Efter Vita huset: The Newsroom ny tv-snackis

Efter Vita huset kommer en av USA:s mest hajpade regissörer nu tillbaka med ännu en tv-serie som lär dra storpublik. Det är Aaron Sorkin som har gjort uppföljaren The Newsroom med premiär på HBO 24 juni. Precis som i Vita huset sägs karaktärerna vara dubblet så smarta och läckra som i andra tv-serier, men nästan allt kretsar den här gången kring en nyhetsstudio på en stor kabel-tv-kanal, en arbetsmiljö som inspirerats av till exempel CNN.

Nyhetsankaret Will McAvoy spelas av Jeff Daniels. Även Jane Fonda lär dyka upp, fast i en mindre roll. Precis som i andra serier av Sorkin – som Sports night eller Studio 60 on the Sunset Strip – blandas förhållanden och politik in i arbetslivet. I Vita huset var just detta koncept så framgångsrikt att politik plötsligt kändes sexigt. En hel del unga politiker – även i Sverige – lär ha honom att tacka för sina nuvarande karriärer tyckte tidningen Cafés tv-krönikör Jan Gradvall som lyfte fram The Newsroom som en serie att ha koll på redan för ett par månader sedan. Enligt Jan Gradvall vill Aaron Sorkin visa att det ”i en tv-värld som många föraktar” faktiskt finns människor som på allvar brinner för samhällsfrågor – något som borde väcka en hel del eftertanke även hos en hel del alltför garvade tv-personligheter och kommersialiserade tv-chefer även här i Sverige.

Sedan den första trailern las ut på YouTube den gångna helgen, pekar all uppståndelse på ett ovanligt stort intresse.

 

 

Visa kommentarer (116 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Man kan alltid rakna med Hollywood, i valar. Dom  kommer gora allt for att framfora sin idol ,  President Obama som ett geni…. Tom Hanks  reklamsnutt for Obama var ett  pinsamt  forsok.

  • Anonym

   I jämförelse med vem som helst i det republikanska fältet ÄR Obama ett geni – det är det som är det pinsamma…

 • Anonym

  Det är konstigt att alla får yttra sig i America. Får man det i Sverige, knappast? Just nu ligger vår regim lite risigt till hos STASI agenturen SR/STV.

 • Anonym

  Varför ingen undran över att snackisarna alltid gäller amerikanska tvserier i Sverige?
  Ingen svensk kulturbloggare som finner det orimligt att välgjorda tvserier där som kulturbloggaren uttrycker det ”förhållanden och politik blandas i arbetslivet” inte  skulle finnas nån annanstans?
  Att perspektivet är skevt när inga serier från andra vitala tv-länder nämns?
  Och ifall en kulturbloggare inte känner till kvalitetsserier från andra länder än USA att detta är en enorm kulturell pinsamhet? Sorkin i all ära.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Skall det skrivas om tv program i Sverige så gäller det att de är populära bland folk i media men det betyder ju inte att att de har höga tittarsiffror.T.ex Mad Men har mycket låga tittarsiffror men eftersom den är populär bland mediaeliten så skrivs det enormt mycket om den.
  Skulle Newsroom visas i någon tv kanal i Sverige så kommer det väl skrivas enormt mycket om den fast den kommer ha låga tittarsiffror.

 • http://www.facebook.com/people/Milla-Manilla/100003817748149 Milla Manilla

   ”Google snart redo att släppa robotglasögon” – på vilket sätt är de där glasögonen en robot?

 • Anonym

  Äntligen – ‘förstärkt verklighet’! Jag personligen är dödtrött på den här vanliga verkligheten man tröskar i dag ut och dag in. Mer makt åt Google! Datatekniken är vår räddning!

  • http://www.facebook.com/people/Milla-Manilla/100003817748149 Milla Manilla

    Ja det känns ju ganska förvridet att tala om ‘augmented reality’. Det handlar ju inte om en förstärkt verklighet utan snarare om en försvagad verklighet enligt mig. Fast då hamnar man lätt i en filosofisk diskussion om vad som är ‘verkligt’.

 • Anonym

  Det är explorer versionen av glasögonen som kan förbeställas nu av deltagare på I/O. Ej konsumentversionen! Priset ger altså ingen fingervisning om slutproduktens pris.

  Det nya med jellybean är att UI lagget ska försvinna, man har jobbat mycket med flytet i UIt.

  Antar det är sånt här som händer när man inte matats med en färdigskriven apple artikel ;)

 • http://svensvvssupport.blogspot.com/ svensk vvs support

  intressant!

 • Anonym

  Ingår AdBlock i glasögonens programvara? Rubriken kanske borde vara ”Google snart redo att släppa webglasögon”?

 • Moha Med

  Jag undrar hur smidigt detta är men det verkar vara en av de där produkterna som man måste ”känna på” för att kunna utvärdera även ytliga funktioner. Värt att nämna är att Android 4.1 använder telefonens resurser ännu bättre, även på app-nivå, vilket definitivt är en suverän nyhet – viktigare än ”ska ha bättre röstsök”. 

 • Anonym

  Så nu kommer Google inte bara veta vilka webbsidor vi är på varje dag, snart vet dom vad vi tittar på och var vi är.

  • Anonym

   Det är tur att vi har facebook där vi kan checka in vart för någonstans vi är.

   • http://www.facebook.com/lars.nilsson.au Lars Nilsson

    ”vart för” ???

 • nilst2011

  Sedan Google öppet gick ut med att man stödjer den amerikanska intergritetskränkande lagen CISPA (den tidigare SOPA) har jag bojkottat allt vad jag kan som har att göra med Google.
  .
  Mer om CISPA:  http://youtu.be/OpIP71dDufw

 • Anonym

  Svenskt företag ligger före !  Glasögon där man kan se sin tränings data i synfältet, puls, % av max puls mm finns redan ! Kolla http://www.pulzit.se 

 • Anonym

  Den sydafrikanska motsvarigheten till LO, COSATU, utfördade två kommunikéer under tiden strejken i gruvorna pågick (på massakerdagen dessutom); båda fördömde å det skarpaste Israel….. Bongani Masuku, COSATUs internationelle sekreterare (och dömd rasist), anser att de interna och externa diskussionerna kring dödsskjutningarna initierades av Israel som ett försök att vända världens blick från dess egna förbrytelser.

  Det är i den atmosfären Sydafrikas beslut kom till.

  • Anonym

   Ja men antisemitismens grundkälla är ju exakt detta! Alltså att judarna är skyldiga till allt elände på jorden från svärmors nageltrång till strejkande gruvarbetare i Sydafrika!  Snygg lösning på skuldproblemet för övriga raser och etniska grupper…

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002603147116 Anders Svensson

    Till skillnad från sevrigemoderaterna som anser att en islamistisk konspiration och ”massinvandring” ligger bakom all världens problem?

 • Anonym

  Nu väntar jag bara på att bloggen riktar motsvarande krav på marockanska tomater från Västsahara, kinesiska produkter från Tibet osv. Eller ska Israel särskilt skiljas ut?

  • Anonym

   Västsahara är ju en gammal del av Marocko som spanjorerna norpade tidigt 1800-tal. Sedan finns det en algerisk-sponsrad ”befrielserörelse” som vill befästa de koloniala gränserna. Din jämförelse haltar betydligt.

   • Anonym

    Förmodar att Polisario inte skulle hålla med, men det är möjligt att det du säger stämmer…
    Min poäng är bara att just Israel väcker en sån oerhörd aggression hos människor. Andra länder gör hela tiden hemska saker utan att man hör ett knyst från vänsterhåll. Men av någon anledning (som man bara kan spekulera om) är just Israels förbrytelser, verkliga eller påstådda, alltid extra provocerande. Det kan kanske vara värt att fundera på…

  • Anonym

   Hade gärna sett ”Made in Tibet” ja. Exakt samma situation Kina-Tibet som Israel-Västbanken idag. Skillnaden är väl att tibetanerna aldrig lobbat raketer på kineserna, men det bryr jag mig mindre om när det gäller ”made-in”-märkning.

 • Anonym

  Tack Jesper..!
  Israels apartheid är mer finkalibrig..den sorterar ju även judar efter färgskalan..!
  Allra finast är aschenazis allra lägst är de afrikanska mörka..!
  Israel ligger ju inte i Västvärlden precis som Sydafrika..så självklart har de mycket gemensamt..!
  Demokratin lyser t.ex med sin frånvari i båda apartheidstaterna..!

 • Anonym

  Kan man inte märka kolonisatörernas produkter från den ockuperade Västbanken ”Groß-Israel”? Som en kompromiss?

  • Anonym

   Varför..!
   Landet som producerar västbanksprodukter heter ju Palestina..!

   • Anonym

    Ja, men självklart ska produkterna från de olika palestinska bantustan-enklaverna på Västbanken kallas ”Made in Palestine”. Fast nu gällde frågan hur man ska ursprungsmärka de israeliska kolonisatörernas produkter? De vill prompt ha med ”Israel” i beteckningen och då föreslår jag som sagt ”Groß-Israel” som en kompromiss.

    • Anonym

     Nej kalla dem ”Made in Judeistan”..!

     • Anonym

      …. och nu har vi gått varvet runt.

      Men, som araberna säger, hundarna skäller, men karavanen går vidare….

 • http://twitter.com/Bengt45 Bengt45

  Efter ett antal korkade inägg förökte jag självkritiskt gå ur Twitter. Det blir bara stopp i datorn! Som Facebook. Det fordras datakompetens för att komma ur registret. Gör det!

 • http://twitter.com/Bengt45 Bengt45

  På skärmen står ovan (0 ST) och jag läser två nedan. Det tog mig 3 dygn att komma från Twitter. Återinträdde temp. för att väcka upp!  Själv lägger jag ned,

 • Anonym

  Insiktsfullt – Svaret finns redan – Bankerna höjer marginalerna  – Detta har SEB redan meddelat  –
  Höjer  avkastningskravet på kapitalet till 15 % i rådande lågräntemiljö ! Konkurrensen fungerar
  dåligt på bankmarknaden !  

  • Anonym

   Så länge inte bankkunderna får sittfläsket ur badkaret och byter bank – som de är missnöjda med – så uppstår ingen konkurrens som sänker räntorna. Det gamla ordspråket; ”Dumt huvud får hela kroppen lida av..”, gäller fortfarande(!) 

   • http://tuxie.wordpress.com Per Wigren

    Det är dock dyrt att byta bank om man har bundna lån. När bindningstiden går ut på mina lån så tänker jag aldrig mer binda dem, av det egentligen enda skälet att jag vill ha det enklare att byta, eller iallafall kunna hota med att eventuellt byta bank. Med obundna lån har man ett visst maktövertag. Jag förstår numera också varför banker är så måna om att man ska dela upp lånet i flera delar och binda dem olika länge. En ren inlåsningseffekt som gör det svårare och dyrare att byta bank.

    • Anonym

     Självklart har du rätt. Dyrt även då du skall sälja ditt hus eller borätt, om lånen är bundna. Dock har majoriteten fortfarande rörliga lån och kan mycket väl söka alternativ då de är missnöjda med sin bank. Gör det(!)

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Höjda boräntor är ett smart drag om man vill hjälpa till med sänkningen av efterfrågan i ekonomin. Det är nog dags för det blå laget att erkänna att deras ekonomiska ideologi har havererat. Sparbeting i Europa, dyr krona och högre arbetslöshet med en A-kassa på 10.000/månad (för många människor lika med fritt fall) blir kanske det som sammantaget spräcker bostadsbubblan. Det borgliga alternativet fungerade inte den här gången heller.

 • VSOP

  Finns inte en bank i universum som skulle missa ett uns av en möjlighet till att bättra på räntegapet. Sen blir det amorterings-”tvång” Håll i er alla EU vurmare med multimiljonlån – detta är vad precis vad smids på just nu i Kommisisionens dunklaste mordors smedja.

 • Anonym

  De nya ”hårdare” bolånereglerna är ett skämt, 1 % kapital för att täcka potentiella förluster? Inför ett effektivt kapitalkrav på minst 50 % för att begränsa bankirernas möjlighet att fortsätta berika sig själva via ränta genom att försätta hederligt arbetande människor i ett livslångt skuldslaveri.

 • Anonym

  Och vad ska bankerna göra när inte folk har råd att betala? Ta hand om alla husen?
   Och VEM ska bo i dessa..?

 • Anonym

  det var alltså folk som flytt för mongolerna-slaver, som blev rättslösa flyktingar. den dåvarande fasta befolkningen var alltså helt annan än dagens? Venedig torde varit hjärnan bakom detta? albanerna lär vara de äkta illyrerna. (säjer dom själva åtminstone-Lutfi Kolgini är albanier)

  • BigDemonicBunny

   Det finns en anledning varför islam var så framgångsrikt i Bosnien (och inte bara för att den lokala bosniska kyrkan var svag). Provinsen hade sedan romarrikets kollaps legat i kläm mellan olika intressen (Österrike, Ungern, Venedig, Serbien och Kroatien har alla haft ”anspråk” på provinsen), ända fram tills den hamnade under Osmanskt styre.
   Helt kom man inte undan slavtagandet, då enligt Devschirme (det ottomanska skattesystemet för kristna) så togs en del av skatten i pojkar (ålder 7 till 14 år) för att utbildas till tjänstemän och janitsjarer.

 • 7trappor
 • Åke Sundström

  Så välkommet – och så ovanligt. Att någon talar sanning och dessutom försvarar medborgarintresset. Huruvida Helikopter Ben själv blir mer uppriktig efter pensionen återstår att se. Och huvudproblemet kvarstår, att den månghövdade och högröstade keynesianska delen av ekonomkåren, Krugman & Co, fortsätter att stödja summan av Feds och Kongressens dårskaper.

  • Mikael Olsson

   Fast nu antar du att Krugman säger något han inte gör. Han är inte alls någon högljudd proponent för dagens dumpning av pengar på bankerna. Ekonomistimulans ja – bankstimulans nej.

   Även Bernanke har stått upp inför huset och förklarat att det behövs mer än monetära stimulanser men när inget händer därifrån så… ja.. varför inte voodoonomics. Hade jag suttit i samma rävsax hade jag nog kommit till samma slutledning också. ”Bättre försöka ingjuta förtroende i folk än göra inget alls.”

   Men nä jag gillar inte heller QE2&QE3. QE1 kunde man ju förstå om syftet var bankräddning.. men jag hade hellre sett att bankägarna hade fått stå med svarte petter.

  • Gamlingen_78

   Tack för en utmärkt kommentar. Wall Street hatar medborgarintresse. Farligt om
   medborgarna förstår vilken SORTS pengar Andrew Huszar menar. De 97% av
   penningmängden som är befästa med löpande räntekostnad. Den andra SORTEN (3%) är lättare förstå, sedlar och mynt.
   http://www.youtube.com/watch?v=1WG0ii2VTjA
   http://www.youtube.com/watch?v=Q-skJ2fQZk0

   • Åke Sundström

    Eniga, men förklara gärna varför du tror att medborgarna är okunniga om vad penningmängden består av. Jag föreställer mig att flertalet någorlunda allmänbildade människor vet att sedlar och mynt är en försumbar post och att det är lånetillväxten som skapat de ohållbara skuldbergen.

    Och även om du har helt rätt i att kritisera Wall Street, så är förstås Fed huvudskurken. Det är ju deras enorma expansion av penningmängden som omfördelat massor av miljarder från medborgarna till banker och bankchefer. En liknande fördelningseffekt, fast i mycket mindre skala, har även vår svenska riksbank medverkat till. Detta senare faktum är säkert mer okänt här hemma, än vad Wall Streets oförtjänta vinster är i USA.

  • Gamlingen_78

   Även här är vi helt eniga, även om ditt svar ”försvann”. Andrew Huszars uttalande är så enormt att det kan leda till ett paradigmskifte, vad som kan bli tillåtet att skriva om i media. Andreas Cervenka nämner det krångliga centralbanksspråket. Riksbankens
   språkbruk fungerar som en lag som var och en måste navigera inom, inte minst
   Andreas Cervenka. Att ange de 97% av penningmängden som är befästa med löpande räntekostnad, fungerar numera i en kommentar utan att bli borttagen. Därför
   slutar min kommentar här och min förra lever farligt.

 • bakstugusittare

  Jaja, hade varit bättre att droppa pengarna från en helikopter. Hade kommit fler till del. Bush skickade ju checkar till folk med uppmaning att göra en fosterländsk gärning och gå ut och konsumera.

  • money as debt

   Obama gjorde i princip detsamma !

   • Mikael Olsson

    Närdå och hurdå?

    • Kira00

     Varje dag staten betalar över budget är en dag då de betalar med lånade pengar till diverse statliga program, som t.ex. socialbidrag, foodstamps m.m.

     • Mikael Olsson

      Hm. Mja. Det var väl en skitmängd i sammanhanget. ”Låna till krigen” hade väl varit närmare sanningen. Och det är ju inte speciellt stimulerande. Tyvärr.

     • Kira00

      Förvisso går mycket pengar till krig, men en stor del av dem skulle endå gått till soldaterna (dvs de skulle på något annat sätt varit anställda av staten). Problemet är ju att staten är för stor och vill alltid bli större som vilket annat företag.

   • bakstugusittare

    Jag har uppfattat att pengarna har gått till bankerna där de sedan stannat. En liten del har använts för att snärja in folk i låneslaveri.

    • ore

     Så länge börsen stiger ,Pga billiga pengar , och en handfull banker och politiker kan sko sig och tjäna miljarder ,( crony capitalism) blundas det för medel amerikanens sjunkande löner och dollarns minskande värde.

   • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

    Nja, Obama är värre.

 • nilsolle

  Äntligen börjar sanningen sippra ut.

 • ore

  Det var många röster bl.a Cavuto på Fox business kanalen, som var emot Federal Reserves agerande, men som ofta är så lyssnar få på minoriteten.

 • Anonym_kommentar

  Men Cevrenka skrev för inte allt så länge sedan att vi européer är ”dumma i huvudet” som stramar åt ekonomin. Nu verkar han vara emot att USA stimulerar sin ekonomi. Snacka om att alltid vara emot etablissemanget, även fast det innebär att vara en hycklare.

  • Mikael Olsson

   Hur menar du att USA stimulerar sin ekonomi? ;)

   • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

    Genom att låna pengar av (den privatägda) centralbanken Federal Reserve finansieras de banker som äger just Federal Reserve. De skriver alltså ut lån till sig själva även om de är insolventa! Pyramidspel på högsta nivå

    • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

     Peter Schiff o Max Keiser diskuterar just detta att världen håller på med det största Ponzi-spelet. http://www.youtube.com/watch?v=ap0-gn8vCmw&list=PL5EC156464505485F

     • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

      Jag brukar titta på RT och har för vana att även se på ”Kejsaren” av och till, så jag är väl medveten om att det finns en bred diskussion kring FRB-bluffen.

   • Åke Sundström

    I en replik som av någon anledning raderats (för lång?) tyckte du att jag felaktigt inkluderat Krugman bland Feds supportrar. Du kanske har rätt i att K distanserat sig från Feds lågräntepolitik, positivt i så fall. Nu skrev jag faktiskt ”summan av Feds och Kongressens dårskaper” och det håller. För en trogen Keynesian är han förvisso, den överskattade nobelpristagaren.

    • Mikael Olsson

     Då kan vi vara överens.

     Och ja visst är det irriterande med kommentarerna som försvinner.

 • ResursBaseradEkonomi

  Wow, säger många nu om sågningen/insikten från Andrew Huszar’s håll. Och visst är det bra att åtminstone några av ”höjdarna” kommer till insikt och förstår vilka konsekvenser deras handlande har fått samt erkänner sina brister.

  Men trots allt tog det lång tid även för Huszar att komma fram till denna insikt. Något som vi lekmän, tex många bland oss på den här forumsidan, kommit fram till för flera år sedan.
  Jag imponeras mer av personer som kan förutse kommande händelser (och med logik och tydlig förklaring kan berätta ”varför något kommer ske”) än personer som med facit i hand, och dessutom efter lång tid, kommer fram till det vi lekmän för länge sedan redan visste.

  • ManoleteSTHLM

   Då gillar du inte Paul Krugman – han är en mästare på att efterhandskonstruera – om två år så har han aldrig varit Keynesian. Olli Rehn kommenterade just Paul Krugman som ”efterklok” i en debatt för ett tag sedan. =)

 • Anarkokapitalism

  Desto värre det blir, desto kraftigare åtgärder kommer väljarna att utkräva. Utan att förstå att det är åtgärderna som är problemet. Demokrati = pöbelvälde.

 • mikaelsod

  Men är inte det just denna medicin Cervenka rekommenderat för Sverige?

  • bworf

   En mycket relevant fråga. Kom igen nu Cervenka, får vi höra ett svar på detta?

  • UlfStigson

   Vilken medicin då menar du?

 • Lars Erlandsson

  Att stimulera eller inte stimulera ekonomin är inte megafrågan, då orsakerna till att effekterna på ekonomin uteblir i bägge fallen beror på att världsproduktion- och handel stagnerar. (se Ekonomifakta)
  Stimuleras det händer bara att värdepappershandeln ökar och berikar finansinstituten. Om man tvärtom drar åt mer, så stagnerar världsproduktionen ännu mer.
  Orsakerna är rasande genomsnittliga profitkvoter sedan -80-talet och avtagande kapitalackumulation. Detta försöker företagen ta igen genom att minska de genomsnittliga lönerna, minska personalen och höja arbetstempot samt skära i sociala kostnader och kostnaderna för lager och investeringar. Men ännu har detta inte haft någon större effekt och vi kan förvänta oss mer i denna riktning, vilket lönesänkningsöverenskommelsen med Wallenbergarna i SAS visar på. Fackliga strider lär inte utebli i framtiden.

  • Gamlingen_78

   Du
   menar säkert rätt, men blandar ihop begreppen i penningmängden. En sort är de
   97% som är befästa med löpande räntekostnad, den andra sorten (3%) är sedlar
   och mynt. Dit hör intjänade pengar, som lön och aktieutdelning.

 • Carl Norberg

  Lugn i brallan nu, alla skulderna kan visst betalas om bara alla sparar ordentligt, konsumerar ordentligt och arbetar ordentligt ;-)

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

   Det råder brist på arbetstillfällen i både USA och Europa och det är tillsvidare vi som antas konumera ffa skräpet som håller tillväxtekonomierna i BRICS-länderna vid liv. Pyramidspel kallas det!

  • Valentin

   Spara och konsumera på samma gång? Arbeta när företag antingen går under och/eller flyttar till Kina? Hur tänker du egentligen?

   • Carl Norberg

    Sarkastiskt.

 • klafs

  Om fed tillverkar pengar ur luft, och köper upp bostadsobligationer så borde de ju vara värda luft… Undrar vad som händer först, kommer rating instituten att nedgradera usa och dollarn eller kommer kina att begära mer dollar för de amerikanske skulder de köpt, eller kommer marknaden att justera dollarns pris.
  Något borde få dollarn att rasa totalt snart. Alla vet ju att den inte är värd nuvarande pris, den har ju spätts ut av denna pengaproduktion. Om man skickar in mer pengar ur luft så måste ju varje dollar bli värd mindre. När kommer krashen?

  • bworf

   Kinesernas skuldsedlar är skrivna i dollar så det blir nog svårt. Marknaden kommer att justera ned dollarn efter hand.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  QE programmen utgör det största rånet / egendomstransfereringen någonsin. Med FRB skuldsedlar, d.v.s. ingenting av substantiellt och reelt värde, har bankerna kunnat köpa upp i princip allt av värde. Om de inte fått göra så, uppbackade av QE-programmen, så hade de gått omkull och i putten. Det hade varit att föredra än att se dessa girigbukar plundra allt och alla!

  • Elementary

   Det har de knappast gjort. För övrigt vad hände 1930 när din önskedröm slog in och bankerna föll som käglor? Världskrig och ett oerhört mänskligt lidande. Det här är inte perfekt men hittills ett klart bättre alternativ. Däremot skulle man gjort som modell Sverige på 1990 talet där staten/skattebetalarna via bankerna fick tillbaka satsat kapital mm det kan jag hålla med om.

 • bworf

  Bra att även f.d. insiders nu äntligen säger det som många av oss sagt i många år. Centralplanering kombinerat med cronie capitalism när det är som värst.

  Artikeln visar bra på vem som vinner när Fed ”trycker” upp en nya massa miljarder dollar ur ingenting. Det enda som saknas för att göra bilden komplett är vem som förlorar på det. Hint: Det är inte politiker eller Wall street.

 • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

  Och i Sverige vill man sänka räntan… Inte lika illa som QE, men en variant av samma medicin.

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

   Det är en del av QE-programmen att hålla räntan låg. Se bara på de extremt låga och direkt skadliga räntenivåer Federal Reserve haft sedan 2008. De lånar ut pengar till i princip nollränta. Skuldberget har vuxit exponentiellt och bankerna köper upp allt av reelt värde med sina dasspapper = ”In God we trust / This is legal tender” dollar. Pyramidspelets svartepetter kommer att hamna hos skattebetalarna.

 • ResursBaseradEkonomi

  Nu har jag inte sett länk-videon, men det du tar upp är helt riktigt. Visst gör dagens system oss alla till slavar, vilket många faktiskt inte inser – eller vill inse…

  Pengarsystemet, alltså det s.k. monetära systemet, är väldigt skadligt för oss och får konsekvenser som; otillräcklig forskning, miljöförstöring genom t.ex. satsning på miljöfarliga ämnen bara för att det är billigare ( = ger företagen större inkomster), bristfälliga läkemedel och… tv-avgifter, reklam och advokater. Det sista, och givetvis minst ”skadligt” är väl, trots allt det övriga jag tog upp, det som upprör mest? Tyvärr. Den dagen alla inser att vi förkortar våra liv och våra barns liv enbart för att vi håller fast vi någonting vi instinktivt trodde gynnade oss…

  • Elementary

   Pengasystemet är tvärtom en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar och har gett oss enorma välfärdslyft. Att hävda något annat är bara att göra bort sig själv. En helt annan sak är att det är ett synnerligen svårhanterligt instrument och att utrymmet för ödesdigra misstag är enormt det visar historien. Men alternativet inget betalningssystem skulle drabba mänskligheten i lika stor omfattning som ett kärnvapenkrig vad gäller levnadsstandard.

   • ResursBaseradEkonomi

    Pengarsystemet har givetvis haft sin viktiga roll i historien. Det har jag heller aldrig förnekat. Men dagens samhälle ser inte ut, och fungerar inte som det gjorde för 100 år sedan. Förutsättningarna är helt annorlunda idag. Nu är pengarsystemet till största del av ondo (och mycket värre kommer det bli).
    Hur ser det ut i världen idag? Har det blivit bättre de senaste tex 10 åren? Ser framtiden och förutsättningarna ljusa ut?
    Svarar du: JA, då förstår jag att du vill behålla det utmärkta monetära systemet.

    • Elementary

     Ja det har faktiskt blivit oerhört mycket bättre i världen kanske inte i västvärlden men i den delen av världen som vi sällan ser. Hundratals miljoner människor har fått det mycket bättre speciellt i Asien men även Afrika.

     • ResursBaseradEkonomi

      År 2020, vilket är väldigt snart, säger forskningsresultaten att vi skulle behöva minst 2 st(!) jordklot med tanke på vad vi slösar med resurserna! Det betyder att hela världen är på väg åt fel håll, och det monetära systemet är den största pådrivaren – varför vi rör oss åt just fel håll. Vi kommer alla att drabbas hårt – västvärld som övriga världen.
      Och du överdriver å det grövsta när du skriver att många fått det bättre bland u-länderna. Där har visserligen många fått en bättre levnadsstandard, men fler människor än någonsin lever på mindre än 1 dollar/dag, dvs färre människor dör av svält, men fler människor som lever fattiga!

     • ResursBaseradEkonomi

      År 2020, vilket är väldigt snart, säger forskningsresultat att vi skulle behöva minst 2 st(!) jordklot med tanke på vad vi slösar med resurserna! Det betyder att hela världen är på väg åt fel håll, och det monetära systemet är den största pådrivaren – varför vi rör oss åt just fel håll. Vi kommer alla att drabbas hårt – västvärld som övriga världen.

      Och du överdriver när du skriver att många fått det bättre bland u-länderna. Där har visserligen många fått en bättre levnadsstandard, men fler människor än någonsin lever på mindre än 1 dollar/dag, dvs färre människor dör av svält, men fler människor som lever fattiga!

     • Elementary

      Nej det finns inga seriösa forskare som påstår detta.Din andra tes tvivlar jag också på att den stämmer även om jordens befolkning ökat. Jag hittar i alla fall ingen trovärdig källa på detta.

 • Elementary

  Ok, det är lätt att vara kritisk men vad ska de göra? Vi vet att depressionen på 30 talet blev fruktansvärt grym och bl a utlöste ett världskrig. På den tiden ströp man all likviditet. När vi då står inför en liknande kris 2008 är det då inte bäst att släppa på likviditeten när vi åtminstone vet att det motsatta kommer att ända i katastrof? Det finns ju ingen som tvärsäkert påstår att detta kommer att lyckas så vad gäller debatten egentligen? Bernanke är specialist på depressionen och har svårt att tro att någon annan är bättre lämpad. Däremot kan man fråga sig varför han chockhöjde räntorna oerhört snabbt efter Greenspann det framstår som överilat idag då det utlöste krisen. Har man en bubbla får man åtminstone försöka släppa ut luften långsamt.

  • Valentin

   Döda storbankerna, höj skatterna på de förmögna. Problemet är att 1% eliten snart har 100% av alla pengar. En ekonomis livsblod är kapital i rörelse och till och med tryckpressarna gödheta så sugs dessa pengar bara upp i form av vinster för storbankerna.
   Ni kanske inte har fattat att Reagonomics och ”trickle down” är total bullshit… rättare sagt vill inte fatta.

   Sen hjälper inte att vi prenumererar på tokliberalism och globalisering, kina och polen växer sig stora på våran bekostnad med våra industrier för storägarnas obscena vinster.

   Jag gillar kapitalism: men detta är ”corporatism” och total liberalism.

   • Elementary

    Du vill döda penningssystemet och sätta världen i brand jag avstår gärna ifrån den lösningen. Sedan sprids det rätt mycket tjafs kring förmögna hit och dit och hur mycket de äger. Men inte en enda gång redovisas hur man mäter förmögenhet och dess fördelning. Eftersom ingen har koll på detta så är det tämligen svårt att förstå hur man får fram alla siffror som florerar. Höja skatten? Ja vad för skatt? Och hur mycket ger det? Och vilka nygamla problem dyker upp?

    • Valentin

     Bra att du läser mer vad du vill ifrån det socialistiska spöke du vill se och är mer ifrågasättande för ifrågasättandets skull.
     Ha en bra dag.

     • Elementary

      Ja eftersom jag inte är socialist har jag förmågan att se saker ur olika perspektiv något en socialist naturligtvis uppfattar som ifrågasättande för ifråfasättandets skull.

 • Elementary

  Trams

 • Elementary

  Allvarligt, jag skriver ett resonerande inlägg om vad alternativet till QE är och det tas bort? Vad är det som händer här? Vi prövade motsatsen på 1930 talet och det slutade med ett världskrig. De som inte gillar QE eller den nuvarande policyn får väl komma med alternativ. Det finns ju ingen som tror eller vet att detta är en perfekt lösning, men hittills har det fungerat långt över förväntan. Betänk att hela systemet var bara dagar ifrån att packa ihop 2008. Sett ur det perspektivet ska vi nog vara lite ödmjuka i all tvärsäker kritik.

  • Mikael Olsson

   500-teckensgränsen. Och det här ämnet är ju lagom lätt att prata om i korta ordalag. Dvs inte alls.

   • Gamlingen_78

    Andrew Huszar uttalande är så enormt att det kan leda till ett paradigmskifte, vad som tillåts skrivas. Riksbankens språkbruk fungerar nu som lag som var och en måste navigera inom.
    Där är begränsningen, inte 500 tecken.

   • Elementary

    Räknade inte orden men flera som är längre står kvar. Ibland verkar det inte som man får ha en avvikande uppfattning.

 • Elementary

  Rätt osannolikt att en kommentar av detta snitt får stå kvar emedan helt normala informativa och initierade kommentarer tas bort. Vad håller man på med på dessa sidor? En omfattande konspiration alltså där alla dumhuvuden är lurade, men du är så smart och ser igenom detta? Sannolikhet? 0.

  • Arash Nasehi

   Sanningen förblir sanningen, även i minoriteten av en. Och nej det är inte bara jag som anser systemet är en bluff. Om du hade tagit dig tiden och kollat på videon som jag länkade till hade du kanske lärt något om hur pengar systemet verkligen fungerar istället för att bara avfärda en åsikt som skiljer sig från din lilla världsbild.

   • Elementary

    Via lång erfarenhet och medfödd analysförmåga har jag lärt mig avfärda snedvridna världbilder. Världen hade varit mycket trevligare ifall alla gjorde det. Då hade vi sluppit både nationalsocialism, kommunism och religiös galenskap.

 • http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/29/potential-for-kreativitet Josef Boberg

  Varför lånar USA-staten pengar till hög ränta av det privatägda FED – när staten enligt konstitutionen äger rätt att själv producera räntefria pengar till sin budget ?

  Mera i sak om detta finns på min blogg här.

 • swerco

  ”förlåt”? räcker det? vem blir lugnad av det? patetiskt…………..

 • Miriam Olsson Jeffery

  Hej, länkarna i texten går till andra medier och till ett videoklipp.

 • Anonym

  Ja, förutom länken till Wikipedia går alla länkar till ”artiklar” i media som är en enda stor PR-kampanj för Googles produkter. Det var min poäng.

 • Miriam Olsson Jeffery

  Tack för din kommentar. Det finns väl en hel del av funktionerna som liknar, som att lägga in titel, datum, plats, bild och att bjuda in vänner samt att kunna kommentera och lägga in bilder i flödet för eventet. Jag gick ju inte in på alla funktioner och drar varken åt det ena eller andra hållet när det gäller respektive företag.

 • Anonym

  Den reklam vi ser varierar ju, det är upp till företaget att välja konsument måltavlorna… Sen är det så att ha igång en server är inte gratis så då kanske det är bra med intäkter.

 • Anonym

  Engelska Wikipedia har en träffande beskrivning av det kvintessentiellt hebreiska/jiddishka ordet chutzpah: ”den personliga egenskapen hos en man som efter att ha mördat sin mor och sin far ber domstolen att benåda honom eftersom han är föräldralös” (fritt översatt – se http://en.wikipedia.org/wiki/Chutzpah).
  .
  Konceptet tar enligt min erfarenhet lång tid att verkligen greppa för de flesta västeuropéer då många upplever att det går såpass på tvärs mot allmän moral, uppfattning om fair play, tankar kring reciprocitet och rättvisa etc. Första gången man stöter på det tror man inte sina öron (eller ögon) men med repetition trillar poletten till slut ned.
  .
  Danny Ayalon och Yigal Palmor bjuder här på bra exempel för den som vill förkovra sig kulturellt!

 • Anonym

  Chutzpah blir översatt till etisk svenska inget annat än……dubbelmoral..!

 • Anonym

  Och i spexet Gustav III var det vist Bellman som var Gustav III

 • Anonym

  Ja och det är precis lika seiöst som dina anspelningar. Vilka du dessutom bara tar ur luften och inte har några som helst belägg för.

”Västvärlden inser
inte vad som pågår”

Loretta Napoleoni: Därför är IS så mäktiga.

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

”Vacker utan det filosofiska djupet”

scen

SvD har sett ”Torobaka” på Dansens hus.

Ovanlig historia om integration i kultur

Recension

Berörande läsning.

Vilt och engagerat vs proffsigt och snyggt

Intensiva dagar under Stockholm art week.

Webb-tv

Konsten som vi aldrig annars får se

Supermarket

Konstkritikern om var du får roligast.

Om vårt mest definierande drag

Svanell

"När SCA blev slagna på fingrarna”.

Visar äkta liv i en kall och fattig by i USA

Bilder

Pieter ten Hoopen skildrar äkta liv.

”Vi skjuter först och frågar sen”

hungry horse

En annorlunda bild av dagens USA.

Analys av Star Wars-trailern

Se klipp

"Darth Vaders maskstora höjdpunkten”

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

Vilka böcker tycker
du SvD ska recensera?

Aktuella böcker | Vilka är dina favoriter?

Varför gör SvD omröstningen?

Fråga & svar med SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Veckans filmrecensioner.

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.