Annons
X
Annons
X

Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Efter Vita huset kommer en av USA:s mest hajpade regissörer nu tillbaka med ännu en tv-serie som lär dra storpublik. Det är Aaron Sorkin som har gjort uppföljaren The Newsroom med premiär på HBO 24 juni. Precis som i Vita huset sägs karaktärerna vara dubblet så smarta och läckra som i andra tv-serier, men nästan allt kretsar den här gången kring en nyhetsstudio på en stor kabel-tv-kanal, en arbetsmiljö som inspirerats av till exempel CNN.

Nyhetsankaret Will McAvoy spelas av Jeff Daniels. Även Jane Fonda lär dyka upp, fast i en mindre roll. Precis som i andra serier av Sorkin – som Sports night eller Studio 60 on the Sunset Strip – blandas förhållanden och politik in i arbetslivet. I Vita huset var just detta koncept så framgångsrikt att politik plötsligt kändes sexigt. En hel del unga politiker – även i Sverige – lär ha honom att tacka för sina nuvarande karriärer tyckte tidningen Cafés tv-krönikör Jan Gradvall som lyfte fram The Newsroom som en serie att ha koll på redan för ett par månader sedan. Enligt Jan Gradvall vill Aaron Sorkin visa att det ”i en tv-värld som många föraktar” faktiskt finns människor som på allvar brinner för samhällsfrågor – något som borde väcka en hel del eftertanke även hos en hel del alltför garvade tv-personligheter och kommersialiserade tv-chefer även här i Sverige.

Sedan den första trailern las ut på YouTube den gångna helgen, pekar all uppståndelse på ett ovanligt stort intresse.

 

 

Kategorier