala Pride kan i alla fall trösta sig med att de får genomföra sin festival. Vänstermänniskor brukar försvara allt som Palestina står för men enligt RFSL:s hemsida förföljs palestinska hbt-personerav både polis och enskilda medborgare. Många hbt-personer från Palestina flyr till Israel (!) för att undvika mord, tortyr, förtryck, och trakasserier. Situationen är generellt värre i Gaza, där islamistiska Hamas styr, men även på Västbanken är situationen osäker för hbt-personer. Tel Aviv i det ”förhatliga” Israel är däremot ett populärt gaycentrum. Det är nog svårt att smälta fär somliga.

  • Anonym

    Tyst med dig Elin sådant där får man ju inte säga!!! Det är synd om Palestiner och Israeler är onda, allt som eventuellt skulle kunna rubba den svartvita förenklade världsbilden skall det vara ryst om!!!
   Samma sak med reggaen och kritik mot vittingar/gringos, man kan ju inte samtidigt nämna att homosexuella män i delar av Karibien flyr för sina liv till ”Babylon” (USA).

 • Bo Hogrelius

  Pride i Uppsala har ställt sina stadgar på socialistisk grund därför tillåts inga andra än socialister att vara medarrangörer. Säkerligen kommer även då socialistiska kamp-paroller att föras med i täten av tåget vilket utesluter människor av andra åsikter att gå med! Det är träning inför ett socialistiskt samhälle ! Antingen är du med oss eller så är du emot oss! Hur det gick i tex Cuba med de homosexuella vet vi ju,de sattes i stora KZ-läger och straffades. Borgerlig avvikande sexualitet hette det från den tidens makthavare!

 • Anonym

  ”Nämligen tolerans, inkluderande av alla och gemensam kamp för hbt-personers lika värde oavsett politisk tillhörighet.”

  Är även KD och SD välkomna? Eller är det som vanligt det svenska konsensussamhällets ‘definition’ av tolerans som gäller.

  • Anonym

   Varken KD eller SD är väl kända för ”tolerans, inkluderande av alla och gemensam kamp för hbt-personers lika värde” så det tror jag inte.

   • Anonym

    Det var väl knappast svar på frågan?

 • Anonym

  För människor på vänsterkanten verkar det här vara en betingad reflex, att direkt vilja tysta personer som tycker ”fel”. Censur i stället för tolerans, lägga munkavle på i stället för resonera med. Reflexen dyker upp gång på gång i vänsterkretsar och det är riktigt otäckt varje gång.

 • Anonym

  Antikapitalisterna eller rättare sagt kulturmarxisterna har kidnappat hela samhället!

  • http://twitter.com/Amtays Gustav Heyner

   Kan du göra samhället en tjänst och diskutera dem där åsikterna i fängelset med din anti-kulturmarxistpolare breivik?

   • Anonym

     Mm för tycker man inte som er så ska man fängslas… Jävla vänsterpack!

   • Anonym

    … och där kom den som ett paket från UPS

    • http://www.facebook.com/fistfightbabylove Patrik Berg

      Ja eller hur! Allt detta förbaskade kulturmarxisttjat börjar bli en aning tradigt nu.

     • Elementary

      Jo dumheterna ifrån extremvänstern är lika tröttsamma nu som för 40 år sedan. Inget nytt lika vridet som då.

   • http://twitter.com/Fring123 A A

     det är odemokratiskt att försöka tysta folk genom att associera deras åsikter med massmördare. Är det inte våldsfrämjande åsikter så är det inte…

   • Anonym

    Jag sitter inte i fängelse och jag känner inte Breivik.

   • Anonym

    ”dem där åsikterna”. Haha, snacka om examen från dagens flumskola.

   • Elementary

    Jo det skulle smaka det, va en liten nostalgitripp. Kasta folk i fängelset för en åsikt. Som på den ”gamla goda tiden” bakom järnridån.

   • Anonym

    Bra logik där Gustav. Det märks att du kan det här med att argumentera.

 • Anonym

  ”I konsensuslandet Sverige värnar vi våra gemensamma högtider, dit Pride kommit att räknas.”

  Gör ni? Så bra för er då.

   Ska Pride bli en högtid? Det var något nytt. Vem har bestämt detta? Och med vilken rätt?
  Idag (15/5) är det Internationella familjedagen. Är denna dag en högtid? Knappast. Vi har nog med högtidsdagar i vårt land. Det räcker nu.

 • Pingback: Biter sig själva i svansen… | | HermansroHermansro

 • Anonym

  Kärt barn har många namn: antikapitalist = vänsterextremist.

 • Anonym

  …..har aldrig träffat en arg politisk militant lesbisk kvinna med ett Moderatmärke på sin kappa. Men ser fram emot det…/opponenten

  • BigDemonicBunny

   Kanske för att Moderaterna i sig inte är militanta?

  • Anonym

    nä inte jag heller…vilket monster (ironi?)

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Uppsala Pride vill inte censurera något utan hoppas istället hjälpa och utveckla idéer för att skapa ännu intressantare och djupare diskussioner.
  .
  jaha – nähä
  .
  Kan nån tala om vad tusan Psykradikala gruppen håller på med?
  .
  verkar inte ha något med traditionell Pride att göra

 • Anonym

  ”En något historielös inställning kan tyckas, med tanke på att Folkpartiet, tillsammans med Vänsterpartiet, historiskt är det parti som mest kämpat för hbt-rättigheter genom åren.” Tja, ok, men bemöt argumentet istället. Bidrar Folkpartiet till att HBT-personer utvisas och i förlängningen dödas för sin sexuella läggning? Har de lagt exempelvis lagt motioner för att förhindra detta? Om inte, varför inte? Detta tål att tänkas på, även om det råkar vara sant att Folkpartiet visar exempel på liberalism i andra delar av sin politik.

 • Anonym

  Men ge dig. Om Stockolm Pride får ta in vilket företag som helst för att rela ut reklam och försöka värva medlemmar trots att de inte har någon som helst anknytning till festivalen (tjena hyresgästföreningen) och låta straighta kändisar stå för majoriteten av alla tal och all underhållning bara för att det drar in lite kosing, så är det banne mig inte berättigat att leka martyr när det finns en festival som inte är så überkapitalistisk. För övrigt, om  SD inte får vara med i Stockholm på grund av sin homofoba politik kan det ju inte vara så himla ofattbart att man i Uppsala inte vill ha med ett parti som går med på att skicka HBTpersoner i döden. Som sagt, det är en festival som ska handla om HBTQpersoners väl och ve, inte en reklampelare för liberaler.

 • Anonym

  Man skall inte bita handen som matar en. Om HBT personer känner sig utsatta så är det verkligen inte klokt att skaffa sig ovänner. 

 • http://www.facebook.com/gianmauritz Gianni Mauritz Mazzoli

  Alla får tycka olika, FAST bara ni tycker som vi!!!!

  Socialistisk grundtanke.

  Ingen fara FOLKET bojkottar uppsalas ”pride” med

  =)

 • Anonym

  Det här med tolerans mot avvikande åsitker har vänstern alltid haft oerhört svårt för

 • Anonym

  Hur var det nu med Pridefestivalerna och homosexuella itex  Ryssland føre och efter järnridåns fall. Har med inte fått med sig någonting av vad som närmast att betrakta som nutidsskeenden.Varifrån frår denna idioti sin näring? 

  • Anonym

   oooh, vilken dålig jämförelse. Hur var det med deras Pride, sa du? Tja, som det är nu får man inte ens tala positivt om homosexualitet utan att åka i finkan…

   • Anonym

    Och i Sverige kan du knappt tala negativt om homosexualitet utan att åka i fängelse. Så vi är inte mycket bättre vi heller.

 • Anonym

  Hur var det nu med tex homosexuella  bakom järnridån , och efter järnridåns fall ?? Har inte denna” rörelsen” fått med sig någonting av det som ändå måste betraktas som nutids eller samtidshistoria?  Var får all denna idioti sin näring? 

 • Anonym

  Snart får väl SD ta över. Det rimmar bättre med Pride + någon som är emot islamism.

  • Anonym

   Heterohatande socialister kan få ha sitt dildo-viftande party för sig själva.

 • Pingback: *Tack Uppsala Pride!* « QUEERS AGAINST PINKWASHING

 • Anonym

  Inte så lite ironiskt att Pride visar sig vara lika intoleranta och diskriminerande som dem de protesterar mot.

 • Pingback: seo services

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Maria Antoinette hade en av två (?) vattentoaletter på Versailles.

 • Halsingen

  Man kommer lätt tänka på vad Mencken skrev om badkarets historia, som skulle ha uppfunnits av amerikanen Adam Thompson 1842.
  Problemet var bara att allt var påhittat och menat som skämt. Men historien fick ett liv av sig själv, anammades av fackhistoriker och letade sig in i vetenskapliga verk.

 • Eufrat

  Släkt/klan-fejder, löst sammansatta arméer, gott om tillresta legosoldater – det låter precis som Syrien av idag (alltså inte ”Rebeller mot Regim”, som västmedia så gärna vill få det till).

 • Carl Norberg

  Att den cirkulerande penningmängden till 97 % består av bankernas krediter och att detta aggregerar en evigt växande räntekostnad till bankernas förmån, med ett påföljande krav på evig organisk ekonomisk tillväxt för samhället i övrigt, är snart framme vid det allmänna medvetandet gräns. Då kommer mycket att förändras under dramatiska former.

  • bigson16

   Hej Carl!
   Skulle du kunna börja skriva lite enklare, som nyårslöfte?
   Att krediter är nödvändiga ibland, men inte bra, speciellt när man inte amorterar är klart. Man borde se till att, åtminstone, bostaden är betald innan man går i pension.
   Naturligtvis lever bankerna av skillnaden i ränta mellan in- och utlåning + avgifter.
   Varför är det då här plikt att amortera, om hela systemet rasar när alla krediter betalas tillbaka?
   I Sverige tycks det allmänna medvetandet vara att man betalar räntan och säljer bostaden med en hisnande vinst efter ett par år.
   De dramatiska skeendena kommer nog att få många till ett ”unsanft” uppvaknande.
   Önskar Dig ett Gott nytt År.
   Birger

 • bigson16

  Andreas: Kör du med normala blöjor eller fårfäll?
  Synd att du inte kan fortsätta att förklara alla vidrigheter.

 • swerco

  läste nån stans att världsekonomin består till 70% av räntor men det är väl svårt bevisa?
  albert einstein: ”räntapåräntaeffekten är världens åttonde underverk”………….

 • FredrikR3

  Grattis till barn Cervenka!
  Finland har ingen ogrundad optimism utan skär nu ner i offentlig sektor.

 • bigson16

  Nej, de delar ut till aktieägarna, bl.a. staten.

 • Carl Norberg

  Pengar i omlopp som kredit aggregerar en räntekostnad under sin cirkulationstid och när krediter återbetalas så dör de och försvinner ur omlopp.

  Att 97% av den cirkulerande penningmängden består av krediter tycks vara närmast hisnande svårt att förstå för de allra flesta.

 • bigson16

  Det är mig bekant att hela världen lever på kredit.
  Men tvivlar på att de ”dör”, någon annan får kanske låna istället.
  Marshallhjälpen är ett bra exempel. De pengarna lånas fortfarande ut.
  Har du läst vad jag skrev för två timmar sedan?

 • Carl Norberg

  Ja, men krediter kräver en evigt ökande mängd nya krediter för sin försörjning av den egna räntekostnaden.

 • bigson16

  Inte Marshallhjälpen.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Marshallplan finns även på svenska.
  ERP existerar fortfarande och ger billiga lån.

 • FredrikR3

  Och? Inflation är alltså inbyggt i systemet. Men spelar det någon roll? För den som inte baserar sin dagliga konsumtion på kredit (och det är nog få) har det ingen betydelse. För femhundra år sedan var ett öre en stor summa, men inte nu längre. Den reala ekonomin har växt ganska mycket på femhundra år, eller vad tycker du?

 • Carl Norberg

  ALLA pengar (utom kontanterna som utgör 3% ) i den cirkulerande penningmängden är krediter som aggregerar en evigt växande kostnad av ränta, punkt.

 • FredrikR3

  Min fråga var ju varför vi ska oroas av det? Men jag kanske inte var så tydlig…

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

”Darth Vaders mask
stora höjdpunkten”

Se klipp

SvD analyserar nya Star Wars-trailern.

Paul Auster hittar inte fokus och vägrar sluta

recension

Letar efter sitt yngre jag.

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

Vilka böcker tycker
du SvD ska recensera?

Aktuella böcker | Vilka är dina favoriter?

Varför gör SvD omröstningen?

Fråga & svar med SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Veckans filmrecensioner.

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.