Annons

Kulturbloggen

Adam Svanell

Adam Svanell

Från kulturarbetarhåll hörs ofta att regeringen är populistisk. Den återkommande retoriken om entreprenörskap och Göran Hägglunds attacker mot ”svårartade performance-vrål” har lett till beskyllningar om att de borgerliga saknar kultursyn och vill förvandla konstnärer till krämare. Därför är det minst sagt otippat att när det nu kommer krav på kulturministerns avgång är det för att hon deltagit i ett provokativt performanceverk.

I söndags bevistade Lena Adelsohn Liljeroth firandet av KROs 75-årsjubileum på Moderna museet. Som del av ett performance på temat kvinnlig omskärelse skar hon en bit av en tårta föreställande en afrikansk kvinna, där konstnären Makode Linde agerade huvud. Efter att bilder av händelsen spridits på nätet kommer nu anklagelser om rasism från olika håll.

– Ett museum kan givetvis göra vad som faller det in inom lagens ramar men på Sveriges högsta ansvariga politiker för kulturfrågor kan vi ställa högre krav, säger Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund, som kräver att Adelsohn avgår.

Till råga på allt säger rapporter från Moderna museet att ministerns tårtuppskärning gav upphov till ett gallskrik från Makode Linde. Lena Adelsohn Liljeroth har med andra ord inte bara blivit en del av den elitiska, verklighetsfrånvända kultureliten. Hon är rentav upphovsman till ett performance-vrål.

Se klipp från Makode Lindes performance här.

Kategorier