Annons
X
Annons
X

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

För några år sedan hetsade många upp sig över att den spanska konstnären Itziar Okariz i en performance skulle kissa offentligt på konstfestivalen Made i Umeå. När Nug ett par år senare pajade en t-banevagn i en konstvideo blev många betraktare riktigt sura (bland annat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth). Sedan var det många som blev minst lika förbannade över Makode Lindes tårtperformance, där kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fick skära första biten i hans konstverk.

Om det inte vore för att ingripande av Berlins förvaltningsrätt, så skulle nog rätt så många personer ha haft anledning att åter igen ilskna till rejält på ännu en konstnär. En dom i rätten slår nämligen fast att man inte får döda hundvalpar för konstens skull, skriver Süddeutsche Zeitung. Enligt planen skulle en tysk konstnär just i dag ta livet av två små söta hundvalpar på en scen i Berlin, men hon stoppades alltså av ett beslut i rätten. Själva avlivandet – valparna skulle strypas med buntband – var tänkt att ingå i performance-verket ”Döden som metamorfos” och skulle vara en protest mot – djurplågeri.

Domstolen slår fast att man inte får orsaka ett djur smärtor, lidanden eller skador utan att ha en förnuftig anledning till detta.

Men brukar konst vara förnuftig?

Kategorier