Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Claes Thunblad, enhetschef på Stockholms trafikkontor, och Jeanette Hegedüs, SL:s trygghetschef, går till storms mot SvD. ”Objektiva Svenska Dagbladet är igång igen. Som gammal journalist skäms man”, skriver Thunblad på sin offentligt tillgängliga Facebooksida och länkar till ett inlägg på graffitikännaren, författaren och journalisten Kolbjörn Guwallius blogg gatukonst.se, där Guwallius ironiskt föreslår att staden inför samma nolltoleranspolicy för fimpar som den har för klotter.

Thunblad förefaller upprörd över SvD:s tidigare granskning av vaktbolaget CSG, där Guwallius bidrog som frilansjournalist. I den vittnade flera avhoppade väktare om att CSG systematiskt bryter mot lagen genom att bedriva civil spaning, föra spaningsregister och brottsprovocera i jakten på klottrare som företaget bedriver åt SL och Stockholms stad.

Claes Thunblad får medhåll av sin Facebookkompis Jeanette Hegedüs på SL, som i en kommentar uppmanar till bojkott: ”Suck att de ens får utrymme… Vägra köpa SvD”. Ytterligare en Facebookvän vädrar på Thunblads sida sitt missnöje över journalistiken. Han är vd för ett klottersaneringsföretag.

Det intressanta i sammanhanget är att SvD inte avslöjat något Stockholms stad eller SL gjort, utan vad deras underleverantör CSG gjort. Man kunde kanske tycka att de borde vara tacksamma över att få kännedom om att ett externt företag de avlönar med skattepengar begår lagbrott. Men det verkligt anmärkningsvärda är förstås att två höga offentliganställda chefer försöker svartmåla journalistiken.

Var det då fel av SvD att anlita Guwallius, en uttalad kritiker av Stockholms stads nolltoleranspolicy, som frilansjournalist? Nej. All fakta han grävt fram är dubbelkollad av SvD:s reporter (undertecknad). Att sedan en graffitiskribent har ett intresse för graffiti är inte konstigare än att en filmskribent har ett intresse för film.

Här är artiklarna i SvD:s granskning av Stockholms stads klotterpolicy:

Polisen bluffade om gripna klottrare

Väktare bröt mot lagen

Väktare vittnar om lagöverträdelser

Väktarbolag kan få tillståndet återkallat

Rättsväsendet blundar helt för väktarfelen

Väktarbolag ville slippa uniform

Foto: Dan Hansson

Kategorier

Fler bloggar