Annons

Kulturbloggen

Jenny Leonardz

Jenny Leonardz

Vad har resanderomer och svensk folklig musik gemensamt? Förutom Calle Jularbo, som också var av resandesläkt? Det har Ralf Novak Rosengren och Marie Länne Persson, svensk-romsk resandemusiker respektive svensk folkmusiker, fördjupat sig i. På uppdrag av Svenskt visarkiv forskar i de bägge traditionerna, som funnits sida vid sida i 500 år i Sverige. I boken Romanifolkets visor (Bo Ejeby förlag) dokumenterar de resandefolkets musikskatt och frilägger vilken roll den musiken har i den nordiska folkmusikens historia.

På Open folk, som börjar den 29 mars och håller på fram Folk- och världsmusikgalan den 31 mars, berättar de om sin forskning och låter förstås också musiken klinga.

Open folk bjuder också på en rad seminarier, debatter och verkstäder med politiker, kulturbyråkrater och utövare om allt från mångkultur, jämställdhet och stödpengar till hur man gör för att slippa säga ”nästa låt handlar om kärlek” när man mellansnackar på konsert.

På själva galan blir det ett vitt spektrum av folklig musik, historisk och i vild blandning med annat, från världens alla hörn. En rad utmärkelser delas också ut från Årets traditionsbärare till Årets nykomling och Årets Tvärspel.

 

Kategorier