Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Här i Sverige talar vi ofta om hur långtråkig långfredagen är. Men det har hänt mycket sedan den var riktigt långtråkig. Förr i tiden fick man inte gå på bio, spela kort eller ha kul över huvud taget. Har i alla fall min mor berättat. Men numera gäller ju inte detta längre. Många näringsidkare håller öppet och i det sekulariserade Sverige är relativt lätt att roa sig även på långfredagen. Om man nu tycker att det går an.

Annorlunda är det i den tyska delstaten Hessen. Här råder dansförbud på långfredagen och andra kristna högtidsdagar. Förbudet härleds ur grundlagen som ställer kristna högtidsdagar under särskilt beskydd och som bara tycks gälla i Hessen. Nu ifrågasätts dock dansförbudet. I en debattartikel på kultursidorna i Frankfurter Allgemeine Zeitung kräver piratpartisten Mirjam Dargatz att dansförbudet upphävs. ”Självklart kan vi också dansa alla andra dagar. Men vi anser att vi har rätt att fritt få välja vilken dag vi ska dansa” avslutar hon sin artikel.

Tilläggas bör väl att myndigheterna fokuserar på att stoppa organiserad dans. Hemmavid får Hessenborna ta en svängom efter behag.

Das ist verboten.

Foto: David Magnusson

Kategorier