Günter Grass försvarar sig mot anklagelser om antisemitism

Litteratur I onsdags publicerade Süddeutsche Zeitung Nobelpristagaren Günter Grass dikt Was gesagt werden muss (Det som måste sägas), där han kritiserar Israels politik mot Iran och angriper hatet i den ”av dårskap ockuperade regionen”. Dikten utlöste en storm av kritik mot den 84-årige författaren och epitetet antisemit kom snabbt till användning för att beskriva honom.

Grass höll tyst i ett dygn, men i går bemötte han reaktionerna i en intervju i radioprogrammet Tagesthemen och beklagade sig då över att kritiken inte så mycket riktade in sig på innehållet i hans dikt, utan på honom som person:

–  Man för en kampanj mot mig och påstår att mitt rykte är förstört för all framtid.

Författaren sa att han hade publicerat sin dikt för att han bekymrade sig för Israel på samma sätt som ”många israeler bekymrar sig för sitt land”. Samtidigt var han inte förvånad över reaktionerna och påpekade att han hade förväntat sig att kritiker skulle ”arbeta med begreppet antisemitism”.

– I en av Springerpressens tidningar stod det ”den evige antisemiten, vilket är en omkastning av Den evige juden (nazistisk antisemtisk film/reds anm). Det är sårande och inte värdigt en demokratisk press.

Att han, som vissa kritiker påstått, skulle förneka Förintelsen eller förespråka Israels förintelse viftade han bort med orden ”dumheter och lögner”.

I går fick den tyske Nobelpristagaren kritik från officiellt israeliskt håll – premiärminister Benjamin Netanyahu gick till då till hätsk attack i ett officiellt uttalande:

”Günter Grass skamliga försök att moraliskt likställa Israel och Iran, en regim som förnekar Förintelsen och som hotar att förgöra Israel, säger lite om Israel och mycket om herr Grass. I sex årtionden gömde herr Grass det faktum att hade varit medlem i Waffen-SS. Så det är inte överraskande att han målar upp världens enda judiska stat som det största hotet mot världsfreden och att han motsätter sig att ge Israel möjligheten att försvara sig.

Günter Grass påpekade dock i radiointervjun att han också fått stöd av många människor. Också från tyskt kulturliv har sådant stöd kommit: Klaus Staeck, ordförande för Konstakademin i Berlin uttalade sig om ”reflexmässiga fördömanden” av Grass som antisemit och att författaren endast hade uttalat sin oro för situationen i Mellanöstern.

– Denna oro delar han med en hel mängd människor, sa Staeck.

Slutligen fick Günter Grass stöd från ett håll som han möjligen inte hade önskat – Iran. I statlig iransk tv sammanfattades läget sålunda: ”Aldrig i den tyska efterkrigshistorien har en prominent intellektuell attackerat Israel på ett så modigt sätt som Günter Grass har gjort med sin kontroversiella nya dikt. Bildligt talat har Nobelpristagaren riktat ett dödligt lyriskt slag mot Israel”.

Och med sådana vänner behöver Günter Grass nog inga fiender.

Foto: Gunnar Ask/Scanpix

Visa kommentarer (523 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Karl-Astrid

  Den där ”man” som dyker upp lite här o var   Vem är det?

 • Karl-Astrid

  Den där ”man” som dyker upp lite här o var   Vem är det?

 • Pingback: Den nye antisemiten på divanen | Anna Ekström

 • Anonym

  Gunter Grass är tysk författare som vunnit Nobelpriset i litteratur. Han har bl. a skrivit romanen ”Blecktrumman” vilken även blivit filmad.

  Förmodligen anser Herr Grass att Iran inte alls är en föredömlig stat som behöver någon form av intellektellt beskydd av diverse europeiska författare. Tyvärr är jag inte så duktig på tyska därför kan jag inte läsa hans text om Israel. Vad jag dock reagerar på är att om en person ens andas ett uns av kritik mot Israels förehavande på ockuperade områden inneboendes av palestiner, då stämmer en unison kör upp och med svepande ordalag avfärdar denna kritk som antisemitism. 

  Det förefaller en smula irrationellt att blanda in att Grass var med i Luftwaffe. sannolikt var de allra flesta av hans generation inblandade i den tyska armén, hur skulle man kunna undvika det när man var tysk. Hade varit lite värre om det handlat om en svensk författare som jobbat i Luftwaffe. Visserligen höll Grass tyst om det under lång tid, men han berättade ju till slut. Å andra sidan har det inte med saken att göra.

  Sannolikt är Herr Grass inte en Iran-kramare, däremot är Europa fullt av prominenta personer i framträdande positioner som är ivriga Israel-kramare.

  Om dessa personer kunde inta en konstruktiv attityd till Mellanösternproblematiken, kanske vi snart skulle se en lösning i frågan, istället för detta ständiga paj-kastande!

  • Anonym

   Det är inget fel på israelkritik, min undran är bara varför det alltid ska vara så förbannat svårt att vara Israelkritisk med finess? Det är det som alla antisemit-anklagelser från så kallade ”Israelkramare” i grunden handlar om. Så länge Israelkritikerna alltid använder överord och negativa superlativ så får de acceptera att bli kallade antisemiter och det med rätta.

   • havarti

    Så det är alltså ”Israel-kramare” som har rätten att bedömma vad som är ”finess” och överord? Passerar man inte det nålsögat är man alltså anti-semit? En paranoid, omogen inställning.

    • Anonym

     Du är en antisemit.

    • Anonym

     När man hela tiden talar om israel som om det var det värsta landet i världen eller sätter likhetstecken mellan Israel och nazityskland samtidigt som man låtsas att andra länder inte beter sig förtryckande så börjar man undra vad det är som pågår. Det finns nämligen lite för mycket av sådant. Jag har ofta funderat på vad det är med Israel som provocerar så fruktansvärt? man försöker hela tiden leta efter fel på den judiska staten för att sedan skriva ner den långa svarta listan av oförlåtliga avvikelser från normen om hur en stat ska vara. Hade ni som hela tiden brutalt slår ner på Israel verkligen accepterat Israel som en existerande stat så hade ni kritiserat Israel på samma milda sätt som ni kritiserar alla andra stater.

     • havarti

      Du skrev själv som svar till FreeBird907 att det inte var fel på kritik mot Israel och att Israel-kritiker ”alltid använder överord” (logiken i det?). Du påstår nu också att Israel-kritiker ”talar om israel som om det var det värsta landet i världen eller sätter likhetstecken mellan Israel och nazityskland” och ”brutalt slår ner på Israel”- det skulle jag kalla överord! Du förstår David, att man måste vara konsekvent om man ska bli tagen på allvar.
      Dessutom behöver inte kritik mot Israel betyda att man inte är kritisk mot andra länders regimer – t.ex. Syriens, eller Egyptens förtryck av kopter, Iraks förföljelse av kristna osv. Och det betyder heller inte, med din logik, att jag därmed hatar muslimer.

   • havarti

    Så det är alltså ”Israel-kramare” som har rätten att bedömma vad som är ”finess” och överord? Passerar man inte det nålsögat är man alltså anti-semit? En paranoid, omogen inställning.

   • havarti

    Så det är alltså ”Israel-kramare” som har rätten att bedömma vad som är ”finess” och överord? Passerar man inte det nålsögat är man alltså anti-semit? En paranoid, omogen inställning.

   • Anonym

     Som sagt, jag har tyvärr inte läst dikten ifråga och det finns säkert många fler som inte är bevandrade i tyska. Av den anledningen skulle det vara av godo om svd:s kulturjournalister kunde återge de detaljer i dikten som orsakat denna storm av reaktioner. Det kan ju mycket möjligt vara så att Grass uttryckt sig på mindre lämpligt sätt eller att hans andemening är av antisemitisk art. Men eftersom det refereras till andra kulturpersonligheter som uttalat sig till Grass försvar så utgår jag från att det inte varit renodlad antisemitism.
    Om man tycker att kritik mot Israel är obefogad eller går över gränsen, hjälper det föga med att kasta runt anklagelser om antiesmitism. Tvärtom, det bara förstör alla konstruktiva försök att lösa problem. Israel har världsamfundet på sin sida, under USA:s överinseende. Ingen signifikant medlem av världssamfundet skulle tillåta något land attackera Israel. Inte heller hjälper det att utmåla Iran, eller andra stater, som skurkstater. Om nu Israel nu har en så högtstående civilisation och moral jämfört med sina grannländer, kan de ju föregå med gott exempel och ta första stegen mot en problemlösande attityd gentemot konflikten i Mellanöstern. Ett tips är att bomber inte bidra till långsiktig lösning av problem.
    Låt mig bara understryka, i min verklighetsuppfattning ingår inte bilden att en viss folkgrupp skulle vara roten till ondska eller konspiratoriskt försöka överta makten i världen. Jag anser inte att vissa folkgrupper har mindre ädla personlighetsdrag begravda i sina gener på ett eller annat sätt. Jag ogillar att man generalisera och skuldbelägger vissa grupper av människor, vare sig det gäller judar, araber, tyskar eller andra.
    Däremot är det helt uppenbart att medborgarna i Israel har mat på bordet, medan barnen på Gaza-remsan är undernärda, och det är faktiskt inte acceptabelt.

  • Anonym

   Grass var inte alls med i Kuftwaffe utan frivillig i Waffen-SS mot slutet av andra världskriget då Förintelsen var uppenbar för de flesta tyskar.
   Grass var och är en antisemit.

   • Anonym

     Ja, jag såg att jag skrev fel, naturligtvis inte luftwaffe. Det är mänskligt att fela…
    Före andra världskriget var hela Europa och USA helt impregnerat av antisemitism, och hade varit under lång tid, tyvärr. Vad som hände under andra världskriget, och även vid andra tillf’llen, Bosnien, Rwanda, borde var en läxa som aldrig ska glömmas. Men jag tror inte att alla tyskar var onda människor under andra världskriget, precis som alla israeler inte heller är onda, eller iranier för den delen.
    Jag tror inte att Grass är anti-semit, i vilket fall är hans litterära storverk inte antisemitiska.

   • havarti

    Angående frivillighet i Waffen-SS – se mitt svar till FreeBird907 ovan!

    • Anonym

     De som i krigets slutskede, när Hitlerregimen stod för sitt sammanbrott sökte sig till SS var de mest fanatiska nazisterna. Ända till det slutliga nederlaget var den ideologiska skolningen i SS oförändrat hård.

     • havarti

      Mitt svar kvarstår. Dessutom – de mest fanatiska nazisterna hade säkerligen redan tagit värvning om de hade åldern inne. Om jag tvingats ta värvning i krigets slutskede skulle jag med säkerhet välja det som gav störst chans till överlevnad, d.v.s. ett välutrustat Waffen-SS framför en armé på dekis – ideologisk skolning eller inte.

     • Anonym

      Den fanatiske nazisten Grass hade inte åldern inne för att sno värvning i SS förrän 1944 då hemskheterna som SS begått var mer eller mindre allmänt kända.

     • havarti

      ”Fanatisk nazist” – trovärdig källa på det, tack! Huruvida tyska folket kände till utrotningen av bl.a. judar råder det delade meningar om, men många kände säkert till det.

     • Anonym

      Bara övertygade nationalsocialister som antogs till SS. Det såg en antagningskommission till.

     • havarti

      Wikipedia:
      ”Rekryteringsproblemet var ständigt akut[…] Nu började man även se slaviska och muslimska frivilliga som en resurs.”
      Låter som om antagningskommitén såg mellan fingrarna i så fall.

 • Anonym

  Men hallå alltså..!
  Firar inte AIPAC ens passover..?
  Förintelseindustrin vilar aldrig..!
  Gruss Gott Grass..!

 • Anonym

  Israel är en demokrati som försöker överleva i en del av världen som till 99% består av anhängare till en nazistisk, nihilistísk dödskult som går under namnet islam, som har världsherravälde på agendan, och samma antiintellektuella och antidemokratiska världsbild som nationalsocialismen. Denna dödskult anser delar av kultureliten i väst vara mer värdefull än det av upplysningstiden och franska revolutionen präglade samhällssystemet som byggt upp i väst, och som därför självklart måste ges företräde framför den av judisk rationalism präglade staten Israel

  Kul, va?

  • havarti

   Hej Breivik!
   Du har lärt dig bra svenska i fängelset ser jag!

 • Anonym

   Återigen en kommentar som bidrar till polarisering och konflikt, istället för att komma med substantiella åsikter. 99% av befolkningen i det område som nämns tillhör förmodligen inte nån dödskult, utan är helt vanliga människor som försöker klara sin vardag, precis som alla andra i resten av världen. Sannolikt finns det dem som kanske ber några gånger om dagen, eller täcker sitt hår mer eller mindre, men det stora antalet fungerar nog som som vi vanliga gräsrötter i Sverige. Troligtvis har de samma intressen som vi också, nämligen Facebook, android telefoner och x-box.

 • Guest

    Återigen en kommentar som bidrar till polarisering och konflikt, istället för att komma med substantiella åsikter. 99% av befolkningen i det område som nämns tillhör förmodligen inte nån dödskult, utan är helt vanliga människor som försöker klara sin vardag, precis som alla andra i resten av världen. Sannolikt finns det dem som kanske ber några gånger om dagen, eller täcker sitt hår mer eller mindre, men det stora antalet fungerar nog som som vi vanliga gräsrötter i Sverige. Troligtvis har de samma intressen som vi, nämligen Facebook, androidtelefoner och x-box.

 • Pingback: Långfredag på Svenska Dagbladet: “Antisemit!” ropar hopen som begår karaktärsmord på Grass | Anna Ekström

 • karo.karolinska

  Günter Grass , det skulle ha varit flera som vågade uttala sig mot  Sionistiska enheten.Jag undrar hur länge omvärlden skall stå o titta på utan att påverka Israel. hela världen verkar maktlös mot den ockuperade palestina.

  Hur långt tänker omvärlden skapa konflikter och krig för att ockupanten i palestina skall hållas vid liv???

  Länge lever dina rättvisa meningar Günter Grass. 

 • karo.karolinska

  Günter Grass , det skulle ha varit flera som vågade uttala sig mot  Sionistiska enheten.Jag undrar hur länge omvärlden skall stå o titta på utan att påverka Israel. hela världen verkar maktlös mot den ockuperade palestina.

  Hur långt tänker omvärlden skapa konflikter och krig för att ockupanten i palestina skall hållas vid liv???

  Länge lever dina rättvisa meningar Günter Grass. 

  • Anonym

   Hej terroristsympatisör som använder samma beteckning som Iran, Hamas och Hezbollah för staten Israel.

 • Anonym

  När Gunter Grass, ex medlem i SS elitpansardivision Frundsberg i Waffen-SS, kritiserar Israel och favoriserar islamiska fundamentalister i Iran visar han att han har fullständigt tappat den moraliska kompassen. Inställning till judar och demokrati verkar sitta kvar sedan 1944. Man får samma äckelkänsla som när man hör landförrädare Guillou spela en patriot, eller stalinisterna Myrdal och Hulten kämpa för ”mänskliga rättigheter”. Det blir spännande om Grass ska på gamla dagar gå i samma spår som fransmannen Garaudy, eller sin landsman Mahler.  

  • havarti

   Inget i artikeln ovan säger att han ”favoriserar” Iran, utan att han är kritisk till Israels politik gentemot Iran. Att Netanyahu, liksom alla vänner av Israels utrikespolitik, tar tillfället i akt att anklaga meningsmotståndare för anti-semitism är osmakligt och osakligt, men föga förvånande. Och vilken tysk 17-åring i krigets Tyskland undslapp militärtjänstgöring? Inte heller alla israeliska värnpliktiga är oförbehållet för Israels utrikespolitik, liksom många judar levandes i och utanför Israel. Det gör inte dom per automatic till understödjare av islamsk fundamentalism heller.

   • Anonym

    Att Grass favoriserar Iran bekräftas av de lovord han nu fått från Iran.

   • Anonym

    ”Och vilken tysk 17-åring i krigets Tyskland undslapp militärtjänstgöring?”

    Synd att du inte kan skilja mellan militärtjänstgöring och tjänstgöring i Waffen-SS. Då är någon debatt meningslös. Jag är ingen fanatisk Israelkramare, till ex. betraktar jag bosättarpolitik som brott, men på andra sida kan jag skilja mellan ett demokratiskt land och en religiös diktatur. Och jag förstår Israels oro. Ett land som under 50 år utsattes för sex försök till förintelse har anledning till bli oroligt.    

    • havarti

     Att man under rekryteringen till militärtjänsten valde Waffen-SS framför vanliga armén betyder inte med nödvändighet att dom var mer fanatiska nazister. Det kunde ha fördelar om man blev placerad som lägerfångar t.ex, och därmed unslapp fronttjänstgöring. Waffen-SS hade också bättre och modernare utrustning än vanliga armén. Dom hade även lägre krav för officersutbildning än vanliga armén vad beträffar skolgång. Att välja Waffen-SS skulle med andra ord kunna vara ett sätt att lättare slippa fronttjänst, speciellt för en 17-åring som kanske, kanske inte, var nazist. Jag skulle förmodligen göra sammalunda.

  • Anonym

   Mahler?
   Var inte Mahler tysk jude?

   • Anonym

    Horst Mahler, före detta RAF advokat, idag neonazist och Förintelse förnekare.

    • Anonym

     Tack för den informationen.
     Då inställer sig en ny fråga. Horst Mahler, har han problem med sin judiska bakgrund, eller är inte Mahler ett tysk-judiskt namn? (Jag tänker på tonsättaren Mahler som var tysk-judisk)

     Och Förintelsen är ju också ett problem som blivit väldigt förenklat i vår tid. Det enda folk som drabbades var Europas judar och de enda som drev en sådan politik var nazisterna, låter det som…
     Det gör att vi tror att samhället är vaccinerat från sådana tankar om man bara kan hålla undan hakkorsfolket och bruna skjortor. Men så är det inte utan de grundläggande tankarna: Föraktet för svaghet och rädslan att själva hamna bland de svaga har funnits hela tiden i (norra) Europas själ och kommer åter att stiga fram när tiderna är mogna. Men i en annan form…
     Förresten så ser man ju det dagligen…

 • Anonym

  Den som likt Grass utmålar Israel som ett större hot mot freden än Iran är en antisemit.

  • http://www.facebook.com/people/Khosrow-Darakhshan/100001199076848 Khosrow Darakhshan

   Detta argument håller inte längre. V.g och kom ner på jorden. Med detta argument kan inte du kalla dig Israel-vän. Riktiga Israel-vänner är trötta på konflikter och fortsatt oro i mellanöstern!

   • Anonym

    Riktiga Israevänner önskar en judisk stat inom säkra och försvarbara gränser och med WMD-hotet från Iran eliminerat.

    • http://www.facebook.com/people/Khosrow-Darakhshan/100001199076848 Khosrow Darakhshan

     Om det är så osäkert i Israel och alla Israeler är rädda hela tiden, varför då vill Israel att alla judar skall flytta till det osäkra landet? När kommer att Israel vara en säker plats? Snart får de sin mångåriga fredspartner Egypten också som sitt fiende. Snart kommer det Muslimska bröders-kapet att inta president palatset och Sharm-alsheik!

 • http://www.facebook.com/people/Otto-Lund/698760657 Otto Lund

  Relatert

  ”It’s a Trick, We Always Use It.” (calling people ”anti-Semitic”) http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1438&start=26#M4525

  Milton William, Bill, Cooper, The Ugly Truth About the Anti Defamation League, ADL http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1736&start=1#M7868

  Takk for artikkelen. God påske

 • Anonym

  Grass har fått lovord från Iran för sin dikt vilket signalerar en åsiktsgemenskap mellan den åldrande nazisten Grass och den antisemitiska teokratin Iran.

  • http://www.facebook.com/people/Khosrow-Darakhshan/100001199076848 Khosrow Darakhshan

   Varför säger man ingenting om att Israel har en extremist och rasist som utrikesminister. Många i den Israeliska regeringen är öppet rasister och med sådana fiender får herr Grass mig och många andra som sina nya vänner! Dessa fanatiker tänker kasta Mellanöstern i lågor och förstörelse än en gång och det är herr Grass rättighet och skyldighet att avslöja dem.

   • Anonym

    Visst får den antisemitiska regimen i Iran nya vänner som du. Än sen. Snart är Irans kärnvapenprogran i spillror och du och dina nazistiska vänner får gråta stora tårar.

  • http://www.facebook.com/people/Khosrow-Darakhshan/100001199076848 Khosrow Darakhshan

   Herr Grass kallas antisemit av rasisten Liberman. Vad skall man säga om det? Ja, att man har immunitet mot kritik från omvärlden om man är Israelisk medborgare! 

   • Anonym

    Har man fått applåder från den antisemitiska staten Iran så är man själv antisemit

    • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

     Hela staten? Är den judiska minoriteten i Iran också antisemiter?

  • Anonym

   Israel har fått lovord från Breivik, vilket signalerar en åsiktsgemenskap mellan Israel och en barnamördare.
   Guilt by association kallas det. Inte för att jag tror att du ändå kommer fatta varför resonemanget är korkat.

   • Mikael Lundqvist

    Det visar ju spår av gott till och med i en massmördare som Breivik, medan Irans ambition att utplåna ett helt land är inte så lite värre. Antisemitismen är skrämmande vanlig och man blir minst sagt förvånad eftersom denna form av rasism vilar på så skakig grund. Islam vs judendom, den gröna avundsjukan till de rika judarna, politiskt på grund av judarnas starka koppling till USA, religiösa skäl där judarna anklagas för jesumordet, och renodlad rasism för att judarna är annorlunda och ”sticker ut”.

    • Anonym

     Nej det visar inte på spår av gott. 
     Givetvis är antisemitism skrämmande vanligt när man definierar all Israelkritik som antisemitism… 

    • Anonym

     Den som hävdar att Isael utgör ett hot mot Irans folk är antingen antisemit, dement eller bådadera.
     Att Israel hotar Irans kärnanläggningar för att förhindra Islamofascisterna i Teheran att skaffa kärnvapen är däremot sant.
     Den SS-frivillige Grass är sannolikt bådadera enligt ovan.

 • http://www.facebook.com/people/Khosrow-Darakhshan/100001199076848 Khosrow Darakhshan

  herr Grass är mänsklighetens goda och vakna samvetet som inte låter sig tystas av ett krigshetsande Israel. Detta israel har svårt för fred och lätt för att starta krig. De måste stoppas! Det räcker med krig och dödande i Mellanöstern! Stoppa Israel NU!

 • Anonym

  Denna storm i ett vattenglas visar hur nervig situationen i området är just nu…
  Allt kan hända och Israels befolkning sitter risigt till om någonting kommer i rörelse…
  Allt kan hända.

 • http://www.facebook.com/people/Ramin-Rashid/100002252204098 Ramin Rashid

  Vad måste sägas

  Varför fick jag hålla tyst, tyst så länge,om något så klart vi användei krig spel, där, som överlevande,Vi är bara de fotnoter?

  Som den påstådda rätten till den formella förebyggande aggressionsom skulle kunna utplåna det iranska folketdomineras av en utkastare och förflyttas till en organiserad jubel,eftersom området för hans kompetens som finnsbyggandet av atombomben.

  Och varför undviker jag mig självatt ringa det andra landet med sitt namn,där sedan år – även om hemlighet täcks -Det finns ett ökande kärnkraftutan kontroll, eftersom nåsav varje inspektion?

  Jag känner alla tystnaden på denna situation,som min tystnad är slav,som en förtryckande lögn och en inhibition som presenterar straffVi betalar inte uppmärksamhet,domen ”antisemitism” är vanligt.

  Nu, sedan mitt land,från tid till annan berörd av unika och exklusiva brott,skyldig att motivera sig själv,igen för rena affärer syften – även ommed snabb tunga vi kallar det ”skadestånd” -skulle leverera en ubåt till Israel,med specialitet att ta itu medtillintetgöra stridsspetsar därFörekomsten av en atombomb är inte bevisatmen man vill bevis som en fågelskrämma,Jag säger vad som måste sägas.

  Varför stannar jag tyst tills nu?Eftersom tanken på mitt ursprung,belastas av en unclearing fläckar,hade att undvika att vänta detta faktumsom en sanning som deklarerats av staten Israelatt jag vill vara ansluten till.

  Varför jag säger det först nu,gammal och med den sista färgen:kärnkraftsindustrin Israelhotet världsfreden?Eftersom det måste sägasvad morgondagen kommer att vara för sent;Eftersom – som tyskar ochtillräckligt fel på baksidan -vi kan också bli bärare av en förutsägbarbrott, och ingen ursäkt skulle radera vår medverkan.

  Och jag erkänner: Jag kommer inte att vara tysteftersom jag fått nog av den västerländska hyckleri;Eftersom jag önskar att många kommer att viljaatt bli av tystnaden,mana orsaken en igenkännbarRisk för abdikering, begär att en fri och permanent kontrollav Israel atomkraftoch Iran kärnvapenbaserkommer att göras av de båda regeringarnamed en internationell övervakning.

  Endast på detta sätt, israeler, palestinier, och alla,alla människor som lever fientligt ansikte mot ansikte i denland ockuperat av galenskap,kommer att ha en väg ut,så även oss

 • http://www.facebook.com/people/Ramin-Rashid/100001366353215 Ramin Rashid

  Günter Grass ,

  Vad måste sägas

  Varför fick jag hålla tyst, tyst så länge,om något så klart vi användei krig spel, där, som överlevande,Vi är bara de fotnoter?
  Som den påstådda rätten till den formella förebyggande aggressionsom skulle kunna utplåna det iranska folketdomineras av en utkastare och förflyttas till en organiserad jubel,eftersom området för hans kompetens som finnsbyggandet av atombomben.
  Och varför undviker jag mig självatt ringa det andra landet med sitt namn,där sedan år – även om hemlighet täcks -Det finns ett ökande kärnkraftutan kontroll, eftersom nåsav varje inspektion?
  Jag känner alla tystnaden på denna situation,som min tystnad är slav,som en förtryckande lögn och en inhibition som presenterar straffVi betalar inte uppmärksamhet,domen ”antisemitism” är vanligt.
  Nu, sedan mitt land,från tid till annan berörd av unika och exklusiva brott,skyldig att motivera sig själv,igen för rena affärer syften – även ommed snabb tunga vi kallar det ”skadestånd” -skulle leverera en ubåt till Israel,med specialitet att ta itu medtillintetgöra stridsspetsar därFörekomsten av en atombomb är inte bevisatmen man vill bevis som en fågelskrämma,Jag säger vad som måste sägas.
  Varför stannar jag tyst tills nu?Eftersom tanken på mitt ursprung,belastas av en un clearing fläckar,hade att undvika att vänta detta faktumsom en sanning som deklarerats av staten Israelatt jag vill vara ansluten till.
  Varför jag säger det först nu,gammal och med den sista färgen:kärnkraftsindustrin Israelhotet världsfreden?Eftersom det måste sägasvad morgondagen kommer att vara för sent;Eftersom – som tyskar ochtillräckligt fel på baksidan -vi kan också bli bärare av en förutsägbarbrott, och ingen ursäkt skulle radera vår medverkan.
  Och jag erkänner: Jag kommer inte att vara tysteftersom jag fått nog av den västerländska hyckleri;Eftersom jag önskar att många kommer att viljaatt bli av tystnaden,mana orsaken en igenkännbarRisk för abdikering, begär att en fri och permanent kontrollav Israel atomkraftoch Iran kärnvapenbaserkommer att göras av de båda regeringarnamed en internationell övervakning.
  Endast på detta sätt, israeler, palestinier, och alla,alla människor som lever fientligt ansikte mot ansikte i denland ockuperat av galenskap,kommer att ha en väg ut,så även oss

 • meryem özdemir

  Blir man antisemit bara för man kritiserar Israels regering? Det måste vara bekvämt att liksom kunna bemöta kritik och anklaga alla som är emot Israels regering med att de är antisemiter. Och omvärlden bara ser på och liksom håller med. Det finns många judar  som kritiserar staten Israel, är dem också antisemiter!!???

 • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

  OK, det är alltså antisemitiskt att kritisera Israel.

 • Anonym

  Det är inte Iran som hotar Israel. Det är Israel som hotar alla i Mellanöstern och i världen som är mot deras angreppspolitik och ockupationen av andra länder i området och kallar dessutom kritikerna för antisemiter. Egentligen semiter är både araber och judar och inte bara judar. Att araber t.ex. antisemiter d.v.s.  mot sig själva är banalt!  Israel och deras lobbister i världen är speciellt rädda för att intellektuella i världen kritisera dem. Vi har sett hur långt kunde Israel gå mot folk som åkte med båtar till Gaza för att häva blockouten där. Det var många intellektuella i dessa båtar.
   
  Nu har turen kommit till Grass och hans kritik mot regimen i Israel för dess hot mot Iran, att angripa och bomba Iran med militärflyg. Grass blir allt som han är inte, t.o.m. antisemit! Det blir tråkigt att höra samma sak gång på gång. De tror inte att folk i världen är dumma och förstå inte vem som är angripare? Vem som ljuger och vem som pratar sanning!  

  • Anonym

   Bullshit! Israel hade rätt att borda terroristerna efersom Israel blir beskutet hela tiden! de har rätt att borda fartyg som  är på väg mot deras gräns. För övrigt så är det Israel som blivit anfallet och vunnit krig.

   • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

    Men båtarna var ju inte på väg till Israels gräns, de var ju på väg till Gaza. Och blev anfallna på internatinellt vatten.

    • Anonym

     Enligt Osloavtalet har Israel rätt att kontrollera Gazas farvatten och en FN-kommission har slagit fast att Israels blockad av Gaza är legal. Dessutom har en krigförande part rätt att bords på internationellt vatten.

     • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

      Ser fram emot den dag ett israeliskt fartyg blir kapat av Hamas på internationellt vatten, tar för givet att Israelvännerna kommer att hitta en annan internationell rätt då.

     • Anonym

      Eftersom Hamas är terrorstämplat internationellt så skulle organisationens kapning av ett fartyg vara ett terrordåd.

    • Anonym

     Göran Lysén: Israel kan hävda krigstillstånd
     Det mesta talar överväldigande för att krigstillstånd råder mellan
     Gaza och Israel, vilket gör att Israel har rätt att intervenera på
     internationellt vatten, skriver folkrättsprofessorn Göran Lysén.
     http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd

    • Anonym

     Först – vad är blockad och vad gäller? Man kan göra det så enkelt som att söka efter Blockade
     i den engelska Wikipedian för att se vad som gäller – Israel följer
     lagen till punkt och pricka. Det är fullt lagligt att attackera en
     armada som avser att bryta blockad, på internationellt vatten, det är
     fullt lagligt att behandla de medföljande mänskliga sköldarna som
     krigsfångar om de gör motstånd, inte annars.
      

  • Anonym

   Först – vad är blockad och vad gäller? Man kan göra det så enkelt som att söka efter Blockade
   i den engelska Wikipedian för att se vad som gäller – Israel följer
   lagen till punkt och pricka. Det är fullt lagligt att attackera en
   armada som avser att bryta blockad, på internationellt vatten, det är
   fullt lagligt att behandla de medföljande mänskliga sköldarna som
   krigsfångar om de gör motstånd, inte annars.
    

 • http://www.facebook.com/people/Marin-Ruseborn/1246596237 Marin Ruseborn

  Judiska staten uppför sig som ett mördargäng. Den tror verkligen  med SSSR´s fall och USA´s hand bakom ryggen,att den kan göra vad den vill. Hur länge dröjer det innan den kastar världen i ett III-de världskrig?

  • Anonym

   Det skjuts raketer över civila i Israel hela tiden , men det skall de väl bara strunta i?

  • Anonym

   Varför måste de så kallade ”Israelkritikerna” hela tiden leta efter existensiella fel på Israel, det gör man aldrig med några andra länder.

   • http://profile.yahoo.com/E75FJN6PTH7PY6GCDNERFGL3TE lars

    Israel är väl det enda landet i världen man inte får kritisera?

    • Anonym

     Vart vill du komma med kritiken? skall Israel lägga ned vapnen och sluta att försvara sig? vad tror du händer då?

  • Anonym

   Du tycker säkert att Hamas är ett demokratiskt vapenlöst gäng som odlar blommor?Nej det var dumt , de har ju ingen export att snacka om .

 • http://profile.yahoo.com/E75FJN6PTH7PY6GCDNERFGL3TE lars

  Innan väst lade sig i politiken i mellanöstern genom bildandet av Israel och att de bytte ut Irans premiärminister till en de ville ha så levde judar, muslimer och kristna ihop sen tusentals år i fred.
  Att göra palestinierna till flyktingar i sitt eget land löser inte några problem.
  Att skita i va FN säger och fortsätta bygga bosättningar och murar löser inte heller några problem.

 • Anonym

  SS rekryterade slaver och muslimer eftersom de var övertygade antisemiter.
  Stormuftin av Jerusalem Al Husseiny var instrumentell i att uppsätta den muslimska SS-divisionen Handschar på Balkan i syfte att utrota judarna där (en del antisemitiska kroater ingick också i förbandet)

  • havarti

   ”Bara övertygade nationalsocialister som antogs till [Waffen-?] SS.” skrev du visst, då var säkert de indier som ingick också övertygade nazister.
   För övrigt är semiter en folkgrupp där förutom judar, även araber, etiopier och babylonier ingår.

   • Anonym

    Med antisemitism avses hat mot just judar oavsett att hebreiskan ingår i samma semitiska språkgrupp som arabiskan.
    En bärande del i den nazistiska ideologin var just antisemitismen.
    Därför antogs enbart övertygade antisemiter till SS.
    Grass var med all sannolikhet antisemit 1944 och han är nu sannolikt antisemit och dement när han anklagar Israel med lögnen att hota Irans folk.

    • havarti

     Jag upprepar: semiter är en FOLKgrupp där förutom judar, även araber, etiopier, eritreaner och babylonier ingår. Alla anses stamma från Noas son Sem, därav benämningen. Vilken SPRÅKgrupp de olika FOLKgrupperna däremot tillhör anser jag inte ha med saken att göra.

 • Anonym

  Gå och läs på Havarti! Judendom är en etnicitet som ärvs på mödernet vilket förklarar varför judar kan komma från arabvärlden, Afrika, Latinamerika, Väst och Östeuropa.
  Man kan också konvertera till judendom men det är enbart konverterade kvinnor som får etniskt judiska barn.
  Antisemitism är hat mot den judiska etniciteten. Period.
  Därmed avslutar jag debatten med okunniga du. Gå som sagt och läs på och börja med Anne Franks dagbok.

  • havarti

   Ser ut som om du har fel i det mesta: att antagna till Waffen-SS till tvångs var övertygade nazister, att semiter är en språkgrupp, att slaver och muslimer är antisemiter, och att ett krigförande land har rätt att borda ett neutralt lands fartyg på internationellt vatten. Saknar även källan till att Günter Grass ”var och är en antisemit”. Varför dyker hela tiden ordet ”enfald” upp i huvudet?

   • Anonym

    1/ anslutning till Waffen-SS var enbart frivillig
    2/hebreiskan tillhör den semitiska språkgruppen medan judendom är en etnicitet som ärvs på mödernet
    3/antisemitismen är inbyggd i Islam och beordrad av Koranen. Den är dessutom mycket vanlig i Östeuropa/Ryssland.
    4/ en krigförande har rätt att borda fartyg som sympatiserar med motståndaren på internationellt vatten och en FN-kommission har förklarat Israels sjöblockad av Gaza som laglig.
    5/skälet till att ordet enfald dyker upp i ditt huvud är att den hör hemma där.
    Klart slut.

   • Anonym

    Ralph Haglund:

    Först – vad är blockad och vad gäller? Man kan göra det så enkelt som att söka efter Blockade
    i den engelska Wikipedian för att se vad som gäller – Israel följer
    lagen till punkt och pricka. Det är fullt lagligt att attackera en
    armada som avser att bryta blockad, på internationellt vatten, det är
    fullt lagligt att behandla de medföljande mänskliga sköldarna som
    krigsfångar om de gör motstånd, inte annars.

    • Anonym

     Ralph Haglund skriver:
     Först – vad är blockad och vad gäller? Man kan göra det så enkelt som att söka efter Blockade
     i den engelska Wikipedian för att se vad som gäller – Israel följer
     lagen till punkt och pricka. Det är fullt lagligt att attackera en
     armada som avser att bryta blockad, på internationellt vatten, det är
     fullt lagligt att behandla de medföljande mänskliga sköldarna som
     krigsfångar om de gör motstånd, inte annars.

 • http://www.facebook.com/people/Kungen-Kung/1701741110 Kungen Kung

  ,,m.,m.,m.

 • http://profile.yahoo.com/E75FJN6PTH7PY6GCDNERFGL3TE lars

  Varför läggs all skuld på Hitler och Nazisterna ang judehatet i Tyskland?
  Ordet antisemitism ”uppfanns” på 1880 talet i Tyskland långt innan Nazisterna fanns.
  Citat:
   Antisemitismens uppkomst i Tyskland hänger samman med den osunda spekulation och de svindlerier, som åtföljde finansernas och industrins snabba framväxt efter fransk-tyska kriget. Eduard Lasker, själv jude, fäste uppmärksamheten på dessa förhållanden och avslöjade i ett tal i i tyska riksdagen (februari 1873) en hel rad bolagssvindlerier, i vilka en mängd judiska finansmän var inblandade. Under den upphetsning som dessa skandaler väckte utkom Wilhelm Marrs pamflett, vilken med stöd av Friedrich Hegel nationalitetsteorier gav det gamla judehatet en pseudovetenskaplig grundval. slut citat.

  Således är det inte enbart Nazisterna som parti utan hela tyska folket och övriga världen förresten eftersom judarna inte var omtyckta någonstans.
  Världens dåliga samvete inför detta gav judarna Israel, eller Palestina som det hette då.

 • Anonym

  Än i dag florerar fördomarna om Waffen SS. Att man måste vara ”nazist” t ex. Läs Grass ”kollega” Voss bok ”Soldat i Waffen SS” för att få en uppfattning. Waffen SS var sannolikt den mest mångkulturella och mångetniska enheten under 2vk.
  Vidare tillhörde det förband Grass tillhörde 10:e pansardivisionen Frundsberg, en av de tyska enheter som inte kunde knytas till en enda krigsförbrytelse! De brittiska fallskärmsjägarna vid Arnhem kunde t ex intyga hur Frundsberg slogs; hårt men renhårigt.

 • Pingback: Para Ma

 • Pingback: Kelley Wobser

 • Pingback: se13 window cleaner

 • Pingback: how to stop cats

 • Pingback: Anti-Aging

 • Pingback: Cracked Teeth los angeles

 • Pingback: solicitor

 • Pingback: Nexus Pheromones

 • Pingback: time and gems

 • Pingback: Beach Villas Mauritius

 • Pingback: Treatments for ADHD

 • Pingback: Svenska medier bidrar till att göra antisemitism politiskt korrekt « Vad händer i Mellanöstern idag? .. …… ….. .. What's happening in the Middle East today?

 • Pingback: luis via roma

 • Pingback: Valet Parking Service

 • Pingback: Atlana Valet Parking

 • Pingback: Atlanta Web Design

 • Pingback: Chapter 7 Bankruptcy Attorney Riverside

 • Pingback: Sariska

 • Pingback: plants

 • Pingback: horoscopo gratis

 • Pingback: eurojackpot

 • Pingback: Location Villa Ile Maurice Pied Dans l'eau

 • Pingback: ftth construction

 • Pingback: Hebergement Ile Maurice

 • Pingback: offers in Thessaloniki

 • Pingback: Jual Lingerie

 • Pingback: top personal loans

 • Pingback: Registry Cleaner Comparison

 • Pingback: QROPS

 • Pingback: orlando bankruptcy attorney

 • Pingback: ultimate autism solution

 • Pingback: Best MLM Companies

 • Pingback: Villas in Mauritius

 • Pingback: Escort girl Paris

 • Pingback: Freestyler

 • Pingback: Joseph Barlage

 • Pingback: BBQ side dishes

 • Pingback: oslo tannlege

 • Pingback: cheap samsung phones

 • Pingback: How to be found on Google

 • Pingback: Remington shavers

 • Pingback: Gunblood cheats

 • Pingback: dotcomsecrets x review

 • Pingback: free image hosting

 • Pingback: raccoon removal Toronto

 • Pingback: Betting Euro 2012

 • Pingback: Bet Bonus Code

 • Pingback: buy legal buds

 • Pingback: wild dagga flower

 • Pingback: teeth grinding mouth guard

 • Pingback: Tokusatsu Download

 • Pingback: Steven Pinkert

 • Pingback: charter flights to bahamas

 • Pingback: get high weed

 • Pingback: Moving Companies Toronto

 • Pingback: Test X180 Force Factor

 • Pingback: Google Page One

 • Pingback: merchant service provider

 • Pingback: Angular Cheilitis

 • Pingback: ecig review website

 • Pingback: hans j wegner

 • Pingback: Location Vacances Ile Maurice

 • Pingback: kitchen remodel austin

 • Pingback: Work Uniform Suppliers

 • Pingback: 24 Hour Vet Clinic Dallas TX

 • Pingback: create a pondless waterfall

 • Pingback: payday loans provider

 • Pingback: Pest Control Anaheim

 • Pingback: free samples by mail

 • Pingback: Chelsea Redfern

 • Pingback: Courses for Stock Market

 • Pingback: sex and submission

 • Pingback: Porn

 • Pingback: Business Valuation

 • Pingback: free ecigarette

 • Pingback: buy electronic cigarette

 • Pingback: Referencement Google Montreal

 • Pingback: buying a degree online

 • Pingback: credit report monitoring

 • Pingback: Real estate appraisal Chicago

 • Pingback: phlebotomy training programs

 • Pingback: Law Firm

 • Pingback: hiring truck drivers

 • Pingback: homes in Lehi

 • Pingback: spring break

 • Pingback: wakeboarding

 • Pingback: Car Leasing bad credit

 • Pingback: Toronto Flowers

 • Pingback: Latino PR Firm

 • Pingback: enterprise resource planning

 • Pingback: legitimate work from home jobs

 • Pingback: senuke

 • Pingback: iphone apps

 • Pingback: Troubled Teens Schools

 • Pingback: buy wii u

 • Pingback: colored contacts

 • Pingback: restaurant signs

 • Pingback: industrial signs

 • Pingback: Cheap Alexa Traffic

 • Pingback: home insurance

 • Pingback: internet model

 • Pingback: refurbished apple

 • Pingback: Termite Treatment

 • Pingback: seniors

 • Pingback: Steven D Pinkert

 • Pingback: Alcoholismo Consecuencias

 • Pingback: Get Instant Cash for Trying Everyday Items

 • Pingback: portable generator

 • Pingback: videos graciosos

 • Pingback: toronto wedding photographer

 • Pingback: mobile phone analysis

 • Pingback: wedding photographers maryland

 • Pingback: meat slicer

 • Pingback: whiplash compensation

 • Pingback: a vendre immobilier montreal

 • Pingback: we buy any car

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: Jual Lingerie Murah

 • Pingback: http://www.squidoo.com/quartz-countertops

 • Pingback: Location Ile Maurice

 • Pingback: sexy jobs

 • Pingback: college grant

 • Pingback: 24hr emergency auto repair rochester ny

 • Pingback: Affiliate Website Generator

 • Pingback: Roof Repair Columbus OH

 • Pingback: truck bed caps

 • Pingback: payday loans money crunch

 • Pingback: unlock iphone 3

 • Pingback: Pension

 • Pingback: simplysellular

 • Pingback: Bungalow Ile Maurice

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: hydraulic pump

 • Pingback: free online games for girls

 • Pingback: Bungalow Ile Maurice

 • Pingback: fat burning cardio workouts

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: self fusing silicone tape

 • Pingback: cleaning services Cardiff

 • Pingback: iphone 4s jailbreak release

 • Pingback: Bridgeport village

 • Pingback: Bridgeport oregon

 • Pingback: Hebergement Web

 • Pingback: various posts

 • Pingback: Purchase Facebook Fans

 • Pingback: benefit payday loans

 • Pingback: Bad Credit car Lease

 • Pingback: business hosting

 • Pingback: drug rehab centers

 • Pingback: aplicaciones iphone valencia

 • Pingback: free online dating

 • Pingback: virtualproperties

 • Pingback: www.youtube.com

 • Pingback: dance to lose weight

 • Pingback: blogging to the bank scam

 • Pingback: gravity defyer shoes coupon

 • Pingback: china

 • Pingback: Fence Companies Jacksonville FL

 • Pingback: freecreditreport.gov

 • Pingback: Touring Caravan Insurance

 • Pingback: Domain host

 • Pingback: best stocks to invest in

 • Pingback: increase breast

 • Pingback: Lake Huron cottage rentals

 • Pingback: 12v

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: Watch Movies Online Free

 • Pingback: Accept Credit cards

 • Pingback: gout remedies

 • Pingback: interior design Denver Colorado

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville Tn

 • Pingback: sizegenetics

 • Pingback: work from home jobs

 • Pingback: supplement

 • Pingback: online scratch tickets

 • Pingback: APS-250

 • Pingback: media coverage

 • Pingback: paket internet

 • Pingback: host companies

 • Pingback: keylogger windows

 • Pingback: newborn photographer Melbourne

 • Pingback: buy dianabol online

 • Pingback: keylogger all in one

 • Pingback: spy camera

 • Pingback: tandblekning

 • Pingback: video

 • Pingback: fort worth cadillac dealer

 • Pingback: make money with website

 • Pingback: magnetic messaging review

 • Pingback: how to sim unlock iphone 4

 • Pingback: grow taller 4 idiots scam

 • Pingback: swissdent

 • Pingback: vehicle auction

 • Pingback: plndr codes

 • Pingback: Book of Ra

 • Pingback: medical coding and billing

 • Pingback: business forums

 • Pingback: corona physical therapy

 • Pingback: Bungalow Ile Maurice

 • Pingback: pay day loan

 • Pingback: Austin Real Estate

 • Pingback: Vacations For Kids

 • Pingback: http://casasdelujoenmiami.com

 • Pingback: Motels In Watertown NY

 • Pingback: Sex show

 • Pingback: Granite Countertops Denver

 • Pingback: breast enhancement utah

 • Pingback: Mixtape cover templates

 • Pingback: breast enhancement naturally

 • Pingback: buy youtube views

 • Pingback: Top Battery Chargers

 • Pingback: Blogs for lawyers

 • Pingback: tesla freie energie

 • Pingback: web traffic

 • Pingback: Commercial Real Estate

 • Pingback: Accounting Careers

 • Pingback: jobsearch

 • Pingback: mohamed bouazizi

 • Pingback: Free Account

 • Pingback: descargar juegos para pc

 • Pingback: cheap phen375

 • Pingback: Formation naturopathe

 • Pingback: Watertown NY Hotels

 • Pingback: solar energy

 • Pingback: bodas en cartagena de indias colombia

 • Pingback: http://www.pvc-cladding.co.uk/plastic-cladding.php

 • Pingback: children's clothing

 • Pingback: Autobatterie Laden

 • Pingback: köp dina solglasögon hos oss

 • Pingback: Viagra

 • Pingback: Jodhpur hotels

 • Pingback: best animation program

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: win at roulette

 • Pingback: self bonding silicone tape

 • Pingback: Edinburgh Estate Agent

 • Pingback: Mallorca Properties

 • Pingback: Kitchen Remodeling NY

 • Pingback: Feed the Muscle

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: in my sleep

 • Pingback: auto repair rochester new york

 • Pingback: jailbreak iphone 8gb

 • Pingback: jailbreak 4.3 untethered

 • Pingback: Affiloblueprint

 • Pingback: website

 • Pingback: this site

 • Pingback: here

 • Pingback: military solar power

 • Pingback: Bowtrol

 • Pingback: diets for losing weight

 • Pingback: Lan Penge

 • Pingback: Dermatologist

 • Pingback: Asheville Wedding Photographers

 • Pingback: autoflowering marijuana seeds

 • Pingback: start an online business ideas

 • Pingback: Joy Perfume

 • Pingback: Disney Pin Trading

 • Pingback: Utah Landscaping

 • Pingback: wedding Bands

 • Pingback: pet social network

 • Pingback: wen hair care reviews

 • Pingback: promo video

 • Pingback: employment law

 • Pingback: car loan for bad credit

 • Pingback: legal insurance

 • Pingback: guaranteed car finance

 • Pingback: india jobs

 • Pingback: how to make money fast

 • Pingback: click here

 • Pingback: foundation repair

 • Pingback: sleep talking causes

 • Pingback: is ms hereditary

 • Pingback: best trading strategy

 • Pingback: Herpes Simplex 1

 • Pingback: Acupuncture and Chinese Medicine

 • Pingback: buy a conservatory

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: Downline Builders

 • Pingback: after bankruptcy auto loans

 • Pingback: Key To Success

 • Pingback: stock options profits

 • Pingback: etfs

 • Pingback: inspirational quotes

 • Pingback: Xango Training

 • Pingback: Nikken Help

 • Pingback: Natures Sunshine Training

 • Pingback: ps3 reparatie

 • Pingback: custom challenge coins

 • Pingback: North Korea missile

 • Pingback: Hydroxycut

 • Pingback: iphone unlocked price

 • Pingback: Maynard Parent

 • Pingback: Dominic Crisson

 • Pingback: pilot lawyer

 • Pingback: bol chantant cristal

 • Pingback: unlock iphone 4

 • Pingback: website

 • Pingback: website

 • Pingback: click here

 • Pingback: pr7 - pr8 - pr9 - DoFOLLOW Backlink Site Packets @ Fiverr

 • Pingback: shop

 • Pingback: service assurance solutions

 • Pingback: hen party ireland

 • Pingback: Integrative Nutrition

 • Pingback: online casino games

 • Pingback: dog leash training

 • Pingback: house painting austin

 • Pingback: dyson dc41

 • Pingback: designer handbags for less

 • Pingback: equity release calculator

 • Pingback: singapore company setup

 • Pingback: equity release

 • Pingback: old timer

 • Pingback: online casino uk

 • Pingback: driving schools canterbury

 • Pingback: free reverse phone

 • Pingback: Click Here

 • Pingback: socialsupercharge.net

 • Pingback: Verlegen Dortmund

 • Pingback: best organic crib mattress

 • Pingback: Porno

 • Pingback: kaip numesti svorio nuo slaunu

 • Pingback: indoor air quality testing

 • Pingback: plumbers springfield ma

 • Pingback: Montreal Spa

 • Pingback: dating site tips for women

 • Pingback: roofing

 • Pingback: secure shredding services

 • Pingback: how to go to sleep

 • Pingback: free reverse phone

 • Pingback: who unlocks iphones

 • Pingback: 3gs jailbreak

 • Pingback: www.reviewsonhairremoval.com

 • Pingback: Genius Chargers

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: girls tight jeans

 • Pingback: best sports betting site

 • Pingback: hardscaping

 • Pingback: Permanent hair removal cream

 • Pingback: plumbing help

 • Pingback: tinnitus treatment

 • Pingback: Dress-Up Parties

 • Pingback: Escorts Gold Coast

 • Pingback: Brandy

 • Pingback: Adderall XR 10mg

 • Pingback: psychoterapia krakow

 • Pingback: turbulence training

 • Pingback: liberty auctions

 • Pingback: toy assemble at home malaysia

 • Pingback: spielen

 • Pingback: car hire worldwide

 • Pingback: Laser Hair Removal Austin

 • Pingback: ps vita review

 • Pingback: ipad 2 unlocked

 • Pingback: URL

 • Pingback: Lipotropic Injections

 • Pingback: lower-back pain

 • Pingback: ppi

 • Pingback: hausstaubmilbenallergie

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: writing

 • Pingback: nassau

 • Pingback: nassau home general contractor

 • Pingback: Genius Chargers

 • Pingback: Custom Lapel Pins

 • Pingback: Starbucks SIngle Cup Coffee K-Cups

 • Pingback: placement financier

 • Pingback: vintage Italian bikes

 • Pingback: weight loss

 • Pingback: generic propecia

 • Pingback: Business logo design

 • Pingback: pizzafeest

 • Pingback: sito

 • Pingback: Location Vacances Ile Maurice

 • Pingback: baltimore laptop repair

 • Pingback: jacob hiller jump manual

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: Kouts IN home Inspector

 • Pingback: tire pressure sensor

 • Pingback: http://waterpumpreplacementcost.wordpress.com/

 • Pingback: washington divorce service

 • Pingback: yellow wood music

 • Pingback: iphone unlock pro

 • Pingback: high PR backlinks

 • Pingback: Epsom Derby 2012 Preview

 • Pingback: replica watches

 • Pingback: Secondary Glazing

 • Pingback: walking dead comic book

 • Pingback: Triphala ziola

 • Pingback: auschwitz tour

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: mediafire anime

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: papers for baking cupcakes

 • Pingback: metal decorative panels

 • Pingback: Herpes-coldsores

 • Pingback: Driving instructors in Huddersfield

 • Pingback: Erase Supplement

 • Pingback: farm insurance

 • Pingback: click

 • Pingback: laser decal paper

 • Pingback: CRM Singapore

 • Pingback: speedup my internet speed

 • Pingback: hardware unlock iphone 4

 • Pingback: vodafone unlock iphone 4

 • Pingback: unlock code for iphone

 • Pingback: violence

 • Pingback: cash for junk cars atlanta

 • Pingback: Lethbridge Real Estate

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: find a freaking job

 • Pingback: wholesale jordans

 • Pingback: diet

 • Pingback: owen sound web hosting

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: buy backlinks for website

 • Pingback: Los Angeles Pool Services

 • Pingback: small business accountant

 • Pingback: paving joint mortar

 • Pingback: click here

 • Pingback: Miami printing

 • Pingback: copiers austin

 • Pingback: CNA training

 • Pingback: party music

 • Pingback: DubTurbo 2.0

 • Pingback: Mail box

 • Pingback: Apartment mailboxes

 • Pingback: SEO Expert India

 • Pingback: auto accident lawyer

 • Pingback: actos lawyers

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

  Hon är en kulturell ikon i sitt hemland och t o m lever vidare som alternativ historia blogg hjältinna! http://carolinafreestate.blogspot.se/2010/10/captain-ross.html

Paul Auster (född 1970) är sedan länge bosatt i Brooklyn tillsammans med författaren Siri Hustvedt. recension

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

Författaren Eduardo Galeano är död

Känd för boken ”Latinamerikas öppna ådror”.

”Fångar stympades
och dödades inför mig”

Eritreansk journalist om regimens övergrepp.

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.