Kulturbloggen

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger

Kinesiska myndigheter försöker i högre grad utöva kontroll över vilken kinesisk samtidskonst som visas och säljs utomlands, rapporterar Tim Neshitov i Süddeutsche Zeitung och anför såväl ekonomiska som politiska skäl. Tyska konstmarknadsexperter ser ett försök att styra mångmiljonhandeln med framgångsrika kinesiska konstnärer bort från auktionshus som Sotheby’s och Christies i Hong Kong till det av militären delägda auktionshuset Beijing Poly. En tysk chef för en internationell konstspeditionsfirma, som bland annat har transporterat verk av Ai Weiwei, har arresterats i Peking och anklagas för smuggling.

Enligt konstförmedlaren Xin Dong Cheng i Peking handlar det inte så mycket om nya censuråtgärder som om ekonomisk kontroll.

– Känsliga ämnen som Tibet, höga partifunktionärer och politik över huvudtaget är tabubelagda sedan länge. Konstnärer som försöker att överskrida de reglerna har inte en chans att bli utställda i Kina. Det nya är att de inte heller får möjlighet att ställa ut utomlands. Framför allt om deras konst drar in mycket pengar, säger Cheng till Süddeutsche Zeitung.

Enligt Berlingalleristen Alexander Ochs, som handlar med kinesisk samtidskonst sedan 20 år, tillämpar myndigheterna en – hemlig – lista  över vilka konstnärer vars verk inte längre får exporteras.

 

Kategorier

Fler bloggar