Konstnär skulle strypa hundvalpar

Konst För några år sedan hetsade många upp sig över att den spanska konstnären Itziar Okariz i en performance skulle kissa offentligt på konstfestivalen Made i Umeå. När Nug ett par år senare pajade en t-banevagn i en konstvideo blev många betraktare riktigt sura (bland annat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth). Sedan var det många som blev minst lika förbannade över Makode Lindes tårtperformance, där kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fick skära första biten i hans konstverk.

Om det inte vore för att ingripande av Berlins förvaltningsrätt, så skulle nog rätt så många personer ha haft anledning att åter igen ilskna till rejält på ännu en konstnär. En dom i rätten slår nämligen fast att man inte får döda hundvalpar för konstens skull, skriver Süddeutsche Zeitung. Enligt planen skulle en tysk konstnär just i dag ta livet av två små söta hundvalpar på en scen i Berlin, men hon stoppades alltså av ett beslut i rätten. Själva avlivandet – valparna skulle strypas med buntband – var tänkt att ingå i performance-verket ”Döden som metamorfos” och skulle vara en protest mot – djurplågeri.

Domstolen slår fast att man inte får orsaka ett djur smärtor, lidanden eller skador utan att ha en förnuftig anledning till detta.

Men brukar konst vara förnuftig?

Visa kommentarer (31 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Intressant att det nånsin ska vara OK att tillfoga smärtor lidanden eller skador. ”Förnuftig” kan enbart betyda självförsvar eller överlevnad (essentiella aminosyror), som jag ser det.
  På vilket vis ”stoppar” detta nånting? Är man så efterbliven att man tycker idéen är så bra att den lämpar sej att  genomföra ö.h.t., lär man nog göra sjuka saker utan att be om lov. Synd att få inser kopplingen mellan djurliv och allmän respekt för liv – annars hade man insett att denna individ finns det god anledning att övervaka NOGA.
  Den där ”konstären” gör ju verkligen tyskarna en stor tjänst. Säkert fler än jag som tänker på dår-tyskan som slog ihjäl ungarna i Arboga. ”What’s with these Germans anyway?” som Southpark-filmen frågar när Stan et al tittat klart på ”German scheisse-movies”.
  Rätt trött på alla ”konstnärer” som tar sej rätten att vräka ut sej över andra för att testa sina inkrökta tankar om samhället. Basal dynga som ingalunda testar gränser oftast – mest irriterande i sin självupptagna banalitet.

 • Anonym

  Vad är ”basal dynga” för något? Du är så charmigt kreativ med språket, kanske finns där en slumrande konstnärstalang som vill ut….i yttrandefrihetens namn.

  • Anonym

   Jo ”basal” betyder grundläggande, ursprunglig, outvecklad – ungefär. ”Dynga” åsyftar (motbjudande) slaggprodukter som inte är nåt att ha. I kombination menas att det är poänglöst motbjudande produkt, vars bakomliggande tankeverksamhet inte nått några intellektuella nivåer att tala om. De flesta konstnärliga verk som på sista tiden uppmärksammats för sin provokation, har inte uttryckt en mer problematiserande nivå än vad de flesta 12-åringar redan tänkt, analyserat och gått vidare från.
   Min egen konstnärsbegåvning får sitt utlopp på andra sätt – tackar som frågar.

   • Anonym

    Provokationen ligger i betraktarens öga. Varför blir du så provocerad av konst du inte uppskattar? Det är som att bli bindgalen på tex musik man inte tycker om. Varför inte lyssna eller titta på något man gillar istället?

    • Anonym

     Fokus för mej var inte ”provokativ” – det var bara ett adjektiv som ”brun”, ”illaluktande” eller ”kletig”… Nåväl, min invändning mot deras (”konsts”) existens, och av media givna ”upphöjdhet”, är att deras mediokra tankealster kräver orättmätigt utrymme, på samma sätt som en aggressiv drulle i trafiken. Dårfinken Anna Odell är ett lysande exempel på denna självupptagenhet. Alla graffiti-kladdare likaså. Jag gör ingen skillnad på dessa individers naiva dryghet och makalösa egotrippar mot ”Pablo” Robertos huvudsakliga livsgärning.

 • Anonym

  Jag tror jag skall strypa ett par nakna kejsare med buntband, som utmanande installation.

 • Anonym

  Man kan lätt skilja på begåvade konstnärer och de misslyckade, de som bara lyckas väcka uppmärksamhet genom att provocera och utmana. Konst är för proffs, provokation är för amatörer.
  Om man sätter sig på stortorget och bajsar mitt i grönsakshandeln så kan man kalla det performance konstverk. Diverse töntar inom konstkritik lägger då pannan i djupa veck och analyserar. Vi andra ser att en misslyckad individ desperat söker uppmärksamhet. Det finns gott om sådana.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=690618130 Liselotte Alfredsson

  Säger bara en sak! idioter finns det gott om och den här tyskan måste ju sakna all form av medmänsklighet och har troligtvis en enorm störning!

  • http://www.facebook.com/people/Katiusja-Janus/100003292434669 Katiusja Janus

    Ja man kan ju fråga jägare, de tycke ju att det är avslappnande rekreation att gå ut och sätta en kula i  olika djur. Dock skjuter de gärna, men de dödar inte så ofta och vad händer med de djur som blir skadeskjutna och inte dödas? hur är det muslimerna säger? Insa Allah! Eftersök är inte högst på deras lista kan man säga, kliva omkring i kleggig skog kanske inte är en del av rekreationen, när man kan stå i ett torn och skjuta. Men det vi har ju alla våra olika sätt att slappa på, vissa stryper hundvalpar, vissa flår hundar levande, vissa ser på hundkamper, vissa våldtar och vissa skjuter djur. Personligen slappar jag med min levande, ostrypta ej flådda katt i soffan och matar henne med köttbitar, antagligen från något plågat misshandlat djur (så jag är själv inte utan skuld) Men hur vet jag? Det står ju inte på köttet, så att kattskrället får oxfile=dyrt kött, garanterar ju inte att oxen levde ett bra liv, vilket jag gärna skulle hoppas på att få betala för i affären, djur som varit lyckliga någon gång! Sinnesfrid…

   • Anonym

    IMHO – köttanskaffning i det vilda, är klart mer högtstående ur djurskyddshänseende, än stressfabrikerna (centrala-storslakteri-logistiken). Jag förordar att man stöttar seriösa jägare, hellre än att fokusera på de tyvärr högröstade, rulltrappsåkande, fetmagade, pseudo-jägare, som verkar dominera debatten för närvarande.
    ”Insh’Allah” tror jag de säger, musselmani-erna, vilket betyder ”om gud vill” ungefär. Förstår inte riktigt hur det passar in här. Tack o lov är inga jägare i Sverige av den förvirrade sorten. Blir ytterst avigt att få till halal-slakt på en älg, hare eller rådjur.

   • Anonym

    IMHO – köttanskaffning i det vilda, är klart mer högtstående ur djurskyddshänseende, än stressfabrikerna (centrala-storslakteri-logistiken). Jag förordar att man stöttar seriösa jägare, hellre än att fokusera på de tyvärr högröstade, rulltrappsåkande, fetmagade, pseudo-jägare, som verkar dominera debatten för närvarande.
    ”Insh’Allah” tror jag de säger, musselmani-erna, vilket betyder ”om gud vill” ungefär. Förstår inte riktigt hur det passar in här. Tack o lov är inga jägare i Sverige av den förvirrade sorten. Blir ytterst avigt att få till halal-slakt på en älg, hare eller rådjur.

   • Anonym

    Jakten är helt avgörande för viltvården i Sverige, förstår man inte ens det kanske man skall vara tyst om hur jägare beter sig i skogen. Att du sedan jämför jägare med våldtäktsmän och djurplågare är bara pinsamt då de garanterat har bättre koll på etik vad gäller djur och viltvård än vad du har.

 • Anonym

  En äkta artperformance vore ju om konstnären i stället drog åt buntbandet runt sin egen hals..!
  Det måste ju vara tillåtet eftersom självmordsbombning är så..!
  Varför inte kombinera dessa två kreativa uttryck..?

 • Anonym

  Vidrig avföda till människa.

 • Anonym

  Jag ställer mer än gärna upp och stryper konstnären på scen, vi kan filma det och lägga upp på Youtube i realtid, det blir performance det. Vi kan kalla verket ”på jakt efter den luft som flytt” och säga att det är symboliskt för miljöförstöringen så kommer säkert någon konstpanel med Lars Vilks i spetsen att nå klimax på stubben. Jag menar kan man ha en get i ett däck, färgat vatten i fryspåsar så varför inte, vi uttrycker ju bara vår innersta ångest, Gud vad jag mår dåligt. Får jag konstnärsstöd nu?

 • Anonym

  Är det med tanke på ”alternativa artisters” ”alternativa konstverk” som namnet på ”konstnären” utelämnas?
  .
  Det är ju dock hennes val att strypa hundvalpar, så varför inte säga hennes namn? Jag tror inte att risken att det skulle uppfattas som reklam är överhängande.

  • mammamau

    tÄnk efter. Du ser ju bara reaktionerna hÄr. O dom dÄr ”militanta veganerna” man stÖtte pÅ pÅ rejv, finns vÄl än. Att framkalLa sÅ starka rektioner o kÄnslor att folk spottar ut sin åsikt utan eftertanke. Vad mÄnniskor tvÅngsmässigt vrÄker ur sej fÖr att aktivera belÖnings systemet o den obekvÄma sinnestÄmningen ska lÄtta. fÖrhoppningsvis leder d tilL diskussion, opinion bildande o strÄvan mot mer medvetna åsikter.

 • Anonym

  Det *KAN* ju faktiskt vara så att konstnären i fråga inte hade tänkt att verkligen utföra denna handling, utan räknade kallt med att det skulle bli uppståndelse kring det hela, och att denna uppståndelse då skulle kunna vara en del av hennes ”konstverk”.

  • Anonym

   Förmodligen har du rätt. Till och med konstnärer brukar avstå från att strypa gulliga hundvalpar med buntband.

  • Anonym

   Vi får hoppas att hon är så normalt funtad. Vore plausibelt, då det påminner ju lite grovt om hur en ansökan för djurförsök till etisk nämnd skulle kunna utformas… alltså påpeka det absurda i en förhoppningsfull tillståndsansökan som innebär plågsam och dödlig hantering av råttor, kaniner, apor etc.

 • Anonym

  Låt oss gratulera Kung Carl XVI Gustafs på hans 66-årsdag..

   

  Grattis på Födelsedagen!

 • Anonym

  Herreguuud inte ens jag insåg att stryperskan var..muslim..!
  Självklart skulle INTE Muhammeds favoriter kattungarna strypas..utan dhimmies älsklingar hundvalpar..!
  Ja hunden är ju så otroligt haram att det inte är klokt..?!
  Genuin rasism..!

   

 • http://pulse.yahoo.com/_T3R535V2C2B5PTAQEF5GJ63WME Jan

  Men det har vi ju sett gång på gång att man kan göra vilka dumheter som helst och komma undan med det bara för att man kallar det konst…
  Varför inte råna en bank mitt under rusningstimmarna i Stockholm och sedan döda ett antal oskyldiga i flykten?  Det skulle väl verkligen vara performance på högsta nivå eller? Med ett sånt synsätt skulle vi även ha löst problemet med kriminalitet; alla skulle vara konstnärer!

 • http://www.facebook.com/people/Rickard-Berghorn/609858909 Rickard Berghorn

  Hela debatten om ”konstens frihet” är befängd. Naturligtvis har också konsten sina gränser, och det enda som borde vara intressant att diskutera är var gränserna går. Man kan enas om yttre gräns – ett konstverk kan inte innehålla äkta mord eller människor/djur som plågas. Ett konstverk ska inte _skada_ någon annan, psykiskt eller fysiskt.

 • Anonym

  Det kanske inte handlar om själva konsten så mycket då? Utan att media ger vissa konstnärer ”för stort utrymme”. Det utrymmet skulle de inte få om inte verklighetens folk älskade att förfasa sig och glatt springa benen av sig för att få läsa om ”skandalerna” i någon kvällstidning (eller SVD…) Anna Odell är en riktigt bra konstnär och vem av Picasso eller Paolo du tänker på, det vet inte jag.

 • Anonym

  Tänk om man fick konstnären som grindstolpe och sen trä en pianotråd runt halsen, sedan trampar man med sin röda brandbil till trampbil och ser om bakaxeln håller!

 • Anonym

  Lås in psykfallen! de är inga konstnärer, de är bara ute efter kändisskap!

 • Anonym

  Du kan hitta på vad som helst i dag och kalla dig konstnär, jag undrar vad Michelangelo skulle ha tyckt om det?

 • http://twitter.com/LarsAnderz Lars Andersson

  Helt otroligt vilken vansinnigt korkad idé! Nej jag säger som Lars Ekborg,bunta ihop o slå ihjäl dom bara. Dock inte stockholmare, utan ”performance-artister”. Det är inga konstnärer utan bara stollar som söker uppmärksamhet till varje pris. Att bunta ihop dom o slå ihjäl dom, det vore en riktig ”performance” det.

 • Pingback: seo services

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Stämmer, hon var inte kejsarinnan av egen kraft.

  Men båda damerna var uppenbarligen maktfullkomliga fruntimmer.

Paul Auster (född 1970) är sedan länge bosatt i Brooklyn tillsammans med författaren Siri Hustvedt. recension

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

Författaren Eduardo Galeano är död

Känd för boken ”Latinamerikas öppna ådror”.

”Fångar stympades
och dödades inför mig”

Eritreansk journalist om regimens övergrepp.

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.