Annons

Kulturbloggen

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger

 


Så har då Riksbankfullmäktige beslutat om utformningen av Sveriges nya sedlar och vinnaren är gravören och grafiske formgivaren Göran Österlunds förslag Kulturresan. Får jag sammanfatta min reaktion blir det med ett kärnfullt Aaaargh!
Både över premisserna som gäller för alla de tävlande förslagen, en uppsättning 1900-talskändisar på framsidan parade med svenska landskap på baksidan och över det vinnande förslaget.

Österlund arbetar med blaffiga nära fotoporträtt sammansatta i klyschiga bildkonstellationer. Så får en falsk mysgubbe till Ingmar Bergman på ålderns höst bilda förgrund på nya 200-lappen. I bakgrunden tittar en 50-talsupplaga av regissören i samspråk med Döden ut över Hovs hallar, inspelningsplatsen till det Sjunde inseglet. Greta Garbo på hundringen har så klart filmremsor i bakgrunden och i Evert Taubes farvatten på 50-lappen seglar förstås en bark, eller är det en brigg, äsch en skuta, vad annars?

Jag hade föredragit Hans Cogne och Clara Ternes förslag Älskade aktörer eller Stockholm design labs Det avlånga landet. Båda är stilsäkrare, mindre yviga, mer samtida och utstrålar mer av grafisk intelligens.

Bruksgrafik som sedlar är något man ska stå ut med att se dagligen. Att titta på Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Dag Hamarskjöld och gänget i Österlunds version varje gång man tar i plånboken blir mer tröttande än att behöva möta jätteporträtten av Björn Borg och Kungen som hälsar ”Welcome to my hometown” på Arlanda.

Danmarks nya sedelserie 2009-2011 är grafisk föredömligt ren med de för en önation typiska broarna på framsidan och vikingatida fornminnen på baksidan. En aningen torrt kanske. Men vad är det för fel på historia? Att begränsa de svenska sedlarnas personporträtt till 1900-talet känns torftigt.

 

 

De nya sedlarnas valörer och motiv:

 

20 kronor: Astrid Lindgren/ Småland

50 kronor: Evert Taube/ Bohuslän

100 kronor: Greta Garbo/ Stockholm

200 kronor: Ingmar Bergman/ Gotland

500 kronor: Birgit Nilsson/ Skåne

1000 kronor: Dag Hammarskjöld/ Lappland

 

I sexmannajuryn satt fyra ledamöter från Riksbankfullmäktige; Peter Egardt, ordförande, Anders Karlsson, Sonia Karlsson och Allan Widman. Konstnärliga sakkunniga var Jordi Arkö och Karin Granqvist. De nya sedlarna beräknas tas i bruk år 2015.

 

 

 

Kategorier